Καρδιά βγαλμένη από 3D printer

Καρδιά βγαλμένη από 3D printer

Μια ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ θέλει να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων και των επανορθωτικών επεμβάσεων

Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ παρουσίασε πρόσφατα μια εντυπωσιακή ιατρική εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταμορφώσει πλήρως το τοπίο των μεταμοσχεύσεων, αλλά και πολλών ιατρικών επεμβάσεων. Ο λόγος για την πρώτη λειτουργική καρδιά που δημιουργήθηκε σε 3D printer, με «πρώτη ύλη» ανθρώπινα κύτταρα, ιστό και αγγεία.

Δεν είναι η πρώτη απόπειρα εκτύπωσης ανθρώπινου οργάνου, και ειδικά καρδιάς, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Tal Dvir, είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται με επιτυχία μια ολόκληρη καρδιά με κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, κοιλίες κλπ.

Εφόσον οι δοκιμές έχουν αίσια έκβαση, θα μιλάμε πράγματι για μια ιατρική επανάσταση που θα σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς η έλλειψη μοσχευμάτων για μεταμοσχεύσεις καρδιάς είναι τεράστια παγκοσμίως, και για ευνόητους λόγους θα συνεχίσει να παρατηρείται.

3D-heart-1
Photo credit: Times of Israel

Με «μελάνι» τα κύτταρα του ασθενούς

Ακόμη και στις περιπτώσεις που βρίσκεται ανθρώπινο μόσχευμα, αρκετές επεμβάσεις αποτυγχάνουν γιατί ο οργανισμός «απορρίπτει» τη νέα καρδιά. Χάρη στην τεχνική που αναπτύχθηκε στο Tel Aviv University, πιθανολογείται βάσιμα ότι ο κίνδυνος αυτός θα μειωθεί αισθητά.

Ο λόγος είναι ότι το υλικό που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση (το μελάνι, για να το παραλληλίσουμε με τους συμβατικούς εκτυπωτές) είναι ιστός και κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη βιοσυμβατότητα και εξαλείφουμε τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος», δήλωσε ο Dvir, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία της μεθόδου.

Τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την ιατρική επανάσταση που βρίσκεται «προ των πυλών»

Video credit: VOA News

Πότε θα γίνουν μεταμοσχεύσεις με 3D-printed καρδιές σε ανθρώπους;

Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν, αλλά και αναρίθμητες παράλληλες προκλήσεις. Η βασικότερη είναι ότι μετά την κατασκευή της λειτουργικής καρδιάς, θα πρέπει να την προγραμματίσουν ώστε να λειτουργεί ως πραγματική. Επίσης, οι υπάρχοντες εκτυπωτές 3D λόγω περιορισμένης ανάλυσης, δεν επιτρέπουν την εκτύπωση όλων των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

Όταν τα προβλήματα ξεπεραστούν, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε πειραματόζωα, και εφόσον αυτές ευοδωθούν θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Πόσο σύντομα όμως θα συμβεί αυτό;

Παρότι η επιστημονική ομάδα από το Ισραήλ δεν δεσμεύεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο επικεφαλής δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παράγουν καρδιές κατάλληλες για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, αλλά και όργανα που θα χρησιμεύουν για επανορθωτικές επεμβάσεις σε «ελαττωματικές» καρδιές. «Πιθανόν μέσα στην επόμενη δεκαετία, 3D εκτυπωτές θα υπάρχουν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, και οι διαδικασίες αυτές θα είναι ρουτίνας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

3D-heart-2
Photo credit: Tel Aviv University

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.