Τρέξιμο στην άμμο: Το πώς & το γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς

Τρέξιμο στην άμμο: Το πώς & το γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς

Εάν το τρέξιμο είναι η αγαπημένη σας άσκηση, η μαλακή επιφάνεια της άμμου είναι μια αποδοτική και ασφαλής επιλογή προκειμένου να ανανεώσετε την προπόνησή σας και να ανανεωθείτε και οι ίδιοι.

Καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται στο απόγειό του, ενδεχομένως το τρέξιμο στον διάδρομο ή στον δρόμο να μη σας φαίνεται πλέον ιδιαίτερα ελκυστικό. Εάν λοιπόν βρίσκεστε κοντά στην θάλασσα, γιατί δεν δίνετε μια ευκαιρία στο τρέξιμο στην άμμο;

Κατευθυνθείτε προς την κοντινότερη παραλία, απολαύστε το απαλό φως του ηλίου καθώς ανατέλλει ή δύει, χαλαρώστε με τον ήχο των κυμάτων και καθαρίστε το μυαλό σας ενώ αθλείστε.

final_beachrun1

Photo credit: Leandro Boogalu from Pexels

Πώς αλλιώς μπορείτε να γυμναστείτε δίπλα στο κύμα; Πάρτε ιδέες διαβάζοντας το άρθρο μας «Γυμναστική στη Θάλασσα: 10 είδη ασκήσεων για την παραλία».

Γιατί να επιλέξετε τρέξιμο στην άμμο

Το τρέξιμο στην άμμο, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελεί μία έξυπνη επιλογή προκειμένου να ανανεώσετε την τακτική σας ρουτίνα προπόνησης και παράλληλα να αποφορτιστείτε από την καθημερινότητα, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα και την ομορφιά της παραλίας.

Ωστόσο, πόσο ασφαλές είναι; Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας, το τρέξιμο στην παραλία –ειδικά αν είναι μαλακή και στεγνή, όπως αυτή που συνήθως βρίσκεται πιο μακριά από την ακροθαλασσιά– μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών. Ως προς αυτό συνηγορεί άλλωστε και παλαιότερη μελέτη μεταξύ αθλητών, σύμφωνα με την οποία η προπόνηση στη μαλακή επιφάνεια της αμμουδιάς μπορεί να ελαττώσει τον μυϊκό πόνο και την κόπωση των δρομέων.

Photo credit: Tima Miroshnichenko from Pexels

Επιπρόσθετα, πολυάριθμες μελέτες καταδεικνύουν ότι το τρέξιμο στην άμμο είναι μία πραγματικά αποδοτική προπόνηση: Η ανώμαλη επιφάνεια και το συνεχώς μεταβαλλόμενο έδαφος θα σας ωθήσουν να προσπαθήσετε περισσότερο προκειμένου να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και σταθεροί στην πορεία σας.

Πώς να ξεκινήσετε & τι να προσέξετε

Σταδιακά και με μέτρο: Όπως και με κάθε νέο είδος προπόνησης, ξεκινήστε το τρέξιμο στην άμμο σταδιακά, προκειμένου να αποφύγετε την πιθανότητα τραυματισμού. Θα ήταν συνετό την πρώτη φορά απλά να περπατήσετε στην παραλία, ώστε να συνηθίσετε την άμμο και τις ιδιαίτερες συνθήκες του περιβάλλοντος. Συνεχίστε, μία ή δύο μέρες αργότερα, με σύντομο τρέξιμο 20 – 30 λεπτών.

Ζέσταμα & ρυθμός: Μην παραλείπετε ποτέ το ζέσταμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μυϊκές ομάδες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματος –από το πάνω μέρος της πλάτης έως τους μυς της γάμπας σας– διότι ενεργοποιούνται δυναμικότερα στην άμμο. Επιπρόσθετα, μην ανεβάσετε γρήγορα ταχύτητα. Αντιθέτως, τρέξτε πιο αργά από όσο νομίζετε ότι πρέπει. Το τρέξιμο στην άμμο είναι δυσκολότερο και θα πρέπει να δώσετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής προτού αυξήσετε τη διάρκεια και την ένταση.

final_beachrun3

Photo credit: Robyn W from Pexels

Πώς συνδυάζεται το τρέξιμο με την τεχνολογία; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Gadgets & Apps για τρέξιμο που κάνουν τη διαφορά».

Με παπούτσια ή χωρίς; Μπορεί η ζεστή αίσθηση της άμμου στις πατούσες σας να είναι αναζωογονητική, ωστόσο, όσοι τρέχουν τακτικά στην παραλία θα σας προτείνουν να τις κρατήσετε προστατευμένες μέσα στα παπούτσια σας. Αφενός, διότι όταν τρέχετε ξυπόλητοι κινδυνεύετε να πατήσετε θρυμματισμένα κοχύλια ή πετραδάκια. Αφετέρου, για να αποφύγετε πιθανούς μυϊκούς τραυματισμούς: Τα παπούτσια θα κρατήσουν σταθερούς τους αστραγάλους σας, παρέχοντας παράλληλα στήριξη στις φτέρνες και τις καμάρες των ποδιών σας.

Αντηλιακή προστασία: Εφόσον τρέχετε πρωινές ώρες, το αντηλιακό είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευτείτε από την αντανάκλαση του ήλιου στη θάλασσα. Ένα ζευγάρι γυαλιά και ένα καπέλο, θα σας φανούν επίσης χρήσιμα, ώστε να αισθάνεστε πιο άνετα και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο τρέξιμό σας.

Απολαύστε τη διαδρομή και επωφεληθείτε από το μέρος που βρίσκεστε! Τι καλύτερο από το να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, με μια αναζωογονητική βουτιά στη θάλασσα;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.