Πως η ηλικία σκύλου υπολογίζεται σε ανθρώπινα χρόνια

Πως η ηλικία σκύλου υπολογίζεται σε ανθρώπινα χρόνια

Νέα επιστημονική μέθοδος καταρρίπτει τον γνωστό μύθο του «πολλαπλασιάστε επί επτά».

Μήπως έχετε σκύλο και κατά καιρούς έχετε υποστηρίξει σε συζητήσεις ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι ένα χαριτωμένο μωρό, ένα κακομαθημένο παιδί, ένας επαναστάτης έφηβος, ένας ώριμος ενήλικας που αποζητάει την ξεκούραση;

Δεν είστε οι μόνοι. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, ο σκύλος τους αποτελεί μέλος της οικογένειάς τους. Πιθανότατα γι’ αυτό τακτικά του προσδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, με πρώτα και καλύτερα τα ηλικιακά.

dog2

CC0 licence via rawpixel.com

Ο μύθος του «πολλαπλασιάστε επί 7»

Πολλά έχουν ειπωθεί για την «ανθρώπινη» ηλικία των σκύλων, και αν υπάρχει ένας μύθος που έχει αντέξει στα χρόνια παρά την έλλειψη επιστημονικής βάσης και επαρκών στοιχείων, είναι αυτός: Προκειμένου να υπολογίσετε πόσων ετών είναι ο σκύλος σας σε «ανθρώπινα χρόνια», αρκεί να πολλαπλασιάστε την ηλικία του επί επτά.

Σύμφωνα με τη διαδεδομένη αυτή πεποίθηση, ο πρώτος μήνας ζωής ενός σκύλου αντιστοιχεί σε εφτά μήνες ζωής ενός μωρού. Αντίστοιχα, όταν κλείνει ένα χρόνο ζωής ο σκύλος αντιστοιχεί σε παιδί εφτά ετών, στα πέντε του χρόνια σε ενήλικα 35 ετών, και στα δέκα του χρόνια σε ηλικιωμένο άνθρωπο 70 ετών.

Ωστόσο, μία νέα επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε γενετική ανάλυση του γονιδιώματος σκύλων, απέδειξε ότι τα νεαρά σκυλάκια γερνάνε πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι τα ηλικιωμένα.

dog1

CC0 licence via pexels.com

Η εξίσωση της σκυλίσιας ζωής

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του San Diego στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησαν δείγματα αίματος από 105 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, εμφανίζουν ταχύτερες και επομένως περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα τους από ό,τι οι άνθρωποι.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι γερνάνε με γρηγορότερους ρυθμούς. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια, ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων επιβραδύνεται σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των ανθρώπων.

Με βάση τα ευρήματα των ερευνητών, για να υπολογίσετε την ηλικία του σκύλου σας, θα χρειαστείτε λίγα περισσότερα μαθηματικά από το να πολλαπλασιάσετε επί εφτά. Θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον φυσικό λογάριθμο της ηλικίας ενός σκύλου επί 16 και, στη συνέχεια να προσθέσετε 31.

Δηλαδή: ανθρώπινη ισοδύναμη ηλικία = 16 x ln (χρονολογική ηλικία του σκύλου) + 31.

Σύμφωνα με τον τύπο αυτό, ένας σκύλος δύο ετών έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 42 ετών, και όχι 14 με βάση την παραδοσιακή μέθοδο, ένας πεντάχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 56,75 ετών και ένας δεκάχρονος σκύλος είναι το αντίστοιχο ενός ανθρώπου ηλικίας 67,8 ετών.

CC0 licence via rawpixel.com

Έρευνα και για τις άλλες ράτσες

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να «μεταφραστούν» απόλυτα τα χρόνια των σκύλων σε ανθρώπινα και σίγουρα θα απαιτηθούν και άλλες σχετικές έρευνες, δεδομένου ότι αυτή στην οποία αναφερόμαστε εξέτασε δείγματα από μια μόνο ράτσα.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, όπως πολλοί θεωρούν τα σκυλιά, είναι σχετικά σύντομη, γι’ αυτό να αγαπάτε, να φροντίζετε και να απολαμβάνετε κάθε ώρα που περνάτε με τον καλύτερό σας φίλο!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.