VR Health: Εικονική πραγματικότητα & υγειονομική περίθαλψη

VR Health: Εικονική πραγματικότητα & υγειονομική περίθαλψη

Η χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας για βελτιωμένες και ρεαλιστικότερες εμπειρίες, έχει εξελιχθεί σε παράγοντα κλειδί όχι μόνο για το gaming αλλά και για ένα διευρυμένο πεδίο εφαρμογών, μεταξύ των οποίων ο χώρος της υγειονομικής περίθαλψης.

Αν και η χρήση του VR εγκαινιάστηκε σχετικά πρόσφατα στον υγειονομικό κλάδο, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά μέχρι το 2027, λόγω των δυνατοτήτων που εμπεριέχει τόσο για θεραπευτές όσο και για ασθενείς. Επιπλέον, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης, προσφέρουν διαρκώς νέες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας τις οποίες χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν νέους αλλά και πεπειραμένους γιατρούς προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

virtual_reality_1_final

CC0 licence via pexels.com

Εκπαίδευση νέων χειρουργών: όταν το νυστέρι και το VR σετ πάνε πακέτο

Το 2016 πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Royal London η πρώτη χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Ο χειρουργός Δρ. Shafi Ahmed εξοπλίστηκε με ένα VR σετ και έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές του αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να βρεθεί στη θέση του και να βιώσει –εφόσον βέβαια διέθετε τον αντίστοιχο εξοπλισμό– ή απλώς να παρακολουθήσει «μέσα από τα μάτια του χειρουργού» σε απευθείας σύνδεση και σε πραγματικό χρόνο, τη διαδικασία.

Από τότε το VR εγκαινίασε μία νέα εποχή για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση νέων χειρουργών. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, οι χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν με VR είχαν καλύτερη συνολική απόδοση –κατά το εντυπωσιακό 230%– σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν τη συμβατική εκπαίδευση, ενώ ήταν πιο ακριβείς και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Video credit: ORamaVR official

Η τεχνολογία χειρουργικών προσομοιώσεων ανοίγει νέους δρόμους στην υγειονομική περίθαλψη προς όφελος του ασθενή

Χαλαρώνοντας τους ασθενείς με VR

Όποιος φοβάται ή αισθάνεται άβολα στα νοσοκομεία ας σηκώσει το χέρι του! Το άγχος του νοσοκομείου είναι ένα οικείο συναίσθημα για πολλούς, ωστόσο μην απελπίζεστε. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το VR μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τέτοιες εμπειρίες.

Σε πρόσφατη πιλοτική μελέτη, του νοσοκομείου St George's στο Λονδίνο, μία ομάδα ασθενών είχαν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν ένα VR σετ πριν και κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους, ώστε να βλέπουν χαλαρωτικά τοπία. Το 100% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι φορώντας το VR σετ η συνολική νοσοκομειακή εμπειρία τους βελτιώθηκε, ενώ το 94% δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν πιο χαλαρά. Επιπλέον, το 80% επεσήμαναν ότι βίωσαν λιγότερο πόνο και το 73% ότι αισθάνονταν λιγότερο ανήσυχοι, λόγω της χρήσης του VR.

CC0 licence by Darlene Alderson from Pexels

Όταν η φυσιοθεραπεία δανείζεται από το gaming

Για ασθενείς που επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλου είδους τραυματισμό του εγκεφάλου, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν την αποκατάσταση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν για να ανακτήσουν επιτυχώς τη χαμένη λειτουργικότητά τους.

Μία φυσιοθεραπευτική προσέγγιση μέσω VR, προσαρμόζει την αποθεραπεία βάσει του προφίλ του εκάστοτε ασθενή και κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, μία θεραπευτική προσέγγιση βάσει εικονικής πραγματικότητας, βοήθησε ώστε να σημειώσουν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητά τους.

Video credit: Neuro Rehab VR

Ο γιατρός στη θέση του ασθενή

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς αισθάνεται κάποιος όταν έχει χάσει ένα από τα άκρα του ή όταν αναρρώνει από καρδιακή προσβολή; Η εμπειρία τέτοιων καταστάσεων μέσω της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής και τους νέους γιατρούς να αναπτύξουν ενσυναίσθηση απέναντι στους ασθενείς τους.

Σχετικές έρευνες από τα πανεπιστήμια New England και Michigan επιβεβαιώνουν ότι οι προσομοιώσεις καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, βοηθούν ώστε να αισθάνονται καλύτερα αυτό που βιώνουν οι ασθενείς τους και να κατανοούν τις συμπεριφορές τους. Και οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας βοηθούν στον μέγιστο βαθμό στην επίτευξη ρεαλιστικού αποτελέσματος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.