Εμφύτευση τσιπ: Είναι πράγματι επικίνδυνη;

Εμφύτευση τσιπ: Είναι πράγματι επικίνδυνη;

Πόσο επικίνδυνη και δυστοπική είναι η αναδυόμενη τάση της εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπους;

Η ιδέα της εμφύτευσης ενός μικροτσίπ κάτω από το δέρμα φαντάζει για τους περισσότερους τραβηγμένη και βγαλμένη από το απώτερο μέλλον. Κι όμως, η τακτική αυτή έχει προ πολλού ξεφύγει από το εργαστηριακό περιβάλλον και αξιοποιείται από αρκετές επιχειρήσεις και οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι κάνουν τη ζωή ευκολότερη και την καθημερινότητα λιγότερο αγχωτική. Ουσιαστικά, το μικροτσίπ τεχνολογίας RFID αντικαθιστά τις κάρτες συναλλαγών, τα μέσα ταυτοποίησης και εισόδου, τα εισιτήρια μεταφορών, ακόμη και τα κλειδιά για το σπίτι ή το αυτοκίνητο. Υλοποιήσεις όπως το BiChip της εταιρείας BEZH επιτρέπουν τη χρήση του chip ως εικονικό πορτοφόλι ακόμη και για κρυπτονομίσματα, ενώ ενσωματώνει και συνδεσιμότητα στο internet.

bichip2

Photo credit: BEZH

Ένα υποδόριο τσιπ αντί για ταυτότητα και πιστωτική

Στη Σουηδία, εκτός από τις επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη τακτική έχει ήδη υιοθετηθεί από την τοπική κυβέρνηση. Το εμφύτευμα επέχει τη θέση της ταυτότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη, περίπου 5.000 Σουηδοί έχουν δεχθεί την υποδόρια εμφύτευση ενός microchip στην περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Την υλοποίηση ανέλαβε η Biohax που έχει αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνική, χάρη στην οποία η τεχνολογία NFC που επιτρέπει την επικοινωνία και τη διεπαφή μεταξύ συσκευών, περνάει πλέον και στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του εγχειρήματος, το μικροτσίπ μπορεί να αντικαταστήσει τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και τα διάφορα συστήματα αναγνώρισης και ταυτοποίησης, αλλά και να αξιοποιηθεί σε προηγμένες λειτουργίες της εκάστοτε επιχείρησης που απαιτούν ασφάλεια.

Video credit: TedX Bratislava

Η πολυσυζητημένη ομιλία του ιδρυτή της Bioxah Internaltional, Jowan Österlund με τίτλο «Biohacking - the next step in human evolution or a dead end?»

Πόσο ασφαλές είναι το τσιπάρισμα;

Οι θιασώτες της νέας τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι δεν διευκολύνει απλώς την καθημερινότητά μας, αλλά την κάνει απείρως ασφαλέστερη. Κυρίως γιατί είναι (σχεδόν) αδύνατο να κλαπεί, ενώ η τεχνολογία NFC συνεπάγεται φυσική παρουσία (απαιτείται απόσταση λίγων εκατοστών ανάμεσα στο τσιπ και τον δέκτη) για την ανταλλαγή δεδομένων.

Απομακρύνοντας τους φόβους για την ιδιωτικότητα, ο ιδρυτής της Biohax εστιάζει στην απουσία GPS, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατος ο γεωγραφικός εντοπισμός κάποιου ατόμου που φέρει το τσιπ. Τι θα συμβεί όμως στο άμεσο μέλλον; Ουδείς γνωρίζει.

Γι' αυτό και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με προσοχή στην επόμενη μέρα της τεχνολογίας. Ο έλεγχος άλλωστε τόσο ευαίσθητων και απολύτως ιδιωτικών πληροφοριών δεν μπορεί να περνάει στα χέρια μιας ιδιωτικής επιχείρησης, όσο πρωτοποριακή κι αν είναι. Το γεγονός επίσης ότι αρκετές εταιρείες και startups προσφέρουν ήδη δωρεάν αντίστοιχες υπηρεσίες, εγείρει ανησυχίες ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν διαφορετικά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.