Τι (μας) έμαθε ο Κασπάροφ για την τεχνητή νοημοσύνη

Τι (μας) έμαθε ο Κασπάροφ για την τεχνητή νοημοσύνη

«Εξέλιξη είναι να κάνουν τα ρομπότ τις επαναλαμβανόμενες δουλειές που βαριούνται να κάνουν οι άνθρωποι».

Ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βίωσε για τα καλά την ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης. Στις 11 Μάιου του 1997 ο υπολογιστής της ΙΒΜ, Deep Blue υποχρέωσε τον Γκάρι Κασπάροφ σε μία ήττα, που μοιάζει να τον απασχολεί μέχρι σήμερα.

«Έχασα από ένα ξυπνητήρι» είπε ο Ρώσος σκακιστής στους σύνεδρους του Microsoft Summit Greece που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Ο Κασπάροφ δεν υπερέβαλε. Με τα σημερινά υπολογιστικά δεδομένα, ο Deep Blue φαντάζει απαρχαιωμένος.

«Το smartphone που έχουμε όλοι στην τσέπη μας διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τον Deep Blue» είπε μάλλον σκωπτικά, και εξηγώντας ότι εκείνος ο υπολογιστής δεν έχει καν σχέση με την ΑΙ όπως την ορίζουμε σήμερα.

Kasparov-01-min

Τι διδάχτηκε ο κορυφαίος σκακιστής από την ΑΙ

Το «τραύμα» από αυτή την ήττα έγινε όπως φαίνεται η αφορμή για να ασχοληθεί περισσότερο με την τεχνολογία και να εμβαθύνει στις θετικές πτυχές της. «Όταν έχασα πίστευα ότι η ήττα ισοδυναμούσε με κατάρα, αλλά τόσα χρόνια αργότερα, συνειδητοποιώ ότι ήταν ευλογία. Ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την τεχνολογία υπέρ μου», είπε στο κοινό του, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα της Λυρικής Σκηνής του ΚΠΙΣΝ.

Όπως τόνισε ο κ. Κασπάροφ, η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει αδιανόητους μέχρι πρότινος δρόμους και δημιουργεί ευκαιρίες σε πολλά πεδία. Η ανθρωπότητα δεν έχει παρά να τις εκμεταλλευτεί, αρκεί να το πράξει με σύνεση. «Να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, όπως έμαθα κι εγώ από τις λανθασμένες κινήσεις μου στο σκάκι», είπε χαρακτηριστικά.

Το θρυλικό τουρνουά του Κασπάροφ με τον Deep Blue του 1997: Ο υπολογιστής πέτυχε δύο νίκες, ο Ρώσος μία, ενώ τρεις παρτίδες έληξαν ισόπαλες

Photo credit: IBM

Πόσο πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη

Όπως είπε ο Κασπάροφ στους ενθουσιώδεις σύνεδρους του Microsoft Summit Greece, δεν χρειάζεται να είμαστε υπεραισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά επιβάλλεται να μην το αντιμετωπίζουμε φοβικά. «Δεν πρόκειται να μας κατακτήσουν οι έξυπνες μηχανές όπως έδειχνε στο Terminator».

Για να μας πείσει μάλιστα για τον ισχυρισμό του, στη μεγάλη οθόνη της αίθουσας προβλήθηκαν φωτογραφίες από τη φιλική παρτίδα σκάκι που έπαιξε με τον Arnold Schwarzenegger -και λέμε «φιλική» γιατί ο Ρώσος του παραχώρησε μια ανέλπιστη ισοπαλία. Ο γνωστός ηθοποιός και πολιτικός τον διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι τα ρομπότ δεν θα ξεσηκωθούν!

Να μη ανησυχούμε ούτε για τις δουλειές που θα πάρουν τα ρομπότ;

Ο Γκάρι Κασπάροφ δεν απέφυγε να αναφερθεί σε ένα φλέγον θέμα που συνδέεται με την ανάπτυξη της ΑΙ και δεν είναι άλλο από τις εκτιμώμενες θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Χωρίς να κινδυνολογεί, αλλά ούτε και να εξωραΐζει το ενδεχόμενο, ισχυρίστηκε ότι αν γίνει ορθή διαχείριση, η ανθρωπότητα θα ωφεληθεί τα μέγιστα.

«Τα ρομπότ θα αναλάβουν τις βαρετές και επαναλαμβανόμενες εργασίας, αυτές δηλαδή που κανένας άνθρωπος δεν θέλει να κάνει», μας είπε. Εν ολίγοις, υποστήριξε αυτό που ελπίζει και μερίδα επιστημόνων: ότι οι μηχανές θα αναλάβουν τις εργασίας ρουτίνας, αφήνοντας για τους ανθρώπους όλες τις δημιουργικές εργασίες και τα καθήκοντα που απαιτούν σύνθετη και αναλυτική σκέψη. Ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.