Η πρώτη γέφυρα που κατασκευάστηκε σε 3D εκτυπωτή

Η πρώτη γέφυρα που κατασκευάστηκε σε 3D εκτυπωτή

Οι δυνατότητες των 3D εκτυπωτών αυξάνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό που αλλάζουν τα πάντα στον κατασκευαστικό κλάδο, και επιτρέπουν την ταχύτατη και οικονομική υλοποίηση (σχεδόν) κάθε ιδέας.

Οι 3D printers έχουν ήδη δώσει τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα των δυνατοτήτων τους: από μινιατούρες και αξεσουάρ, μέχρι φαγητά έτοιμα για κατανάλωση, σχεδόν τα πάντα μπορούν πλέον να κατασκευαστούν με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή.

Μια ερευνητική ομάδα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν πήγε την τεχνολογία ένα βήμα πιο πέρα. Ή για να είμαστε ακριβείς, αρκετά βήματα πιο πέρα, αφού για πρώτη φορά εκτύπωσαν μια ολόκληρη γέφυρα. Για να το καταφέρουν υλοποίησαν έναν ειδικό τύπο σκυροδέρματος με ενίσχυση χάλυβα.

3d-printed-bicycle-bridge

Photo credit: De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Χωρίς καλούπια

Η γέφυρα μήκους οκτώ μέτρων εκτυπώθηκε επί τόπου στην ολλανδική πόλη Γκέμερτ μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες. Συνολικά απαιτήθηκαν 800 στρώσεις του ειδικού υλικού. Το γεγονός ότι «εκτυπώθηκε» συνεπάγεται ότι απαιτήθηκαν λιγότερα υλικά, ενώ αισθητά μικρότερο ήταν το ενεργειακό αποτύπωμα.

Το βασικότερο βέβαια πλεονέκτημα της 3D εκτύπωσης σκυροδέρματος είναι ότι μπορεί να πάρει όποιο σχήμα επιθυμεί ο κατασκευαστής, χωρίς να απαιτούνται καλούπια. Κάτι που πλην της ευελιξίας στη διαδικασία, εξασφαλίζει και μεγάλη ταχύτητα.

3d-printed-bicycle-bridge2

Photo credit: De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Οι υπεύθυνοι κατασκευής ισχυρίζονται ότι παρότι η γέφυρα κατασκευάστηκε για τη διέλευση ποδηλάτων, είναι τόσο ενισχυμένη που αντέχει την ταυτόχρονη διέλευση δεκάδων φορτηγών.

Μια επισκόπηση της εντυπωσιακής κατασκευαστικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, στο ακόλουθο βίντεο:

Video credit: New Civil Engineer

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.