Τα πιο χαλαρωτικά τραγούδια που συμβάλλουν στη μείωση άγχους

Τα πιο χαλαρωτικά τραγούδια που συμβάλλουν στη μείωση άγχους

Η πιο αποτελεσματική μουσική κατά του στρες, σύμφωνα με την έρευνα νευροεπιστημόνων.

Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που δυσκολεύουν στο έπακρο την καθημερινότητά μας. Όλοι μας σχεδόν, σε αναρίθμητες περιστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ήπιο ή εντονότερο άγχος. Η διαχείρισή του, ειδικά σε μια εποχή γρήγορων ρυθμών και διαρκών απαιτήσεων, είναι ένα δύσκολο στοίχημα.

Πολλές επιστημονικές προσεγγίσεις επιχειρούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους, αλλά ελάχιστες εξ αυτών βρίσκουν εφαρμογή σε όλους. Μία από τις πιο «οικουμενικές» προσεγγίσεις είναι η μουσική, ένας τρόπος χαλάρωσης με διαχρονική εφαρμογή. Επί αιώνες, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, αξιοποιούν τη μουσική προκειμένου να χαλαρώνουν και να μειώνουν το στρες.

Ειδικοί νευροπειστήμονες μελέτησαν επί μεγάλο διάστημα τις θετικές συνέπειες συγκεκριμένων κομματιών στη διαχείριση του άγχους, και επιχείρησαν να διακρίνουν τα πλέον αποτελεσματικά. Αυτά είναι τα ευρήματά τους:

music

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Το πιο χαλαρωτικό κομμάτι στον κόσμο

Ο επικεφαλής της έρευνας David Lewis-Hodgson της Mindlab International, κατέληξε ότι το τραγούδι που δημιουργούσε τη μέγιστη χαλάρωση στους ακροατές του είναι το «Weightless». Σύμφωνα με τον Dr. Lewis-Hodgson οδήγησε στη μείωση των επιπέδων άγχους και ανησυχίας των συμμετεχόντων κατά περίπου 65%.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι, γράφτηκε αποκλειστικά με σκοπό τη μείωση του άγχους. Το συγκρότημα Marconi Union το δημιούργησε σε συνεργασία με ειδικούς θεραπευτές και μηχανικούς ήχου. Οι προσεκτικά σχεδιασμένες ρυθμογραμμές και αρμονίες συντελούν στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού του ακροατή, στην αισθητή μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην κάθετη πτώση των επιπέδων της κορτιζόλης (γνωστής και ως ορμόνης του στρες).

Ακούστε το εδώ:

Το Top-10 των χαλαρωτικών κομματιών

Η πλήρης λίστα των μουσικών κομματιών που οδηγούν σε μείωση του άγχους, σύμφωνα με τους ερευνητές:

10. We Can Fly – Rue du Soleil (Café Del Mar)

09. Canzonetta Sull'aria – Mozart

08. Someone Like You – Adele

07. Pure Shores – All Saints

06. Please Don't Go – Barcelona

05. Strawberry Swing – Coldplay

04. Watermark – Enya

03. Mellomaniac (Chill Out Mix) – DJ Shah

02. Electra – Airstream

01. Weightless – Marconi Union

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές κατέγραψαν και μελέτησαν συγκεκριμένους δείκτες υγείας των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των ακροάσεων: μεταξύ άλλων, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό αναπνοής τους. Παράλληλα, κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα όσων έλαβαν μέρος μέσω ειδικών αισθητήρων.

Όπως πάντως τονίζει ο David Lewis-Hodgson: Τα κομμάτια αυτά, και ειδικά το «Weightless», αποδείχτηκαν τόσο αποτελεσματικά «που δεν θα τα συστήναμε σε όσους οδηγούν, κάνουν κάποια επικίνδυνη δραστηριότητα ή χειρίζονται μηχανήματα». Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να χαλαρώσουν τόσο πολύ, που να τους πάρει ο ύπνος.

Καλή ακρόαση!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.