Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία στην Αθήνα

Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία στην Αθήνα

Σπάνια εκθέματα, βιωματικά σεμινάρια και πολλές εκπλήξεις περιμένουν όσους θελήσουν να ανακαλύψουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Κινέζων.

Μία πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα και περιμένει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού.

Η «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» διοργανώνεται στο Μουσείο Ηρακλειδών και συγκεντρώνει σημαντικά εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου από όλο το φάσμα των επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, φαρμακευτική, αστρονομία, γεωφυσική, μηχανολογία κ.ά.).

Οι τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι οι: Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά σπουδαίες εφευρέσεις, όπως το κινεζικό άροτρο (ηλικίας 5.000 ετών), τον πρώτο σεισμογράφο (του 132 μ.Χ.), τον πρόδρομο του οδομέτρου, την πρώτη χειράμαξα και πολλά ακόμη.

2017_09_23b-O

Photo credit: Μουσείο Ηρακλειδών

Προγράμματα για μαθητές και βιωματικές δραστηριότητες

Ειδικά για τους μαθητές προσφέρονται ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο τη βέλτιστη κατανόηση της κινεζικής κουλτούρας και επιστημονικής αντίληψης σε σύγκριση με την ελληνική.

Εξάλλου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις (π.χ. κατασκευή χαρτιού, παραδοσιακή τυπογραφία, φροτάζ [η τέχνη της αποτύπωσης σχεδίων σε χαρτί], υφαντική τέχνη κ.α.].

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο site του Μουσείου Ηρακλειδών.

Photo credit: Μουσείο Ηρακλειδών

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.