Co-Aps: Το app που περιορίζει τη διάδοση του covid-19 στα ΜΜΜ

Co-Aps: Το app που περιορίζει τη διάδοση του covid-19 στα ΜΜΜ

Η εφαρμογή Co-Aps που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα συλλέγει συνεχώς δεδομένα προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες εάν υπάρχει συνωστισμός σε σταθμούς, μέσα μαζικής μεταφοράς ή περιοχές που σχετίζονται με τις μετακινήσεις τους

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού είναι ορατός σε όλους. Με τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, τους μισοάδειους ή κλειστούς χώρους αγορών, άθλησης και ψυχαγωγίας, και τους χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε εθελοντική καραντίνα για λόγους υγείας, η κανονικότητα όλων μας έχει διαταραχθεί σε πρωτοφανή βαθμό. Και ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν βαθύτατα από την πανδημία, είναι αυτός των δημοσίων συγκοινωνιών.

Metro3

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Όχι στον συνωστισμό

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) μέσω του προγράμματος Αστική Κινητικότητα έχει προωθήσει την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητές συσκευές που θα συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, μέσω της διαχείρισης του συνωστισμού στις δημόσιες συγκοινωνίες. Το έργο αναπτύσσεται από οχτώ εταίρους με επικεφαλής τη Διεθνή Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP).

Η εφαρμογή Co-Aps θα συλλέγει συνεχώς δεδομένα, π.χ. από αισθητήρες επιβίβασης σε βαγόνια του μετρό ή λεωφορεία, κάμερες, επικύρωση εισιτηρίων κ.λπ., προκειμένου να προσδιορίζει την πυκνότητα του πλήθους σε έναν συγκεκριμένο σταθμό, όχημα ή περιοχή. Οι πολίτες εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνό τους, στο tablet ή σε οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή, θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν μια λελογισμένη απόφαση σχετικά με τη μετακίνησή τους.

Metro1

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Μια εφαρμογή για επιβάτες από επιβάτες

Ωστόσο, η εφαρμογή Co-Aps δεν αναπτύσσεται μόνο για τους επιβάτες, αλλά θα ζητά και τη συνδρομή τους για την πληρέστερη ενημέρωσή τους. Γιατί ποιος γνωρίζει καλύτερα τι συμβαίνει στις δημόσιες συγκοινωνίες από τους πολίτες που τις χρησιμοποιούν την ίδια στιγμή;

Η εφαρμογή λοιπόν θα συγκεντρώνει επιπλέον δεδομένα ζητώντας από τους χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνησή τους εκείνη τη στιγμή. Μέσω σύντομων κουίζ και παιχνιδιών, το mobile app θα αντλεί πληροφόρηση από τους πολίτες προκειμένου να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο.

Πόσο συνωστισμός υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο σταθμό; Ποιο ποσοστό επιβατών φορούν μάσκες; Διατηρούν οι επιβάτες τις απαιτούμενες αποστάσεις; Συμμετέχοντας στις προκλήσεις της εφαρμογής, οι ταξιδιώτες ως ανταμοιβή θα συγκεντρώνουν πόντους οι οποίοι θα ανταλλάσσονται με εκπτώσεις, εισιτήρια ή άλλες υπηρεσίες.

Metro4

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Σε ποια ελληνική πόλη θα δοκιμαστεί η εφαρμογή;

H εφαρμογή Co-Aps βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και αναμένεται σύντομα να δοκιμαστεί πιλοτικά σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Καρδίτσα. Με πληθυσμό που ξεπερνάει τους 50.000 κατοίκους και ένα εκτεταμένο δίκτυο δημοσίων συγκοινωνιών, η Δημοτική ενότητα Καρδίτσας στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα αποτελέσει μία πιλοτική μελέτη περίπτωσης για όλη την Ελλάδα καθώς και αντιστοίχου βεληνεκούς ευρωπαϊκές πόλεις. Οι υπόλοιπες πόλεις όπου θα λειτουργήσει πιλοτικά το νέο app, είναι η Βαρκελώνη, η Σόφια και η Κωνσταντινούπολη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.