Το ρομπότ που βοηθά στη διαχείριση αποθήκης & το λιανεμπόριο

Το ρομπότ που βοηθά στη διαχείριση αποθήκης & το λιανεμπόριο

Επιστήμονες του ΜΙΤ δημιούργησαν ένα ρομπότ που εντοπίζει, μέσω ραδιοκυμάτων, αντικείμενα, ακόμη κι αν είναι κρυμμένα από το οπτικό πεδίο του. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο εμπόριο και τη διαχείριση αποθηκών.

Τα τελευταία χρόνια, τα ρομπότ έχουν αποκτήσει τεχνητή όραση, αφή, όσφρηση, ακόμα και ένα είδος ανθρώπινης αντίληψης μέσω της μηχανικής μάθησης. Τώρα, μία επιστημονική ομάδα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), αποφάσισε να προωθήσει τα τεχνολογικά όρια ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας να δώσει στα ρομπότ και «υπεράνθρωπη αντίληψη».

final_mitrobot1

Photo credit: Free to use from Pexels

Κάποια ρομπότ είναι ήδη κομμάτι της ζωής μας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «10 ρομπότ κάνουν διασκεδαστικές τις δουλειές του σπιτιού».

Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη του εν λόγω ρομπότ προέκυψε ως αποτέλεσμα της έρευνας που επιτελείται στο πεδίο σύντηξης της όρασης με την ανίχνευση ραδιοσυχνοτήτων (RF) μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν «Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να χαρίσουμε στα ρομπότ "διαισθητική" αντίληψη μέσω ραδιοκυμάτων ώστε να αναζητούν αντικείμενα που δεν βλέπουν;» Κι έτσι αποφάσισαν να τους προσδώσουν μία «υπεράνθρωπη» δύναμη, με απώτερο στόχο να την αξιοποιούν μελλοντικά εργαζόμενα σε αποθήκες, καταστήματα, αλλά και τα σπίτια μας.

Ένα ρομπότ γεμίζει ράφια;

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ρομπότ δεν είναι –ακόμη– ικανά να χειριστούν αποτελεσματικά απλές εργασίες, όπως η ανανέωση των ραφιών ενός παντοπωλείου, καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν το περιβάλλον και διάφορα χωροταξικά εμπόδια, όπως οι άνθρωποι.

Ως αποτέλεσμα, αν και το εμπόριο –και δη το ηλεκτρονικό– συνεχίζει να αναπτύσσεται αλματωδώς, η εργασία στην αποθήκη εξακολουθεί να διεκπεραιώνεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα ρομπότ δυσκολεύονται να εντοπίσουν και να πιάσουν αντικείμενα σε ένα τόσο γεμάτο περιβάλλον, όπως αυτό μίας αποθήκης.

Το πρωτότυπο ρομπότ του ΜΙΤ εντοπίζει μη ορατά αντικείμενα με ραδιοκύματα.

final_mitrobot2

Από την έρευνα προέκυψε ότι η αντίληψη και η επιλογή συνιστούν δύο σημαντικά εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω ρομποτικού κλάδου. Χρησιμοποιώντας μόνο την όραση, τα ρομπότ δεν μπορούν να αντιληφθούν την παρουσία ενός αντικειμένου που είναι συσκευασμένο σε ένα κουτί ή κρυμμένο πίσω από άλλο αντικείμενο στο ράφι, δεδομένου ότι τα ορατά κύματα φωτός δεν περνούν μέσα από τοίχους. Ωστόσο, τα ραδιοκύματα μπορούν.

Μία παλαιά τεχνολογία με σύγχρονο πρόσημο

Η τεχνολογία αναγνώρισης µέσω ραδιοσυχνοτήτων (RF) χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταγραφή και την παρακολούθηση των πάντων: Από τα χιλιάδες βιβλία που υπάρχουν σε μία βιβλιοθήκη, μέχρι τα κατοικίδιά μας.

Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν δύο βασικά στοιχεία: Έναν αναγνώστη και έναν πομποδέκτη ή μια ετικέτα, δηλαδή ένα μικροσκοπικό τσιπ που ενσωματώνεται στο αντικείμενο που θέλουμε να παρακολουθήσουμε. Ο αναγνώστης εκπέμπει ένα σήμα RF, το οποίο διαμορφώνεται από την ετικέτα και ανακλάται πίσω στον αναγνώστη, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και την ταυτότητα του στοιχείου με ετικέτα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε και το RF-Grasp (grasp=αρπαγή/αρπάζω), το ρομποτικό σύστημα που μπορεί να εντοπίσει και να πιάσει κρυμμένα αντικείμενα σε περιβάλλοντα με εμπόδια.

Video credit: MIT Media Lab

Το ντεμπούτο του «αρπάχτρα» RF-Grasp

Το ρομποτάκι – αρπαχτικό του ΜΙΤ χρησιμοποιεί μια κάμερα και μια συσκευή ανάγνωσης ραδιοσυχνοτήτων, προκειμένου να εντοπίζει και να πιάνει αντικείμενα με ετικέτα, ακόμα και όταν αυτά είναι πλήρως αποκλεισμένα από το οπτικό πεδίο της κάμερας του. Αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα που συνδέεται με ένα «χέρι που αρπάζει». Στον καρπό του χεριού αυτού βρίσκεται και η κάμερα, ενώ ο αναγνώστης ραδιοσυχνοτήτων είναι ανεξάρτητος από το ρομπότ. Το RF-Grasp συλλέγει συνεχώς δεδομένα παρακολούθησης ραδιοσυχνοτήτων και οπτική εικόνα του περιβάλλοντός του και είναι σε θέση να ολοκληρώνει συγκεκριμένες λειτουργίες.

Όπως οραματίζονται οι δημιουργοί του, το RF Grasp θα μπορούσε μια μέρα, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, να εργαστεί στο λιανεμπόριο και σε αποθήκες ηλεκτρονικού εμπορίου. Ωστόσο, θεωρούν ότι θα ήταν χρήσιμο ακόμα και σε οικιακές εφαρμογές: Χάνετε συχνά τα κλειδιά σας; Με ένα ρομποτικό σύστημα σαν το RF Grasp, ο εντοπισμός και η ανάκτησή τους δεν πρόκειται να σας απασχολήσει ξανά!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.