The Dearmoon Project: Ταξίδι στη σελήνη μετά από μισό αιώνα

The Dearmoon Project: Ταξίδι στη σελήνη μετά από μισό αιώνα

Τα επόμενα χρόνια, πλέον των αστροναυτών, ακόμα και απλοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ως τουρίστες στην πρώτη εμπορική πτήση προς τη Σελήνη.

Μόνο 24 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει μέχρι σήμερα στη Σελήνη, όλοι τους εκπαιδευμένοι αστροναύτες, ενώ κανένας δεν έχει επιστρέψει στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης από το 1972.

final_dearmoon1

Photo credit: NASA

Αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια χάρη στο πυραυλικό πρόγραμμα της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που πραγματοποίησε διαστημικά ταξίδια. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιδρυτή της Elon Musk μέχρι το 2026 θα έχει καταφέρει να προσγειώσει με ασφάλεια την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Άρη. Ωστόσο, για να το πετύχει αυτό θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Σελήνη. Και η ημερομηνία για τον πρώτο αυτό στόχο έχει ήδη οριστεί!

Το διάστημα είναι για τους ονειροπόλους

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η SpaceX ανακοίνωσε ότι ο γιαπωνέζος δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa θα γίνει ο πρώτος μη επαγγελματίας αστροναύτης στον κόσμο που θα ταξιδέψει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει στη Γη. Το ταξίδι θα κρατήσει επτά ημέρες και συνοδοιπόροι του, πλέον του βασικού πληρώματος, θα είναι οκτώ καλλιτέχνες, δηλαδή επίσης μη επαγγελματίες αστροναύτες.

Video credit: project #dearMoon​

Ο Maezawa, εκκεντρικός οραματιστής όπως και ο Musk, εξασφάλισε όλα τα εισιτήρια για το διαστημικό ταξίδι που έχει οριστεί για το 2023. Προκειμένου μάλιστα να επιλέξει τους συνταξιδιώτες του, διοργάνωσε ένα παγκόσμιο φόρουμ διεξαγωγής συνεντεύξεων ανοιχτό σε όλους όσους επιθυμούσαν να συμμετέχουν.

Ο Maezawa δικαιολόγησε την απόφασή του να προσφέρει ένα ταξίδι στη Σελήνη αποκλειστικά σε καλλιτέχνες υποστηρίζοντας ότι θέλει να εμπνεύσει τους ονειροπόλους: «Θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και έχουν μεγάλη φαντασία. Όλοι έχουμε την ικανότητα να ονειρευόμαστε όνειρα που κανείς άλλος δεν έχει ποτέ ονειρευτεί, να τραγουδάμε σκοπούς που δεν έχουν ξανατραγουδηθεί, να ζωγραφίζουμε εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί. Ελπίζω ότι το dearmoon project θα εμπνεύσει τον ονειροπόλο που κάθε ένας από εμάς κρύβει μέσα του».

Τα όνειρα δεν είναι μόνο για τους ονειροπόλους

Παράλληλα, η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την SpaceX προκειμένου να μεταφέρει τους πρώτους Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μετά το πρόγραμμα «Απόλλων» που ολοκληρώθηκε το 1972.

final_dearmoon2

Photo credit: NASA

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης αναμένεται να ταξιδέψουν μέχρι το 2024 στη Σελήνη, σε μία αποστολή που θα τιμήσει τη συμπεριληπτικότητα, θα εξερευνήσει εκ νέου τον πλανήτη, και θα θέσει τις βάσεις για την εξερεύνηση του Άρη και του διαστήματος πέραν αυτού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.