Τα οφέλη του διαλογισμού για το σώμα & το πνεύμα

Τα οφέλη του διαλογισμού για το σώμα & το πνεύμα

Ως μία πρακτική χιλιάδων ετών που καταπολεμάει το άγχος και δημιουργεί αίσθηση γαλήνης, ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας για να βελτιώσει τη σωματική και πνευματική του υγεία.

Το 2020, η ανθρωπότητα ήταν περισσότερο πληγωμένη, θυμωμένη και ανήσυχη από όσο έχει υπάρξει τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Γκάλοπ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οποία καταγράφει και μελετάει τη συναισθηματική κατάσταση με τη διεξαγωγή περισσοτέρων από 150.000 συνεντεύξεων ενηλίκων σε 140 χώρες, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων παγκοσμίως ήταν πιο αγχωμένοι, πιο ανήσυχοι και καταπονημένοι από ποτέ.

final_Meditation1

Photo credit: Inzmam Khan from Pexels

Εξαρτάται η ευτυχία σας από εσάς τους ίδιους; Η σύγχρονη ψυχολογία απαντάει καταφατικά. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς να χακάρεις το μυαλό σου σε mode ευτυχίας».

Προβλήματα όπως άγχος, αυπνία, έλλειψη συγκέντρωσης, οξύνθηκαν εν καιρώ πανδημίας και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση, η συναισθηματική ευημερία πολλών ανθρώπων διαταράχθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί –μελετώντας επί δεκαετίες τις ευεργετικές ιδιότητές του στο σώμα και στο πνεύμα– ανέδειξαν τον διαλογισμό ως μια πιθανή στρατηγική αντιμετώπισής τους.

Βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους

Ο διαλογισμός φημίζεται για την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει στην καταπολέμηση του άγχους. Και μία πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνει ότι ως πρακτική ανταποκρίνεται στη φήμη αυτή.

O διαλογισμός εκπαιδεύει το μυαλό προκειμένου να εστιάζει και να ανακατευθύνει τις σκέψεις. Αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση εστίασης στο παρόν και αποδοχής της τρέχουσας κατάστασης του νου και του σώματος χωρίς κρίση.

final_Meditation2

Σύμφωνα με έρευνα σε 1.300 ενήλικες (μετα-ανάλυση δεδομένων, 2014) μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος, ειδικά σε όσους εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα, ενώ όπως προέκυψε από άλλη μελέτη, η πρακτική 8 εβδομάδων διαλογισμού βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους που σχετίζεται με την εργασία. Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης, οι εργαζόμενοι που χρησιμοποίησαν στην επαγγελματική καθημερινότητά τους μια εφαρμογή διαλογισμού για 8 εβδομάδες, παρουσίασαν βελτιωμένα συναισθήματα ευεξίας και μειωμένα επίπεδα στρες και έντασης.

Βελτιώνει τον ύπνο

Είτε οφείλονται σε άγχος, είτε όχι, είναι βέβαιο ότι ένας στους δύο ανθρώπους κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου. Ωστόσο, όπως προέκυψε από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 54 ενήλικες με προβλήματα χρόνιας αυπνίας, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν διαλογισμό, πέτυχαν καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνο.

Photo credit: Emma Filer from Pexels

Ο καλός ύπνος αποτελεί θεμέλιο υγείας και ευεξίας, σας γεμίζει με ενέργεια και σας βοηθάει να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tips & συμβουλές για καλό ύπνο».

Εξασκώντας πρακτικές διαλογισμού, θα βοηθηθείτε επίσης ώστε να ελέγχετε ή να ανακατευθύνετε σκέψεις που οδηγούν σε αϋπνία. Επιπλέον, ως πρακτική βοηθάει στην χαλάρωση του σώματος και στην απελευθέρωση έντασης, κάνοντας έναν γαλήνιο ύπνο όλο και πιο εφικτό.

Δρα ευεργετικά για τον έλεγχο του πόνου

Η αντίληψή σας για τον πόνο συνδέεται με την πνευματική σας κατάσταση και μπορεί να οξυνθεί σε συνθήκες άγχους. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση του διαλογισμού στην καθημερινότητά σας, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τον έλεγχο του πόνου.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 38 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός μπορεί όχι μόνο να ελαττώσει τον πόνο, αλλά παράλληλα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μία διευρυμένη μετα-ανάλυση μελετών με σχεδόν 3.500 συμμετέχοντες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός σχετίζεται με μειωμένη αίσθηση πόνου.

final_Meditation4

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Ο διαλογισμός είναι ένας όρος -ομπρέλα ο οποίος περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη μίας χαλαρότερης κατάστασης ύπαρξης. Υπάρχουν πολλοί τύποι τεχνικών διαλογισμού και χαλάρωσης, όπως καθοδηγούμενος, υπερβατικός, μάντρα, τάι-τσι, γιόγκα κ.ά. Ωστόσο, όποιον και να επιλέξετε, όλοι αποσκοπούν στην επίτευξη εσωτερικής γαλήνης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.