Τα οφέλη του μασάζ και με επιστημονικές αποδείξεις

Τα οφέλη του μασάζ και με επιστημονικές αποδείξεις

Ακόμη κι αν δεν έχετε τον απαιτούμενο προϋπολογισμό για τακτικές συνεδρίες, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας.

Για τους περισσότερους ένα μασάζ είναι ένας τρόπος να χαλαρώσουν και να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Για κάποιους άλλους θεωρείται μια περιττή πολυτέλεια. Η επιστήμη όμως έχει προ πολλού αποδείξει ότι το (σωστό) μασάζ μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη: Από τη ελάττωση του πόνου και την πρόληψη τραυματισμών, μέχρι τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Γιατί το μασάζ αποδίδει (και με επιστημονικές αποδείξεις)

Οι λόγοι που το μασάζ προσφέρει τόσο πολλά πλεονεκτήματα σε τόσο πολλούς είναι ότι χαλαρώνει τους μυς και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι διατηρεί τους μαλακούς ιστούς πιο χαλαρούς, ώστε να παραμένουν εύκαμπτοι και να προλαμβάνονται τραυματισμοί, ενώ αντίστοιχα επιταχύνεται και η αποκατάσταση από θλάσεις και μυϊκό κάματο.

Παράλληλα, οι περισσότεροι αισθάνονται καλύτερα μετά τη μάλαξη επειδή αυξάνεται η ροή του αίματος προς τους μυς. Επίσης, το μασάζ ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί συνδέεται με την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων και κατ’ επέκταση με την καταπολέμηση των φλεγμονών, των λοιμώξεων αλλά και ορισμένων ιών.

Σε αυτό που συμφωνούν ακόμη και όσοι αμφιβάλλουν για τα αποτελέσματά του, είναι ότι το μασάζ αποκλείεται να κάνει ζημιά.

massage2-min

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Ανακουφίζει  και τον πόνο

Υπάρχει μια επιστημονική θεωρία που επιχειρεί να συνδέσει την ανακούφιση από τον πόνο με το μασάζ. Ονομάζεται «θεωρία των πυλωρών» και περιγράφει τον μηχανισμό μετάδοσης του πόνου. Δεδομένου ότι οι υποδοχείς πίεσης που ενεργοποιούνται με το μασάζ, μεταδίδουν στον εγκέφαλο τις πληροφορίες πιο γρήγορα από τους υποδοχείς του πόνου, εφόσον αμφότεροι λειτουργήσουν ταυτόχρονα, τα σήματα που στέλνουν οι υποδοχείς πίεσης υπερισχύουν και εν μέρει καλύπτουν τα σήματα του πόνου.

Είναι δεκάδες οι επιστημονικές μελέτες που συνδέουν το μασάζ με την ανακούφιση από τον πόνο, ανεξαρτήτως της αιτίας που τον προκαλεί. Από τον πόνο που συνδέεται με καρκινικούς όγκους και αυτοάνοσα νοσήματα, μέχρι χρόνιες καταστάσεις πόνου όπως η ινομυαλγία. Ο λόγος είναι ότι η μάλαξη ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS) που συνδέεται με την «ανάπαυση» και τη χαλάρωση του οργανισμού.

Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι ακόμη και λίγες συνεδρίες μασάζ (έως 10) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον πόνο των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη και τη μέση.

massage-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Ιδανικό και για όσους αγχώνονται

Αναφέραμε προηγουμένως τις ευεργετικές επιδράσεις του μασάζ στην ανακούφιση από τον πόνο. Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές μελέτες, θεωρείται κατάλληλο και για την ανακούφιση από το στρες, αφού μειώνει την κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες».

Όπως απέδειξαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, ακόμη και μια συνεδρία μασάζ διάρκειας 45 λεπτών είναι αρκετή για να μειώσει και άλλες ορμόνες που συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Άλλοι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη σχέση του μασάζ με τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης μεταξύ εγκύων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς εκτός από τη μείωση των ορμονών του άγχους, η μάλαξη ενεργοποιεί άλλες ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που συνδέονται με την καλύτερη ψυχική υγεία.

Αν το κόστος του τακτικού μασάζ σας φαίνεται απαγορευτικό, οι ειδικοί συστήνουν να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας. Τα θετικά οφέλη είναι διαπιστωμένα. Ακόμη κι αν δεν το κάνετε απολύτως σωστά, αποκλείεται να κάνετε ζημιά. Ίσως να μην ανακουφιστείτε απόλυτα από το άγχος ή τον πόνο, αλλά τουλάχιστον θα γελάσετε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.