Οι σούπερ αγελάδες που τα βάζουν με την κλιματική αλλαγή

Οι σούπερ αγελάδες που τα βάζουν με την κλιματική αλλαγή

Φιλικότερες στο κλίμα και το περιβάλλον, οι γενετικά τροποποιημένες αγελάδες παράγουν έως 20 φορές περισσότερο γάλα και δείχνουν το δρόμο στην κτηνοτροφία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μοιάζουν τόσο γαλήνιες και αξιαγάπητες καθώς βόσκουν στα λιβάδια, που δύσκολα θα περνούσε από το μυαλό μας ότι οι αγελάδες ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, είναι πλέον δεδομένο, ότι το βόειο κρέας και τα παράγωγά του, αν και αναμφίβολα νόστιμα και θρεπτικά, αποτελούν σχετικά μη φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές επιλογές.

final_supercows1

Photo credit: Free to use from Pexels

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων τροφοδοτεί την κλιματική κρίση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ναι στη φυτική διατροφή για την υγεία & το περιβάλλον».

Καθώς λοιπόν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, οι επιστήμονες ανά την υφήλιο αναζητούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τις διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας. Και μια ομάδα ερευνητών φαίνεται ότι βρήκε την απάντηση στο «πρόσωπο» των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων. Βιοτεχνολογικά σχεδιασμένες ώστε να είναι φιλικότερες στο κλίμα, οι σούπερ αγελάδες παράγουν 10 έως 20 φορές περισσότερο γάλα και φιλοδοξούν να δώσουν ένα τέλος στο «beef» τους με το περιβάλλον.

Έχουν «beef» οι αγελάδες με το κλίμα;

Ο αντίκτυπος των αγελάδων στο περιβάλλον και οι συνέπειές του στην κλιματική αλλαγή, απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες.

Ο πρώτος λόγος θα μπορούσε να είναι αστείος εάν δεν ήταν τόσο σημαντικός: Οι αγελάδες ρεύονται! Ε και; Το πρόβλημα βρίσκεται στο μεθάνιο που παράγουν κατά τη διάρκεια της πέψης, ένα αέριο του θερμοκηπίου που παίζει μεγάλο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο κύριος τρόπος απελευθέρωσής του είναι μέσω του ρεψίματος (ή «ερυγής» όπως ονομάζεται επιστημονικά) των ζώων, φανταστείτε λοιπόν, πόσα αέρια εκλύονται καθημερινά από 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες – όσος δηλαδή εκτιμάται ότι είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός τους.

Παράλληλα, ο τρόπος διαχείρισης των περιττωμάτων των ζώων έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μεθάνιο και άλλα επικίνδυνα αέρια υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, μπορεί να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα ακατάλληλου χειρισμού της κοπριάς. Υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ωστόσο, έχει και η παραγωγή ζωοτροφών, η οποία απαιτεί σημαντικούς πόρους νερού και ενέργειας.

Ο αντίκτυπος των αγελάδων στο περιβάλλον και οι συνέπειές του στην κλιματική αλλαγή, απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες.

final_supercows2

Photo credit: Free to use from pexels

Από την άλλη, η συστηματική εκτροφή βοοειδών συμβάλλει επίσης στην αποψίλωση των δασών. Και ως αποτέλεσμα της ισοπέδωσης μεγάλων δασικών εκτάσεων για τη βοσκή, όχι μόνο απελευθερώνεται αποθηκευμένος άνθρακας από τα δέντρα, αλλά μειώνεται και η φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, της απορρόφησης δηλαδή του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επιστήμονες σκέφτηκαν λοιπόν ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης των προαναφερθέντων, είναι η μείωση του πληθυσμού των αγελάδων. Χωρίς, ωστόσο, να μειωθούν τα πολύτιμα προϊόντα τους. Και βάλθηκαν να το καταφέρουν.

Κτηνοτροφία ανθεκτική στο κλίμα

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, μετά από χρόνια έρευνας, ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να εκτρέφουν αγελάδες που παράγουν έως και 20 φορές περισσότερο γάλα, ενώ είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες και παράσιτα.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να συνδυάσουν την ικανότητα παραγωγής γάλακτος των αγελάδων Holstein και Jersey με την αντοχή στη ζέστη, την ξηρασία και τις ασθένειες που επιδεικνύουν οι αγελάδες Gyrs, μια φυλή βοοειδών κοινή στις τροπικές χώρες. Μετά την αναπαραγωγή των πρώτων μοσχαριών στις ΗΠΑ, τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την εμφύτευση 100 εμβρύων σε αυτόχθονα βοοειδή της Τανζανίας τον προσεχή Μάρτιο. Βασικός στόχος είναι να διατηρήσουν οι νέες γενιές τα χαρακτηριστικά της αυξημένης παραγωγικότητας, αλλά και της ανθεκτικότητας, καθώς αναπαράγονται.

final_supercows3

Photo credit: University of Illinois Urbana-Champaign

Οι σούπερ αγελάδες των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign είναι βιοτεχνολογικά σχεδιασμένες ώστε να είναι ανθεκτικότερες στο κλίμα. Διαβάστε περισσότερα για τη βιοτεχνολογία στο άρθρο «Βιοτεχνολογία: Τι είναι και πώς αλλάζει ήδη το μέλλον μας».

Παρόλο που η πρωτοβουλία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενδεχόμενη επιτυχία της θα αποτελέσει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την εισαγωγή μιας πιο ανθεκτικής στο κλίμα κτηνοτροφίας. Μίας κτηνοτροφίας φιλικότερης στο περιβάλλον, που με μπροστάρισσες τις αγελάδες θα τα βάλει με την κλιματική αλλαγή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.