Τα Smartphone, η πρεσβυωπία & πώς να την καθυστερήσετε

Τα Smartphone, η πρεσβυωπία & πώς να την καθυστερήσετε

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν την υπερβολική χρήση smartphone με μια αυξανόμενη τάση εμφάνισης διαταραχών της όρασης, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβυωπίας, σε νεότερα άτομα. Τί μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσετε, και το τελευταίο, πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ; Να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη; Ρίχνετε μια σύντομη –ή και πιο εκτεταμένη– ματιά στο κινητό σας! Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές, και ειδικά τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, έχουν γίνει κυρίαρχη πτυχή της καθημερινότητάς (σχεδόν) όλων μας. Και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

final_presbyopia1

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ενασχόληση με τις οθόνες έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ακόμα και των παιδιών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Screen Time: Πόσο χρόνο πρέπει να περνούν τα παιδιά στην οθόνη;».

Καθώς λοιπόν ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν smartphone –και ο χρόνος ενασχόλησής τους – αυξάνεται σταθερά, οι επαγγελματίες οφθαλμικής φροντίδας ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις στην όραση που συνεπάγεται η διευρυμένη έκθεση σε ψηφιακές οθόνες. Μία από αυτές της επιπτώσεις φαίνεται πως είναι η πρεσβυωπία.

Μπορούν τα smartphone να προκαλέσουν πρεσβυωπία;

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα μικρά γράμματα μιας συσκευασίας ή ακόμα και η συνομιλία με κάποιον που βρίσκεται πολύ κοντά σας σας προκαλεί ζαλάδα; Τότε είναι πιθανόν να έχετε πρεσβυωπία.

Πρόκειται για μία πάθηση που περιλαμβάνει τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας να βλέπει κανείς αντικείμενα από κοντά. Προκαλείται από την μείωση της ευελιξίας του φακού του ματιού, μια φυσική κατάσταση γήρανσης που εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40.

final_presbyopia2

Photo credit: Free to use from Pexels

Είναι επικίνδυνο το μπλε φως των κινητών; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μπλε φως & αυπνία: Πως η τεχνολογία δίνει τη λύση;».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει μια αυξανόμενη τάση εμφάνισης διαταραχών της όρασης, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβυωπίας, σε νεότερα άτομα. Όπως εκτιμάται, προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποπτεύονται –και ήδη ερευνούν– πώς το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες των smartphone και άλλων ψηφιακών συσκευών, συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση της όρασης. Όχι μόνο καταπονεί τα μάτια αλλά επιταχύνει και την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η πρεσβυωπία.

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας

Ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τόσο τη δική σας, όσο και την όραση των μελών της οικογένειάς σας. Ξεκινήστε από τα βασικά:

  • Περιορίστε τη χρήση smartphone: Μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας –παραδείγματος χάρη κατά τη διάρκεια του φαγητού– κατά τη διάρκεια των οποίων όλη η οικογένεια θα αποφεύγει κάθε είδους οθόνη.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας: Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να θωρακίσετε την υγεία των ματιών σας ενσωματώνοντας στη διατροφή σας θρεπτικές τροφές: Φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, τόνο), καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα και ηλιόσπορους.

Photo credit: Free to use from Pexels

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη επιλογή διατροφής στον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».

Μπορείτε επίσης να «γυμνάσετε» τα μάτια σας με ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες οι οποίοι ελέγχουν την εστίασή σας.

  • Για «ζέσταμα»: Κλείστε τα μάτια σας και περιστρέψτε τα 10-15 φορές προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και άλλες τόσες αριστερόστροφα. Στη συνέχεια, ανοίξτε τα μάτια σας και δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να ξαναβρείτε την εστίασή σας.
  • Άσκηση εστίασης 1: Κρατήστε κάτι μικρό όπως ένα μολύβι ή τον δείκτη σας, σε απόσταση 15-20 εκατοστών από το πρόσωπό σας. Εστιάστε στο αντικείμενο για ενάμιση λεπτό. Στη συνέχεια, αλλάξτε την εστίασή σας σε κάτι που βρίσκεται στα τρία μέτρα μακριά σας, χωρίς να αλλάξετε την κατεύθυνση στην οποία κοιτάζετε. Μόλις η εστίασή σας είναι καθαρή στο μακρινό αντικείμενο, ξαναεστιάστε στο κοντινό για περίπου 90 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία πέντε με έξι φορές.
  • Άσκηση εστίασης 2: Τεντώστε το χέρι σας μακριά από το σώμα σας, με τον αντίχειρα προς τα πάνω. Εστιάστε στον αντίχειρά σας και πλησιάστε τον αργά προς το πρόσωπό σας. Όταν πλησιάσει τόσο που δυσκολεύσετε να εστιάσετε, επαναφέρετε αργά το χέρι σας στην αρχική του θέση, διατηρώντας το βλέμμα στον αντίχειρα. Επαναλάβετε για τρία έως πέντε λεπτά.
  • Για το κλείσιμο: Αφήστε αυτή την άσκηση τελευταία προκειμένου να επιτρέψετε στα μάτια σας να χαλαρώσουν. Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας ένα ρολόι: Μετακινήστε το βλέμμα σας κάθετα από την 6η στη 12η ώρα, για 20 φορές. Στη συνέχεια, μετακινήστε τα μάτια σας από την 9η στην 3η, και πάλι, 20 φορές. Αφού ολοκληρώσετε, κρατήστε για λίγο τα μάτια σας κλειστά ώστε να ξεκουραστούν.

Οι ασκήσεις για τα μάτια είναι μια έξυπνη συνήθεια, ειδικά εάν περνάτε πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη. Θα σας ξεκουράσουν και θα βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία των ματιών σας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα πρεσβυωπίας. Για καλύτερη ανάγνωση, αναζητήστε τα ειδικά γυαλιά ή συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για άλλες κλινικά αποδεδειγμένες θεραπείες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.