Το Tech Neck και 5 DIY ασκήσεις για να το αντιμετωπίσετε

Το Tech Neck και 5 DIY ασκήσεις για να το αντιμετωπίσετε

Ο πόνος στον αυχένα που σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα μυοσκελετική πάθηση της εποχής μας.

Εάν περνάτε αρκετές ώρες της ημέρας πάνω από την οθόνη ενός υπολογιστή ή και του κινητού τηλεφώνου σας, τότε πιθανότατα γνωρίζετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει «tech neck».

final_techneck1

Photo credit: Free to use from Pexels

Υποφέρετε από κάποιου είδους πάθηση που σχετίζεται με τη μέση, τον αυχένα και γενικότερα τη σπονδυλική στήλη; Τότε το πιλάτες ίσως είναι η καταλληλότερη προπόνηση για εσάς. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πιλάτες: Τι είναι και πώς ωφελεί την υγεία».

Πρόκειται για έναν σύγχρονο όρο που αναφέρεται στον πόνο, τη δυσκαμψία, ακόμη και τον τραυματισμό που μπορεί να προκύψει εφόσον σκύβετε προς τα κάτω κοιτώντας μια ηλεκτρονική συσκευή για πολύ ώρα, και σύμφωνα με έρευνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα «αναδυόμενο σύνδρομο του 21ου αιώνα».

Πόνος στον αυχένα & tech / text neck

Το αυχενικό, δεν είναι κάποιο σύνδρομο που μόλις ανακαλύφτηκε, αντιθέτως μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα αιτιών, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτες πόνο στον αυχένα εκδηλώνει ένας στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών, γεγονός που συνεπάγεται ότι 1.000.000 Ελληνίδες και Έλληνες πάσχουν από αυχεναλγία. Από αυτούς, περίπου οι μισοί έχουν σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία.

Από την άλλη, η ολοένα και αυξανόμενη εξάρτησή μας από κάθε είδους οθόνες, οδήγησε στην καθιέρωση του εξειδικευμένου όρου tech neck ή text neck προκειμένου να περιγράψει ακριβώς τον πόνο στον αυχένα που προέρχεται από την πολύωρη έκθεσή μας και την πληκτρολόγηση μέσω μιας ηλεκτρονικής οθόνης.

Ο όρος tech neck ή text neck περιγράφει τον πόνο στον αυχένα που προέρχεται από την πολύωρη έκθεσή μας και την πληκτρολόγηση μέσω μιας ηλεκτρονικής οθόνης.

final_techneck2

Για αρκετούς τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης είναι επίπονα. Ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αυχενικούς σπασμούς, πόνο στους ώμους ή στο άνω μέρος της πλάτης, αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μούδιασμα στα χέρια, μεταξύ άλλων. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τείνει να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας σε κινητό τηλέφωνο ή άλλη συσκευή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ακολουθούν μερικές εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εν λόγω διατάσεις θα σας βοηθήσουν ώστε να ανακουφίσετε τον αυχένα σας από τα συμπτώματα που tech neck. Ωστόσο, εάν κατά την εκτέλεσή τους αισθάνεστε δυσφορία, ή τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  • Μασάζ: Για να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην προβληματική περιοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαλάκι του τένις ή να ζητήσετε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει.
  • Σύσπαση λαιμού: Τραβήξτε το κεφάλι σας προς τα πίσω και κρατήστε το σαγόνι και τα μάτια σας στο ίδιο επίπεδο, κοιτώντας προς τα πάνω.
  • Πάνω μέρος της πλάτης και του αυχένα: Σταθείτε όρθιοι, λυγίστε τους αγκώνες σας και στρέψτε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω, τραβώντας τις ωμοπλάτες σας προς τα κάτω και μέσα.
  • Ώμοι: Κάντε επαναλαμβανόμενες, κυκλικές κινήσεις μετακινώντας τους ώμους σας προς τα πάνω, προς τα πίσω και προς τα κάτω.
  • Στρέτσινγκ: Στρέψτε το κεφάλι σας προς τα αριστερά, κοιτώντας πάνω από τον ώμο και στη συνέχεια κοιτάξτε αργά προς την άλλη κατεύθυνση, πάνω από τον άλλο ώμο.

Photo credit: Free to use from Pexels

Για να έχετε μία καλή στάση σώματος είναι σημαντική η ενδυνάμωση του κορμού σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ενδυνάμωση κορμού: Το πώς και το γιατί».

Το πιο σημαντικό είναι να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από μία οθόνη. Εντούτοις, εάν η δουλειά σας το απαιτεί, υιοθετήστε ολιγόλεπτα διαλείμματα: Τουλάχιστον μία φορά την ώρα, σηκωθείτε και κινηθείτε ή κάντε τις ανωτέρω διατάσεις.

Παράλληλα, προσπαθήστε να αξιοποιείτε τον μη εργάσιμο χρόνο σας, με δραστηριότητες που δεν απαιτούν να βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη. Χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα για κάτι διασκεδαστικό και ωφέλιμο για τη σωματική και ψυχική σας υγεία – όπως μια βόλτα, μια συνάντηση με συγγενείς ή φίλους ή έναν υπνάκο. Ο αυχένας σας θα σας ευγνωμονεί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.