Διαστημικό σκάφος Cassini: Το τελευταίο συναρπαστικό ταξίδι

Διαστημικό σκάφος Cassini: Το τελευταίο συναρπαστικό ταξίδι

Το συναρπαστικό φινάλε ενός διαστημικού ταξιδιού αφήνει πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη για την έρευνα και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σύμπαντος.

Αφού έστειλε τις τελευταίες εικόνες από τον Κρόνο και τους δορυφόρους του, το εξερευνητικό σκάφος Cassini αυτοκαταστράφηκε βουτώντας στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA παρακολουθούσαν συγκινημένοι στις γιγαντοοθόνες το «κύκνειο άσμα» του εμβληματικού σκάφους, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότατη προσφορά του στην έρευνα του διαστήματος.

Cassini (1)

Photo credit: NASA

450.000 φωτογραφίες έδωσαν αφορμές για χιλιάδες μελέτες

Το Cassini επί 13 χρόνια εξερευνούσε τον Κρόνο και τους δορυφόρους του, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα και στοιχεία που εν πολλοίς άλλαξαν την αντίληψή μας για τον μυστηριώδη πλανήτη. Συνολικά τράβηξε περισσότερες από 450.000 φωτογραφίες, συνολικού όγκου 635GB, που οδήγησαν στη δημοσίευση χιλιάδων μελετών, ενώ τα ευρήματά του αξιοποιήθηκαν σε περισσότερα από 20 πειράματα.

Τα ευρήματα του ταξιδιού του Cassini θα συνεχίσουν να απασχολούν την ερευνητική κοινότητα και στο μέλλον, συνδράμοντας στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σύμπαντος.

Η περιήγησή του όμως γύρω από τον Κρόνο έπρεπε να φτάσει στο τέλος της, καθώς εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του. Η απόφαση για την «αυτοκτονία» του Cassini στην επιφάνεια του Κρόνου, ελήφθη από τους υπεύθυνους της αποστολής (τόσο από τη NASA, όσο και από την ESA [Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος]), οι οποίοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν την πρόσκρουση του δυόμιση τόνων σκάφους στην επιφάνεια κάποιου από τους δεκάδες δορυφόρους του γιγαντιαίου πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για το συναρπαστικό ταξίδι του, θρυλικού πλέον, διαστημικού σκάφους Cassini θα βρείτε εδώ.

Ενδεικτικές φωτογραφίες από την τεράστια συλλογή του Cassini

Photo credit: NASA

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.