Τι δείχνει νέα έρευνα για την άσκηση & το ανοσοποιητικό σύστημα

Τι δείχνει νέα έρευνα για την άσκηση & το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά και να κάνει τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά.

Εάν παρακολουθείτε έστω και στο ελάχιστο την επικαιρότητα, σίγουρα γνωρίζετε ότι η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μία εξισορροπημένη διατροφή και την αποφυγή του καπνίσματος, είναι η πλέον αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης χρόνιων ασθενειών.

final_immune_1

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Η άσκηση όχι μόνο κάνει καλό στην υγεία αλλά βοηθάει και στη διατήρηση μίας υγιούς ερωτικής ζωής. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς η έντονη άσκηση ευνοεί την καλύτερη ερωτική ζωή».

Ωστόσο, μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνει ότι η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου από λοιμώδη νόσο, ενώ ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

30 λεπτά άσκησης x 5 ημέρες την εβδομάδα

Η έρευνα περιλάμβανε μετα-ανάλυση δεδομένων από έξι παλαιότερες μελέτες με περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες. Όπως προέκυψε από τα ευρήματά της, 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, περιορίζουν κατά 37% τον κίνδυνο αρρώστιας ή θανάτου από μολυσματικές ασθένειες.

Παράλληλα, οι ερευνητές, αντλώντας δεδομένα από 35 ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές, ανακάλυψαν ότι η γυμναστική ενισχύει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, η τακτική σωματική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης IgA για τους συμμετέχοντες. Πρόκειται για μία κατηγορία αντισωμάτων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ανοσία των βλεννογόνων. Καλύπτουν τη βλεννογόνο μεμβράνη των πνευμόνων –και άλλων μερών του σώματός– από όπου μπορούν να εισέλθουν ιοί και βακτήρια.

Photo credit: cottonbro from Pexels

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν η αύξηση των CD4+ Τ κυττάρων ως αποτέλεσμα της τακτικής άσκησης. Τα κύτταρα αυτά ανιχνεύουν και προειδοποιούν τον οργανισμό όταν δέχεται «επίθεση» από παθογόνα ενώ τον προετοιμάζουν και για την «αντεπίθεσή» του.

Ανοσία και πανδημία

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης πληθώρα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σχετικά με καμπάνιες εμβολιασμού. Όπως προέκυψε, τα εμβόλια εμφανίζονται πιο αποτελεσματικά εάν χορηγηθούν μετά από πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες υψηλότερου αριθμού αντισωμάτων μετά το εμβόλιο, σε σχέση με όσους δεν ασκούσαν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά όσο βρισκόμαστε εν καιρώ πανδημίας. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει βέβαια φέρει ελπίδα για το τέλος της COVID-19, παρόλα αυτά, τα κρούσματα και οι θάνατοι από την εν λόγω ασθένεια εξακολουθούν να συσσωρεύονται σε όλο τον κόσμο.

final_immune_3

Photo credit: Gustavo Fring from Pexels

Ένας από τους αγγελιοφόρους της νίκης κατά της πανδημίας COVID-19 είναι η τεχνολογία mRNA. Τι ακριβώς είναι και τι άλλα καλά μηνύματα μας φέρνει; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τεχνολογία mRNA: Πόσο ελπιδοφόρα είναι;».

Ωστόσο καθώς επιστήμονες και κυβερνήσεις αγωνίζονται για την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού, εκτιμούν παράλληλα ότι το πιο πιθανό σενάριο για τα επόμενα χρόνια είναι ότι η COVID-19 θα γίνει σαν τις άλλες μολυσματικές ασθένειες. Όπως συμβαίνει και με την εποχιακή γρίπη, θα μάθουμε να διαχειριζόμαστε και να προστατευόμαστε συνεχώς και από την COVID-19.

Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό είναι παραμένοντας σωματικά δραστήριοι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.