Τάι Τσι: Μια ήπια πολεμική τέχνη για δυνατό σώμα & ήρεμο μυαλό

Τάι Τσι: Μια ήπια πολεμική τέχνη για δυνατό σώμα & ήρεμο μυαλό

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της κινεζικής πολεμικής τέχνης και η τεχνολογία μας βοηθά να εξασκηθούμε ακόμη κι απ’ το σπίτι (με τη βοήθεια δωρεάν apps).

Ακούγεται εξωτικό και ενδεχομένως δύσκολο. Κι όμως, το Τάι τσι είναι μία από τις ευκολότερες, ηπιότερες και πιο ευεργετικές πολεμικές τέχνες. Είναι μάλιστα μία από τις ελάχιστες που χρησιμοποιούνται ευρέως για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Τάι τσι τσουάν (όπως είναι η πλήρης ονομασία της παραδοσιακής Κινεζικής τέχνης) μεταφράζεται ως «απεριόριστη τελική γροθιά», αλλά η ονομασία του δεν λέει όλη την αλήθεια. Για την ακρίβεια, είναι μία ηπιότατη και απολύτως ασφαλής πολεμική τέχνη, ιδανική για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Το βασικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν εστιάζει στη μυϊκή ενδυνάμωση και την έντονη αεροβική άσκηση (χωρίς όμως να τις αγνοεί). Αντίθετα, δίνει έμφαση στον έλεγχο της κίνησης και στη συγκέντρωση.

Video credit: TEDx

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο TEDx για τα οφέλη του τάι τσι στον αυτοέλεγχο, από τον πολύπειρο δάσκαλο Sandeep Desai.

Καλύτερη ισορροπία, λιγότεροι πόνοι

Η αρχαία κινεζική πρακτική προσφέρει καλύτερη ισορροπία σε όσους την ακολουθούν, και ειδικά σε ηλικιωμένους. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος τραυματισμού για τους ηλικιωμένους που εξασκούνται στο Τάι Τσι τουλάχιστον μία φορά, μειώνεται στο μισό, ενώ έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να πέσουν.

Προσφέρει επίσης αισθητή ανακούφιση από πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, και τα άκρα ενώ ευεργετικό αποδεικνύεται και για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα και ινομυαλγία. Αξιοπρόσεκτη είναι η συμβολή της αρχαίας κινεζικής πολεμικής τέχνης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ συνδέεται και με τη μείωση απειλητικών, για την καρδιά, δεικτών όπως τα τριγλυκερίδια και η «κακή» χοληστερίνη.

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν αναδείξει την συμβολή του Τάι Τσι στη βελτίωση της κατάστασης ασθενών με Πάρκινσον, καθώς εκτός της ισορροπίας βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο της κίνησης, το βάδισμα αλλά και την αυτοπεποίθηση.

Tai1-uai-1002×668

Photo credit: Diligent Robotics

Οφέλη και για το μυαλό

Οι δάσκαλοι του Τάι Τσι ισχυρίζονται ότι η προπόνηση ξεκινάει από το πνεύμα, και στη συνέχεια εμπλέκεται το σώμα. Οι έρευνες των επιστημόνων τους επιβεβαιώνουν. Είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για να μένετε ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και διαυγείς. Διόλου τυχαία επονομάζεται «διαλογισμός σε κίνηση».

Ειδικές μελέτες συνδέουν το Τάι Τσι με βελτιωμένη διάθεση και αισθητή μείωση του άγχους, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία καταγράφεται και μείωση των συνεπειών της ήπιας κατάθλιψης. Όσοι εξασκούνται σημαντικά κάνουν λόγο για πιο ποιοτικό ύπνο και μείωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Video credit: Tai chi & Kung-fu center (Jack Mace)

Οι 10 πιο εύκολες κινήσεις για αρχάριους υπό την καθοδήγηση του Jack Mace

Apps για Tai-Chi στο σπίτι

Μπορείτε να εξασκηθείτε στο Τάι Τσι ακόμη κι απ’ το σπίτι σας αξιοποιώντας τις πολυάριθμες εφαρμογές για smartphone, tablet ή υπολογιστή. Ενδεικτικά:

  • Tai Chi 5 Minutes a day
    (YouTube)
  • 7 Minute Chi - Meditate, Move & Relax in 7 Minutes
    (iOS)
  • Yang Tai Chi for Beginners 1 by Dr. Yang
    (Android, iOS)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.