Γαργαλητό: Γιατί δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας;

Γαργαλητό: Γιατί δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας;

Η επιστημονική εξήγηση της αδυναμίας του ανθρώπου να «αυτογαργαληθεί»

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να γαργαλήσετε τον εαυτό σας; Σας προκαλούμε να το προσπαθήσετε, θα ανακαλύψετε ότι απλώς είναι αδύνατο. Μπορεί με «όπλο» τα δάχτυλά σας και μερικά αγγίγματα σε ιδιαίτερα ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός, οι πατούσες και οι μασχάλες, να έχετε τη δυνατότητα να προκαλείτε «επιθέσεις» έντονου γέλιου σε μικρούς και μεγάλους, αλλά σίγουρα όχι στον εαυτό σας.

Γιατί λοιπόν μπορεί κάποιος να σας γαργαλήσει ενώ δεν μπορείτε να αυτογαργαληθείτε; Τι συμβαίνει στο σώμα και στο μυαλό που καθορίζει τις αντιδράσεις σας;

tickle01

Photo credit: CC0 licence via unsplash.com

Το πείραμα του γαργαλητού

Κάντε ένα πείραμα: χτυπήστε τα χέρια σας μεταξύ τους και μετά ζητήστε από κάποιον άλλο να χτυπήσει ένα από τα χέρια σας με τα δικά του. Θα ανακαλύψετε ότι αντιλαμβάνεστε το χτύπημα με κάποιον άλλον, ως πιο έντονο. Αυτή η διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας και τους άλλους στο περιβάλλον, δεν περιορίζεται στον άνθρωπο ή στο άγγιγμα. Μια μελέτη του 2003 έδειξε ότι οι γρύλοι αντιλαμβάνονται τους ήχους που παράγουν οι ίδιοι, ως πιο «ήσυχους» σε σύγκριση με τους ήχους που παράγουν άλλοι γρύλοι.

Η Δρ. Κωνσταντίνα Κιλτένη από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, εξηγεί ότι ο εγκέφαλος έχει την αίσθηση της «ιδιοκτησίας» του σώματος και αναγνωρίζει πότε μια αίσθηση προκαλείται από εσάς ή από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Όπως ανακάλυψε μέσω της μελέτης «Γαργάλησέ με» (Tickle Me). «Ένας από τους λόγους που δεν μπορούμε να αυτογαργαληθούμε είναι επειδή ο εγκέφαλός μας το έχει ήδη προγραμματίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε η Δρ. Kilteni, από τη μελέτη προέκυψε ότι όταν ο εγκέφαλος γνωρίζει ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα άγγιγμα, το αισθάνεται λιγότερο έντονα.

CC0 licence via rawpixel.com

Γαργάλησέ με και μελέτησέ με

Η Δρ. Kilteni πραγματοποίησε μια σειρά από πειράματα και άντλησε σημαντικά συμπεράσματα, ιδιαίτερα για τον σωματοαισθητικό φλοιό, δηλαδή μία περιοχή του εγκεφάλου που λαμβάνει αισθητηριακές πληροφορίες από το σώμα, και τη σχέση του με την παρεγκεφαλίδα,  η οποία περιγράφεται συχνά και ως «μικρός εγκέφαλος».

Η παρεγκεφαλίδα, παίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των κινήσεων, ελέγχει τις εκούσιες κινήσεις και την ισορροπία ενώ επίσης πιστεύεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην εποπτεία της γνωστικής επεξεργασίας, όπως στην εκμάθηση της κίνησης και της ομιλίας.

Η Δρ. Kilteni εκτιμά ότι η μελέτη που προέκυψε με αφετηρία το γαργαλητό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επιστημονικά σε πολλούς τομείς: από  τη φορητή ρομποτική και την ανάπτυξη προσθετικών άκρων, μέχρι την κατανόηση της σχιζοφρένειας.

Το γαργαλητό στην υπηρεσία της επιστήμης λοιπόν!  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.