Θα σώσουν πράγματι τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Θα σώσουν πράγματι τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες για τον ρόλο της αυτοκίνησης στην προστασία του περιβάλλοντος

H ανθρωπότητα έχει πλέον αντιληφθεί για τα καλά ότι η καύση ορυκτών καυσίμων είναι επικίνδυνη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για όλα τα έμβια όντα. Οι εναλλακτικές υπάρχουν και πλέον κινούνται (κυριολεκτικά) μπροστά στα μάτια μας. Μία από τις βασικότερες ελπίδες της ανθρωπότητας στην προσπάθεια να απαλλαγεί από τον κίνδυνο (ή έστω να τον μετριάσει), είναι η ηλεκτροκίνηση.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, η αντικατάσταση ενός ποσοστού των συμβατικών οχημάτων, θα είχε άμεση και αισθητή επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών, ακόμη και των ζώων που διαβιούν στις αστικές περιοχές. Ο λόγος είναι ότι βραχυπρόθεσμα θα μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και μεσομακροπρόθεσμα θα αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Jaguar

Photo credit: Jaguar

Θα αποτραπούν χιλιάδες θάνατοι και θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια

«Η ηλεκτροκίνηση οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες έως χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους», λέει ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Daniel Peters.

Δεν είναι όμως μόνο τα οφέλη για τη δημόσια υγεία. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, εστιάζοντας στις ΗΠΑ, η αντικατάσταση του 25% των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από ηλεκτρικό κινητήρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης των 17 δισ. δολαρίων ετησίως. Αν αντικατασταθούν δε τα δύο τρία του στόλου των συμβατικών αυτοκινήτων, η εξοικονόμηση ενδέχεται να φτάσει έως και τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό GeoHealth.

smart-mercedes

Video credit: Smart

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην ηλεκτροκίνηση;

Αρκετοί ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν είναι εντελώς αθώα. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα που φορτίζονται από ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο παράγεται σε δίκτυα που λειτουργούν με λιγνίτη. Είναι όμως εξίσου επιβαρυντικά για το περιβάλλον με τα οχήματα που ενσωματώνουν κινητήρα εσωτερικής καύσης; Όπως ανταπαντούν εμπειρογνώμονες, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι ηλεκτροκινητήρες, μολύνουν σαφώς λιγότερο το περιβάλλον.

Με αρκετές επιφυλάξεις αντιμετωπίζεται και η παραγωγή των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς συνήθως χρησιμοποιούνται σπάνιες γαίες για την κατασκευή τους. Η διαχείρισή τους είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς, καθώς ενδέχεται να συντελούν στην αύξηση των εκπομπών του θερμοκηπίου, εκτός αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (πχ ανακύκλωση).

nissan-leaf-ev

Photo credit: Nissan

Όπως όμως συμπεραίνουν οι ειδικοί, η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είναι κομβική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να αμβλυνθούν χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τη σωστή διαχείριση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.