Tips για την αντιμετώπιση της ζέστης χωρίς τη χρήση κλιματισμού

Tips για την αντιμετώπιση της ζέστης χωρίς τη χρήση κλιματισμού

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του η ζέστη και η υγρασία. Ακολουθούν τα βασικότερα tips για να παραμείνετε δροσεροί χωρίς τη χρήση κλιματισμού, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

Το καλοκαίρι δηλώνει δυναμικά παρών, οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν στα ύψη, η υγρασία επίσης, ενώ μια ξαφνική μπόρα να σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε στον Αμαζόνιο. Αν η πρώτη σας κίνηση είναι να ανοίξετε τον κλιματισμό, ξανασκεφτείτε το. Καθώς η κλιματική αλλαγή παρατείνει τα καλοκαίρια μας χωρίς προηγούμενο, η αυξημένη χρήση κλιματιστικών συμβάλλει στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ατμόσφαιρας της Γης.

final_summerheat1

Photo credit: Markus Spiske from Pexels

Δεδομένου λοιπόν ότι αυτός είναι ο μόνος πλανήτης που έχουμε –τουλάχιστον μέχρι τον εποικισμό του Άρη (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Συνωστισμός στον Άρη! Τι γυρεύουμε στον κόκκινο πλανήτη;»)– ακολουθούν μερικές προτάσεις για να παραμείνετε δροσεροί, ακόμη και χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.

Πώς να κρατήστε τις υψηλές θερμοκρασίες εκτός (χώρου & χρόνου!)

Ανοίξτε δύο παράθυρα ή πόρτα και παράθυρο, είτε βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο είτε στο αυτοκίνητο. Εάν έχετε μόνο ένα παράθυρο ανοιχτό, ο φρέσκος αέρας που εισέρχεται θα συγκρούεται με τον θερμό αέρα κατά την έξοδό του και θα διατηρεί τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα κοντά σε ένα από τα ανοιχτά παράθυρα του σπιτιού, στραμμένο όμως προς τα έξω ώστε να φυσάει τον ζεστό αέρα έξω από το δωμάτιο.

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Μερικές φορές ακόμα και κατεβασμένο το παράθυρο δεν κάνει διαφορά; Διαβάστε στο άρθρο «Δροσιστείτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας» για gadgets που θα βοηθήσουν να κρατήσετε τη θερμοκρασία χαμηλά ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του Αυγούστου.

Κρατήστε τις κουρτίνες ή τα στόρια κλειστά ή ακόμα καλύτερα, προτιμήστε κουρτίνες συσκότισης. Έτσι θα εμποδίσετε το φως του ήλιου, μονώνοντας με φυσικό τρόπο τους χώρους στους οποίους βρίσκονται τα παράθυρα.

Κοιμηθείτε στο υπόγειο: Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα επειδή ζεσταίνεστε, ίσως να μη χρειάζεται να μείνετε στο υπνοδωμάτιο σας. Εφόσον έχετε υπόγειο στο σπίτι σας, ασφαλώς θα είναι δροσερότερο. Προτιμήστε επίσης κλινοσκεπάσματα από φυσικά υλικά που αναπνέουν, όπως βαμβακερά ή λινά, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να παραμείνετε δροσεροί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μαγειρέψτε το πρωί ή μαγειρέψτε έξω. Η θερμότητα του φούρνου μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σπίτι. Προκειμένου να αποφύγετε το ενοχλητικό φαινόμενο, μαγειρέψτε νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη ή επιστρατεύστε την ψησταριά για να μαγειρέψετε σε ανοιχτό χώρο και να κρατήσετε τη θερμότητα εκτός σπιτιού.

final_summerheat3

Πώς να κρατήσετε τη δροσιά εντός (του σώματός σας!)

Μείνετε ενυδατωμένοι. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός σας είναι πίνοντας νερό και καταναλώνοντας δροσερά ποτά και τρόφιμα. Εστιάστε στον εαυτό σας και δροσιστείτε από μέσα προς τα έξω, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το αντίθετο.

Βρείτε τα σημεία κλειδιά του σώματος σας και κρατήστε τα δροσερά. Έχετε τέσσερις μεγάλες αρτηρίες στο σώμα σας. Αν εφαρμόσετε σε αυτές οτιδήποτε κρύο (ή θερμό αντίστοιχα), θα επηρεάσει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Αναφερόμαστε στη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες και τον αυχένα σας. Το κρύο νερό είναι ο φίλος σας, αλλά ακόμη και το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερο από το τίποτα. Χαλαρώστε λοιπόν βάζοντας δροσερές κομπρέσες στον αυχένα σας ή και στους καρπούς σας – διότι πρόκειται για περιοχές όπου τα αιμοφόρα αγγεία είναι κοντά στο δέρμα, οπότε θα δροσιστείτε πιο γρήγορα.

Το κρύο ντους είναι μια κλασική στρατηγική για να πετύχετε την πολυπόθητη δροσιά και φρεσκάδα. Και αν θέλετε να ανεβάσετε την εμπειρία του κρύου ντους σε άλλο επόμενο επίπεδο, δοκιμάστε καθαριστικά προϊόντα με αιθέριο έλαιο μέντας. Η αίσθηση δροσιάς του ελαίου μέντας διαρκεί περισσότερο από το ντους, ενώ θα αφήσει την επιδερμίδα σας πιο απαλή.

final_summerheat4

Photo credit: Engin Akyurt from Pexels

Τι γνωρίζετε για το καλοκαίρι και την εναλλαγή των εποχών; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γιατί έχουμε καλοκαίρι: Η επιστήμη των τεσσάρων εποχών».

Αν όλα τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, μην αφήσετε τη ζέστη να σας χαλάσει την καλοκαιρινή σας διάθεση. Κάντε μια βόλτα μέχρι την κοντινότερη παραλία ή πισίνα και δροσιστείτε μια και καλή. Καλές βουτιές!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.