Smart Garden: Πώς να κάνετε τον κήπο σας έξυπνο & hi-tech

Smart Garden: Πώς να κάνετε τον κήπο σας έξυπνο & hi-tech

Gadgets και τεχνολογίες που επιτρέπουν τη διαχείριση των καλλιεργειών από όπου κι αν βρίσκεστε

Οι τεχνολογίες, οι συσκευές και οι εφαρμογές που αποτελούν τη βάση του έξυπνου σπιτιού είναι περισσότερες από ποτέ, και εξελίσσονται διαρκώς. Μια υποκατηγορία του smart home που αναδύεται το τελευταίο διάστημα είναι ο έξυπνος κήπος. Όσο περίεργη κι αν φαντάζει η έννοια με την πρώτη ματιά, το συγκεκριμένο πεδίο έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης, καθώς απασχολεί ολοένα και περισσότερους χρήστες.

Προφανώς, ο όρος smart garden δεν αναφέρεται σε μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες – εκεί μιλάμε για «έξυπνη γεωργία» και πρόκειται για ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον πεδίο στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα. Έξυπνο κήπο θεωρούμε μια μικρών διαστάσεων οικιακή καλλιέργεια λαχανικών ή βοτάνων, που ελέγχεται, παρακολουθείται ή ενισχύεται από έξυπνες τεχνολογίες μέσω smartphones ή υπολογιστών.

Edyn-min
Photo credit: Edyn

Δες τον κήπο από απόσταση

Πλέον, υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία παρακολούθησης του κήπου και των καλλιεργειών από απόσταση σε πραγματικό χρόνο. Αναφερόμενοι σε «παρακολούθηση» δεν αναφερόμαστε στην απλή μετάδοση εικόνας μέσω μιας διαδικτυακής κάμερας, αλλά για ολοκληρωμένη παρακολούθηση όλων των δεικτών μέσω ειδικών αισθητήρων, όπως ο Wi-Fi σένσορας της Edyn ή ο Flower Power της Parrot.

Από την υγρασία και τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα μέχρι τη σύσταση του χώματος, κι από πιθανές ασθένειες των φυτών μέχρι τα επίπεδα δραστηριότητας των εντόμων και των παρασίτων, όλες οι πληροφορίες μπορούν να απεικονίζονται στην οθόνη του κινητού σας, όπως και οι ειδοποιήσεις στην περίπτωση που λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό ή τα φυτά απειλούνται από ασθένειες.

Click2Grow-min
Photo credit: Click+Grow

Διαθέσιμες λύσεις για τον δικό σας έξυπνο κήπο

Ακόμη πιο προηγμένες λύσεις, όπως το GreenIQ Smart Garden Hub,  συνδυάζουν τεχνολογίες cloud και κινητής τηλεφωνίας για να επιτρέπουν την έξυπνη διαχείριση της άρδευσης κήπων (υπόσχονται εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού έως και 50%), αλλά και τον προγραμματισμό φωτισμού από οπουδήποτε βρίσκεται ο χρήστης.

Αντίστοιχες λειτουργίες προσφέρει το έξυπνο σύστημα της εξειδικευμένης Gardena, το οποίο εκτός από τον έξυπνο προγραμματιστή ποτίσματος, συνεργάζεται με μια σειρά συσκευών και αξεσουάρ, όπως τους ειδικούς ψεκαστήρες, τον έλεγχο φωτισμού και το ρομποτικό χλοοκοπτικό. Όλα τους ελέγχονται μέσω ενός ενιαίου app για συσκευές με Android ή iOS.

Καλλιέργεια ακόμη και στο σαλόνι!

Αρκετά συστήματα προσφέρουν ολοκληρωμένο έλεγχο των καλλιεργειών εσωτερικού χώρου που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούνται πολυάριθμες καθιερωμένες εταιρείες και startups. Μεταξύ αυτών, η ελληνική CityCrop που κατασκευάζει μια έξυπνη, διασυνδεδεμένη λύση καλλιέργειας εσωτερικών χώρων χωρίς χώμα, αφού αξιοποιεί την υδροπονική καλλιέργεια.

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές λύσεις για όλες τις προτιμήσεις και όλα τα βαλάντια. Το Smart Garden 3, για παράδειγμα, είναι ένα σύστημα εμπνευσμένο από τις τεχνολογίες της NASA, και αναλαμβάνει να «προσέχει» τον κήπο σας χωρίς εσείς να ασχοληθείτε.

Στην πράξη,  φροντίζει ότι τα φυτά σας έχουν αρκετό νερό, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά ανά πάσα στιγμή, ενώ τα ειδικά LED παράγουν το απαιτούμενο φως ώστε να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε κλειστό χώρο σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.