ΥΓΕΙΑ

Τροφές που μειώνουν το άγχος και βοηθούν στη διαχείρισή του

Όχι, τα πατατάκια, τα παγωτά και οι πίτσες δεν πρόκειται να σας ανεβάσουν ψυχολογικά.

Αν νιώθετε αγχωμένοι ή πεσμένοι ψυχολογικά, η λύση δεν είναι να ανοίξετε το ψυγείο και να καταβροχθίσετε ό,τι υπάρχει μέσα. Η ιδέα του comfort-food αν και είναι υπαρκτή και επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχει αλλοιωθεί στο έπακρο από τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πρότυπα.

Σκεφτείτε πόσο συχνά βλέπουμε μια θλιμμένη ηθοποιό να τρώει ένα ολόκληρο οικογενειακό παγωτό με το κουτάλι της σούπας ή έναν αγχωμένο άντρα να πίνει το ένα ουίσκι μετά το άλλο. Όπως όμως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αυτές οι συμπεριφορές όχι μόνο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και της περιστασιακής κατάθλιψης, αλλά πυροδοτούν ακόμη πιο δυσάρεστες ψυχολογικές καταστάσεις.

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Τι να μην τρώμε όταν αγχωνόμαστε…

Το junk food περιλαμβάνει συνήθως γενναίες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και αμυλούχων υδατανθράκων (πατάτες, ρύζι κ.ά.). Όλα τους έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος που αυξάνεται ούτως ή άλλως όταν αγχωνόμαστε λόγω της κορτιζόλης.

Ο απλός λοιπόν κανόνας είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση υδατανθράκων (με λίγα λόγια: κομμένα τα πατατάκια!). Αν δυσκολεύεστε να πείτε όχι, στραφείτε στα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές) που δεν έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ταυτόχρονα προσφέρουν στον οργανισμό χρήσιμες πρωτεΐνες. Πείτε επίσης όχι στα κορεσμένα λίπη (τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά και λιπαρά τυριά).

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

…και τι να τρώμε

Αποχαιρετήστε λοιπόν τα κορεσμένα λιπαρά, αλλά φροντίσετε να εντάξετε στη διατροφή σας απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα ψάρια (σαρδέλες, σολομό, ρέγγα, σκουμπρί, τόνο κ.ά.), αλλά και τα λιπαρά στα αυγά και τα αβοκάντο, αλλά και ανόργανο μαγνήσιο που συναντάμε στους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα φυλλώδη λαχανικά. Η έλλειψη μαγνησίου, μάλιστα, συνδέεται άμεσα με κρίσεις άγχους και ευερεθιστότητα.

Αν και οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή υπερκατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων σε περιόδους έντονου στρες, δεν λένε όχι σε μια δυο κούπες καφέ ή τσαγιού (ειδικά πράσινου). Ακόμη προτιμότερα βέβαια είναι ροφήματα όπως το χαμομήλι ή το φασκόμηλο. Το ίδιο ισχύει για το αλκοόλ, για το οποίο η σύσταση περιορίζεται σε ένα ποτήρι κρασιού σε κάθε γεύμα. Στην (ψυχική) υγειά μας, λοιπόν…

Admin

Recent Posts

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

4 ημέρες ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

6 ημέρες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

2 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

3 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

4 εβδομάδες ago

Η αντιμετώπιση του καρκίνου «κρύβεται» στο διάστημα;

Με την πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου να εξελίσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα…

1 μήνα ago