Ξεκλείδωμα αυτοκινήτου με δακτυλικό αποτύπωμα

Ξεκλείδωμα αυτοκινήτου με δακτυλικό αποτύπωμα

Πανέξυπνα συστήματα αναγνώρισης που μεγιστοποιούν την ασφάλεια όλων των οχημάτων

Οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματώνονται σε ολοένα και περισσότερες συσκευές – πολλά σύγχρονα smartphones και tablets διαθέτουν σύστημα σάρωσης, ενώ οι βιομετρικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται ήδη και για το ξεκλείδωμα κλειδαριών σπιτιών ή οχημάτων.

Τα βιομετρικά συστήματα –όπως η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος, ίριδας ή προσώπου– έχουν βέβαια εγγενείς αδυναμίες, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδεικνύονται περισσότερο ασφαλή από τις παραδοσιακές και τις ηλεκτρονικές κλειδαριές. Παράλληλα, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αλματώδης,

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, καταγράφεται ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα, δεδομένων των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων παραβίασης «έξυπνων» κλειδαριών από επιτήδειους. Η τεχνολογία βιομετρικής αναγνώρισης είναι μονόδρομος σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς οι ικανότητες και οι τακτικές των hackers βελτιώνονται διαρκώς.

Nissan1-min

Photo credit: Nissan

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που πρωτοπορούν

Ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που υιοθέτησε το concept της κλειδαριάς με σαρωτή αποτυπωμάτων ήταν η Nissan. Ο ιαπωνικός κολοσσός εξόπλισε τα νέα SUV της σειράς Xmotion με σύστημα αναγνώρισης αποτυπωμάτων, το οποίο εκτός από το ξεκλείδωμα χρησιμοποιείται και για την εκκίνηση του οχήματος.

Αντίστοιχη πρόταση παρουσίασε και η Hyundai στο δικό της SUV, Santa Fe, το οποίο κυκλοφορεί πλέον σε επιλεγμένες αγορές με επιλογή αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος. Η τεχνολογία smart fingerprint επιτρέπει στους οδηγούς αφενός το ξεκλείδωμα του οχήματος χωρίς κλειδιά (αρκεί να αγγίξουν τη χειρολαβή της πόρτας), και αφετέρου την πανεύκολη εκκίνησή του.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της νοτιοκορεατικής εταιρείας, το Touch ID κρυπτογραφεί αυτόματα τις πληροφορίες των αποτυπωμάτων, μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια των επιβατών και των δεδομένων τους.

HyundaiMotor-SmartFingerprint-min

Photo credit: Hyundai

Κλειδαριά για όλα τα οχήματα

Οι λύσεις αυτές, βέβαια, θα είναι διαθέσιμες μόνο στους κατόχους των συγκεκριμένων οχημάτων. Οι υπόλοιποι οδηγοί που επιθυμούν να ξεκλειδώνουν το όχημα με το αποτύπωμά τους, σύντομα θα μπορούν να το πράττουν χάρη σε ένα universal σύστημα της Xiaomi.

Η ταχύτατα ανερχόμενη κινεζική εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα μια έξυπνη κλειδαριά με ενσωματωμένη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αυτοκίνητα όσο και σε μοτοσυκλέτες ή ακόμη και σπίτια. Το φορητό αντικλεπτικό σύστημα Xiaomi Smart Lock είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες, και ενδέχεται να αποδειχθεί «κλειδί» για την επιτυχία της τεχνολογίας.

Xiaomi

Photo credit: Xiaomi

Αρκετοί βέβαια θεωρούν ότι τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης δεν θα είναι όσο ασφαλή υπόσχονται οι κατασκευαστές. Πολλοί προβάλλουν δε εύλογες αντιρρήσεις. Τι θα συμβεί αν π.χ. ο κάτοχος του οχήματος τραυματιστεί (αν κόψει ή κάψει το δάχτυλό του), πώς θα ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο αν φοράει γάντια, ή αν έχει παγετό και η ιδέα να αγγίξει ένα παγωμένο μέταλλο ακούγεται ανατριχιαστική;

Απαντήσεις σε όλα αυτά δεν υπάρχουν προς το παρόν, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δοθούν από την ίδια την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.