Τρέξιμο το Χειμώνα: Οι λόγοι για να το καθιερώσετε

Τρέξιμο το Χειμώνα: Οι λόγοι για να το καθιερώσετε

Αν και ο χειμώνας είναι προ των πυλών μην αποθαρρύνεστε: Το τρέξιμο στο κρύο όχι μόνο θα σας κρατήσει ζεστούς αλλά μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία σας, ειδικά αν αξιοποιήσετε τη σύγχρονη τεχνολογία.

Αν το χειμώνα μπαίνετε συχνά στον πειρασμό να αναβάλετε το τρέξιμό σας σε εξωτερικό χώρο εν αναμονή κρύου ή βροχής, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χειμερινό καιρό ως δικαιολογία για να μην ασκηθούν.

final_winter_running1

Photo credit: Free to use (CC0)

Εκτός από το τρέξιμο, ακόμα και ένας περίπατος σε εξωτερικό χώρο μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Περπάτημα: Τα οφέλη του και στην εποχή της πανδημίας».

Ωστόσο, για πολλούς δρομείς, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση μετά από ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι. Γι’ αυτό, προτού στραφείτε στον ηλεκτρικό διάδρομο γυμναστικής, ξανασκεφτείτε το. Το τρέξιμο στο κρύο μπορεί πραγματικά να είναι πιο «άνετο», βοηθώντας σας να επιτύχετε καλή φυσική κατάσταση, ενισχυμένο μεταβολισμό και ανανεωμένη διάθεση.

Γιατί να δοκιμάσετε το τρέξιμο το χειμώνα

«Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός, τόσο λιγότερο το θερμικό στρες στο σώμα, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά το τρέξιμο» σύμφωνα με τον μαραθωνοδρόμο Τομ Χόλαντ, γι’ αυτό άλλωστε –κατά τον ίδιο– και η πλειοψηφία των μαραθωνίων διεξάγεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Ωστόσο, πλέον της καταλληλότερης θερμοκρασίας, το τρέξιμο σε κρύο καιρό αποτελεί έντονη αερόβια άσκηση, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί πραγματικά να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας.

Photo credit: Julia Larson from Pexels

Εάν ο αγώνας κατά των θερμίδων είναι ο βασικός λόγος που σας βγάζει στο πεζοδρόμιο και το χειμώνα, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Σύμφωνα με έρευνα, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες βοηθούν στη μετατροπή του λευκού σε καφέ λίπος, το οποίο καίει θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει όπως το λευκό. Αυτό σημαίνει ότι το τρέξιμο στο κρύο όχι μόνο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες, αλλά και να αλλάξετε τη σύσταση του σώματός σας.

Οι εφαρμογές –που & πως– θα σας «τρέξουν»

Είτε ξεκινάτε τώρα, είτε έχετε εμπειρία στο τρέξιμο, λίγη ενθάρρυνση δεν βλάπτει. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει διάφορα κίνητρα για να σας πείσει να πάρετε τους δρόμους. Εφαρμογές όπως Apple Fitness+, Nike+Run Club, Garmin Connect και μία πληθώρα άλλων apps ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις συσκευές που χρησιμοποιείτε, θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε πρόγραμμα.

Video credit: Zombies, Run!

Ωστόσο, για τις ημέρες που χρειάζεστε περισσότερη ενθάρρυνση, μπορείτε να συνδυάσετε την άσκησή σας με τη διασκέδαση. Τι θα λέγατε λοιπόν αν τρέχατε για να σωθείτε; Παραδείγματος χάρη τρέξτε με την εφαρμογή «Zombies, Run!» και βοηθήστε την ανθρωπότητα να σωθεί από μία επιδημία που μετατρέπει τον κόσμο σε ζόμπι! Αν πάλι οι εξωγήινοι είναι το στοιχείο σας, κατεβάστε την εφαρμογή «BattleSuit Runner Fitness» και τρέξτε προκειμένου να προστατέψετε τη Γη από εισβολείς από άλλους πλανήτες.

Η playlist και ο εξοπλισμός που δίνουν φτερά

Εάν κάνετε οποιουδήποτε είδους άσκηση, γνωρίζετε ήδη ότι η κατάλληλη μουσική υπόκρουση μπορεί να σας αναπτερώσει όχι μόνο το ηθικό αλλά και την αντοχή. Ως προς αυτό συνηγορούν και οι ειδικοί. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο με την αγαπημένη σας playlist, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την απόδοσή σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας, ακόμα και όταν είστε ψυχικά εξαντλημένοι.

Photo credits: Jabra, Beats Fit Pro, Amazfit Powerbuds Pro

Δεδομένου λοιπόν ότι η μουσική της αρεσκείας σας, μπορεί να μετατρέψει την αγγαρεία μιας προπόνησης σε ευχάριστη εμπειρία, μη φύγετε από το σπίτι χωρίς τα ασύρματα ακουστικά σας. Βάλτε σε παράλληλη ακρόαση την αγαπημένη σας μουσική και τον coach της εφαρμογής που χρησιμοποιείτε, και ξεχυθείτε στους δρόμους.

Και τώρα τρέχουμε; Για περισσότερα gadgets και apps για μαραθωνοδρόμους αλλά και όσους θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα διαβάστε το άρθρο μας «Gadgets & Apps για τρέξιμο που κάνουν τη διαφορά».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.