Εικονική περιήγηση σε κορυφαία μουσεία του πλανήτη

Εικονική περιήγηση σε κορυφαία μουσεία του πλανήτη

Από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και το Μουσείο του Λούβρου, μέχρι το Αρχαιολογικό της Αθήνας και το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, είναι αναρίθμητα τα μουσεία σε όλο τον κόσμο που περιμένουν επισκέπτες στις (εικονικές) αίθουσές τους.

Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθούμε, έστω και εικονικά, πολύ σημαντικά μουσεία σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Πολυάριθμες συλλογές είναι διαθέσιμες για όλους, εντελώς δωρεάν. Ξεχωρίζουμε ορισμένες μόνο από τις αναρίθμητες επιλογές:

Μουσείο του Λούβρου

Ένα από τα κορυφαία μουσεία του πλανήτη, δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές συλλογές του. Με λίγα κλικ μπορείτε να θαυμάσετε μοναδικά εκθέματα και έργα τέχνης από το Λούβρο χωρίς να σηκωθείτε από την πολυθρόνα σας. Η εικονική περιήγηση στην περιοδική έκθεση «The Advent of the Artist» με έργα των Delacroix, Rembrandt και Tintoretto, είναι μια πραγματική εμπειρία. Τα παιδιά θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την επίσκεψη στις εικονικές αίθουσες με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες.

Louvre-min

Photo credit: Louvre

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μία από τις σημαντικότερες συλλογές αρχαίας τέχνης παγκοσμίως στεγάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν, μπορούν απλώς να μπουν στο καλαίσθητο website του και να δουν σημαντικά έργα, αλλά και να πληροφορηθούν την ιστορία του μέσα από ένα οπτικοακουστικό ταξίδι. Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάτι μέσα σε τόσο αρχαιολογικό πλούτο, θα λέγαμε να μην παραλείψετε τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, με έργα του νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού πολιτισμού.

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Ίσως το σημαντικότερο μουσείο τεχνών στον κόσμο στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο στη Νέα Υόρκη. Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν μπορούν να απολαύσουν αρκετά από τα έργα που εκτίθενται εκεί μέσω της οθόνης τους. Το ΜΕΤ μάλιστα προσφέρει τη δυνατότητα εικονικών επισκέψεων με εικόνα 360 μοιρών που σε κάνει κυριολεκτικά να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στις αίθουσές του.

Video credit: ΜΕΤ

Γκαλερί Ουφίτσι

Το εμβληματικό μουσείο της Φλωρεντίας ανοίγει τις εικονικές πύλες του σε όλους, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη να περιηγηθούν στις μαγευτικές αίθουσές του και να «χαζέψουν» με τα εκπληκτικής ομορφιάς έργα που εκτίθενται. Αν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε τον «Ανοιξιάτικο Μαραθώνιο» με έργα εμπνευσμένα από τον Μποτιτσέλι.

Ερμιτάζ

Λένε ότι για να δεις όλα τα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, θα χρειαστείς πάνω από έναν μήνα καθημερινών επισκέψεων. Κι όμως, πλέον μπορείτε να θαυμάσετε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα των συλλογών του, χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας. Η πανοραμική περιήγηση θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο φανατικούς φιλότεχνους, αφού προσφέρει μια χορταστική πρόγευση από το ανυπέρβλητο μουσείο της Ρωσίας.

Photo credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, State Hermitage Museum, Uffizi Galleries

Bonus: Εικονικές επισκέψεις σε μουσεία μέσω του Google Arts & Culture

Η πλατφόρμα τεχνών και πολιτισμού της Google αξιοποιεί την τεχνολογία του Street View προκειμένου να προσφέρει πρόσβαση σε κορυφαία μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ουκ ολίγων που μπορείτε να επισκεφθείτε από την οθόνη σας, ξεχωρίζουμε τα εξής:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.