Μια γειτονιά βγαλμένη από 3D εκτυπωτή

Μια γειτονιά βγαλμένη από 3D εκτυπωτή

Η ολλανδική πόλη που επιλέγει τους 3D εκτυπωτές για την κατασκευή των πρώτων κατοικιών.

Η επανάσταση του 3D printing βρίσκεται στα πρώτα της βήματα και τα αρχικά δείγματα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο θεωρούν ότι δεν αποτελούν παρά μια πρόγευση του συναρπαστικού μέλλοντος που μας επιφυλάσσει η εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων.

Άλλοι βέβαια θεωρούν ότι είναι μεν μια πολύ υποσχόμενη τεχνολογία, που ελάχιστη σχέση έχει όμως με την τρέχουσα πραγματικότητα. Αυτή την αντίληψη έρχεται να διαψεύσει μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, η οποία ξεκίνησε ήδη τη κατασκευή πλήρως λειτουργικών σπιτιών με τη βοήθεια του 3D printing.

Από το ίδιο Πανεπιστήμιο, άλλωστε, είχε ξεκινήσει η πρωτοβουλία κατασκευής της πρώτης 3D-printed γέφυρας, που παρουσιάσαμε πρόσφατα. 

3D-printed2
Photo credit: 3dprintedhouse.nl

Μια καλλιτεχνική αποτύπωση του επιστημονικού οράματος για τη δημιουργία της 3D printed γειτονιάς. Ευγενική παραχώρηση του αρχιτεκτονικού γραφείο Houben/Van Mierlo.

Θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στέγασης;

Σε αρκετές χώρες, όπως η Ολλανδία, το πρόβλημα της στέγασης είναι έντονο και διαχρονικό. Λόγω του υπερπληθυσμού και των μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών, όμως, αναμένεται να ενταθεί και να απασχολήσει ολοένα και περισσότερες περιοχές στο άμεσο μέλλον.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν οι 3D printers. Ήδη, οι δημοτικές αρχές του Αϊντχόβεν άναψαν το πράσινο φως για την κατασκευή των πρώτων πέντε κατοικιών. Η εκτύπωση της πρώτης, μιας μονοκατοικίας 95 τ.μ. με τρία δωμάτια, ξενικά άμεσα ώστε να κατοικηθεί στα μέσα του 2019. Θα κατασκευαστεί επί τόπου στην περιοχή του Bosrijk, η οποία πρωτοστατεί σε ενέργειες αειοφορικής ανάπτυξης.

Σε όλες τις κατοικίες θα αξιοποιηθεί η προηγμένη τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος, η οποία εκτός από την αποδεδειγμένη ευκολία, σύντομα θα είναι και ιδιαίτερα προσιτή. Οι κατασκευές των κατοικιών θα γίνονται μάλιστα διαδοχικά, ούτως ώστε οι επιστήμονες να διδάσκονται από τα όποια λάθη τους ή να αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά τις καινοτομίες των προηγούμενων κατασκευών.

Η καινοτομία δεν εξαντλείται στον τρόπο κατασκευής, αλλά επεκτείνεται στον σχεδιασμό τους, που όπως βλέπουμε στα πρώτα concept designs θα βασίζονται σε ακανόνιστους όγκους που θα εντάσσονται στο καταπράσινο τοπίο της περιοχής. Όπως τονίζουν οι ιθύνοντες του εγχειρήματος «Το ακανόνιστο σχήμα των κτιρίων μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της 3D εκτύπωσης: τη δυνατότητα κατασκευής σχεδόν οποιουδήποτε σχήματος».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.