Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και το ενεργειακό αποτύπωμά τους

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και το ενεργειακό αποτύπωμά τους

H διαδικασία εξόρυξης των πολυάριθμων κρυπτονομισμάτων συνεπάγεται ένα βαρύτατο ενεργειακό αποτύπωμα.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων είναι τεράστια, με αποτέλεσμα πολλοί ειδικοί να χτυπούν το «καμπανάκι του κινδύνου» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεπάγεται. Η εξόρυξη Bitcoin γίνεται μέσω υπερσύγχρονων υπολογιστών με ισχυρούς επεξεργαστές και high-end κάρτες γραφικών, που ως γνωστό καταναλώνουν αρκετή ενέργεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων οργανισμών (όπως η Digiconomist), η ισχύς που καταναλώνεται από ολόκληρο το δίκτυο εξόρυξης bitcoin αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης, και είναι περισσότερη απ’ όση απαιτείται για την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή Bitcoin θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν 35 νοικοκυριά για μια ολόκληρη μέρα.

Πόσο ρεύμα «καίει» το Bitcoin;

Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί περίπου 72 TWh ετησίως. Αριθμός εξωφρενικός, αν συνυπολογίσουμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας καλύπτονται με περίπου 55 TWh. Η άνοδος της κατανάλωσης είναι φρενήρης, και μέχρι τα τέλη του 2018 αναμένεται να απαιτεί ισόποση ενέργεια με όση χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία, το Βέλγιο, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν (μια χώρα με πληθυσμό 220 εκατομμυρίων). Τον Ιανουάριο του 2019 υπολογίζεται ότι θα απαιτούνται περισσότερες από 120 TWh (εξαπλάσια ποσότητα απ’ όση καταναλωνόταν μόλις έναν χρόνο πριν).

Και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, όσο αυξάνεται η δημοφιλία του Bitcoin και συνεχίζουν να προστίθενται νέα κρυπτονομίσματα στα ήδη υπάρχοντα (που υπολογίζονται ήδη σε περισσότερα από 1.500). Ειδικά, αν αυξηθεί η τιμή του. Η Credit Suisse έχει εκτιμήσει ότι αν η τιμή του bitcoin φτάσει στα $50.000 (το ρεκόρ του είναι περίπου $20.000), η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα δεκαπλασιαστεί.

bitcoin01

Tι είναι η εξόρυξη

Οι ανώνυμοι εμπνευστές των κρυπτονομισμάτων, βασίστηκαν στην τεχνολογία Blockchain για να δημιουργήσουν μια διαφανή και πλήρως αποκεντρωμένη διαδικασία δημιουργίας νέων νομισμάτων.

Η διαδικασία αυτή προβλέπει την κατανάλωση υπολογιστικής ισχύος μέσω ειδικού λογισμικού που επιτρέπει την επεξεργασία των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την ανωνυμία και την ασφάλεια του δικτύου. Η εξόρυξη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και ενεργειακά απαιτητική, προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός του νομίσματος. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά εδώ. 

Οι συνέπειες στο περιβάλλον

Το κόστος της εξόρυξης είναι υπέρογκο και ξεπερνά τα $3,5 δισ. ετησίως, ενώ τα κέρδη ξεπερνούν τα $4,7 δισ. Η αναλογία της τάξης του 74% είναι υπεραρκετή για τους κερδοσκόπους, που έχουν ανακαλύψει στα κρυπτονομίσματα ένα νέο ψηφιακό Ελντοράντο.

Δεν είναι όμως μόνο το χρηματικό κόστος: Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τη διαδικασία εξόρυξης αγγίζουν τους 35 μεγατόνους, όσοι περίπου εκπέμπονται από 1,5 εκατομμύριο υπερατλαντικές πτήσεις.

Τι μπορεί να γίνει; Οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι. Ο μόνος τρόπος να περιοριστεί κάπως το φαινόμενο είναι να μειωθεί η τιμή του Bitcoin, αφαιρώντας παράλληλα το κίνητρο ενασχόλησης με τη διαδικασία της εξόρυξης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.