Τι είναι η λίμπιντο και πώς να την ενισχύσετε

Τι είναι η λίμπιντο και πώς να την ενισχύσετε

Ως βαρόμετρο όχι μόνο της ερωτικής σας ζωής αλλά και της υγείας σας γενικότερα, η τόνωση της λίμπιντο μπορεί να αποτελέσει πηγή ευεξίας και μακροζωίας.

Η λίμπιντο συνίσταται στη σεξουαλική επιθυμία και σύμφωνα με τον Φρόιντ –εμπνευστή της σύγχρονης χρήσης του όρου– είναι ένα ένστικτό έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους, τόσο θεμελιώδες όσο η πείνα ή η δίψα. Παράλληλα, για τους σύγχρονους ομόλογούς του, η κατάσταση της λίμπιντο είναι βαρόμετρο όχι μόνο της σεξουαλικής ζωής αλλά και της συνολικής ψυχικής και σωματικής υγείας του ατόμου.

final_libido1

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Ωστόσο, μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πόσο σας ελκύει κάποιος, πόσο τον αγαπάτε ή πόσο ευτυχείς είστε με τη ζωή σας, η λίμπιντό σας μπορεί να δηλώνει απούσα. Ενδεχομένως να νιώθετε υπερβολικά κουρασμένοι, πολύ αγχωμένοι ή απλά να μην έχετε ερωτική διάθεση χωρίς κανένα – φαινομενικά– λόγο. Επιπρόσθετα, πρόσφατες έρευνες (COH-FIT Project) –αν και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο– έδειξαν ότι η πανδημία αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα αναχαίτισης της λίμπιντο.

Γιατί και πώς να ενισχύσετε τη λίμπιντό σας

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Άλλωστε, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η ενεργός σεξουαλική ζωή σχετίζεται στενά με βελτιωμένη διάθεση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν ερωτική επιθυμία δηλώνει απούσα;

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Πλέον των φαρμακευτικών ή άλλων θεραπευτικών λύσεων που μπορείτε να αναζητήσετε με τη βοήθεια του γιατρού σας, μία σειρά από αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε, η βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής δεν χρειάζεται να είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Το μόνο που απαιτείται είναι η θέληση για να κάνετε την αρχή. Και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Αλλάξτε (τις κακές) συνήθειες

Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και ο ποιοτικός ύπνος, είναι βασικοί παράγοντες τόνωσης της σεξουαλικής επιθυμίας και μια καλή αφετηρία βελτίωσης της υγείας σας.

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σεξουαλική υγεία: Αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τονώνοντας την λίμπιντο και την άντληση ικανοποίησης από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

final_libido3

Photo credit: Mikhail Nilov from Pexels

Η άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία: Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς η έντονη άσκηση ευνοεί την καλύτερη ερωτική ζωή».

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, το «είμαστε ότι τρώμε» δεν είναι μύθος: Τα λιπαρά φαγητά, το πολύ αλάτι, η ζάχαρη, μπορούν να επηρεάσουν και τη σεξουαλική, πέρα από τη γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και να σας «φορτώσουν» με επιπλέον κιλά επηρεάζοντας την αυτοπεποίθησή σας για το σώμα σας. Όσο για το αλκοόλ, αν και σε λελογισμένες ποσότητες μπορεί να «ξυπνήσει» την ερωτική διάθεσή σας, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να την «κοιμίσει» οριστικά.

Για το κάπνισμα τα σχόλια είναι περιττά: Δεν προκαλεί μόνο κακή αναπνοή και λεκέδες στα δόντια αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Αντιμετωπίστε το άγχος σας

Οι ιδιαίτερα απαιτητικοί ρυθμοί ζωής, οι πολλαπλές εργασίες και υποχρεώσεις, ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες προβληματισμού στην κρεβατοκάμαρα. Άλλωστε, η χαλαρή διάθεση είναι σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ το χρόνιο άγχος μπορεί να καταπνίξει μια και καλή την λίμπιντο.

Στρατηγικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το Τάι Τσι, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος σας και να χαλαρώσετε.

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Η ερωτική επιθυμία δεν είναι απαραίτητα αυθόρμητη, ούτε μπορεί να δημιουργηθεί «με το πάτημα ενός κουμπιού». Ωστόσο, η κατάλληλη ατμόσφαιρα μπορεί να βοηθήσει στην εκδήλωσή της.

Σύμφωνα με έρευνα, τα προκαταρκτικά παιχνίδια μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της λίμπιντο, και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ερωτικής φύσεως. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ποιοτικός κοινός χρόνος μεταξύ των συντρόφων, όπως η απόλαυση ενός μασάζ ή ενός ρομαντικού δείπνου, μπορεί να τονώσει την ερωτική διάθεση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.

Βρείτε χρόνο για το σύντροφό σας, ακολουθήστε τα «δοκιμασμένα» τελετουργικά σας ή δοκιμάστε κάτι καινούριο, αφεθείτε και αφήστε τη λίμπιντό σας να απελευθερωθεί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.