Μάθε 9+1 ξένες γλώσσες εντελώς δωρεάν

Μάθε 9+1 ξένες γλώσσες εντελώς δωρεάν

Πώς να αποκτήσετε βασική γνώση αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών, αλλά και κινεζικών, ρωσικών, ακόμη και αρχαίων ελληνικών!

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Μήπως όμως η θερινή ανάπαυλα είναι ιδανική για να επενδύσουμε –εκτός από την ξεκούραση– και στη γνώση; Ειδικά όταν σχετίζεται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις, χάρη και στη βοήθεια της τεχνολογίας παρέχεται εντελώς δωρεάν – ή έστω ιδιαίτερα οικονομικά.

Προφανώς με τα μαθήματα μέσω των apps και των websites που συγκεντρώνουμε δεν θα γίνετε καθηγητές, αλλά θα θα μάθετε βασικές λέξεις και φράσεις για να συνεννοηθείτε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό (αλλά και με τους τουρίστες εντός Ελλάδας), όπως και να παρακινηθείτε για να συνεχίσετε την εκμάθηση.

tourist-3-min

Photo credit: Philips

Αγγλικά

Η δημοφιλής εφαρμογή της Duolingo για smartphones διατίθεται πλέον και μέσω ενός εύχρηστου web περιβάλλοντος. Προς το παρόν, για ελληνόφωνους χρήστες διατίθεται η εκμάθηση αγγλικών, αλλά είναι δεκάδες οι γλώσσες που μπορείτε να διδαχθείτε, έναντι μικρού τιμήματος, αν ήδη γνωρίζετε αγγλικά.

Κινεζικά

Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Cambridge και απευθύνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν βασική γνώση της κινεζικής γλώσσας (προφορικά και γραπτά), ενώ όσοι το ολοκληρώσουν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα online μαθήματα για προχωρημένους.

Πορτογαλικά

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Πορτογαλία ή στη Βραζιλία αυτός ο οδηγός του BBC θα σας εξοικειώσει με τις βασικές λέξεις και φράσεις της δημοφιλούς γλώσσας. Στο ίδιο site θα βρείτε αντίστοιχους οδηγούς βασικής εκμάθησης για αρκετές ακόμη γλώσσες.

Photo credit: CC0 licence (via rawpixel)

Ιαπωνικά

Το FluentU είναι μια πρωτότυπη εφαρμογή που σας επιτρέπει να αποκτήσετε στοιχειώδη γνώση ιαπωνικών και κινεζικών αλλά και γερμανικών, γαλλικών, ισπανικών, μέσω μιας πλατφόρμας που βασίζεται σε βίντεο και πραγματικά παραδείγματα χρήσης των γλωσσών.

Γερμανικά

Βάλτε τις βάσεις για την εκμάθηση γερμανικών και δέκα ακόμη γλωσσών (νορβηγικών, σουηδικών, δανικών, ολλανδικών, τουρκικών κ.ά.) μέσω ενός απλού αλλά ιδιαίτερα χρηστικού κύκλου δωρεάν μαθημάτων. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να συνεχίσετε στα μαθήματα για προχωρημένους.

Γαλλικά

Κλασική μεν, αποδεδειγμένη δε, η μέθοδος εκμάθησης γαλλικών μέσω προηχογραφημένων μαθημάτων, προσφέρεται δωρεάν σε όλους. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου, συγκαταλέγουμε το ότι η εκμάθηση της σχετικά δύσκολης γαλλικής γλώσσας συνεχίζεται και σε επόμενο επίπεδο.

Coffee-min

Photo credit: Coffee Break

Ισπανικά

Η σειρά Coffee Break απέκτησε τη φήμη της από τις χιλιάδες χρηστών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να μάθουν ισπανικά ή να εξελίξουν τη γνώση τους, και γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλα ιδιώματα και πιο εξειδικευμένα μαθήματα. Τα ευσύνοπτα βίντεο σας φέρνουν με διασκεδαστικό τρόπο σε επαφή με τη γλώσσα που ομιλείται στην Ισπανία, αλλά και σε πολυάριθμες χώρες στην Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Ρωσικά

Περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει το κανάλι αυτό στο YouTube, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη δύσκολη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα και ιστορική γλώσσα των Ρώσων. Τα δεκάδες βίντεο σας εξοικειώνουν με απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους με γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, αλλά και με το πλούσιο λεξιλόγιο.

Ομηρικά ελληνικά

Αφού εντρυφήσατε στις ξένες γλώσσες, μήπως είναι η ώρα να ανακαλύψετε και τα αρχαία ελληνικά; Ο κλασικιστής Graeme Bird μας εισάγει στη γλώσσα όπως τη μιλούσαν στην εποχή του Ομήρου. Η σειρά των 15 βίντεο δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.