Πώς θα μάθεις να διαλέγεις τα καλύτερα φρούτα

Πώς θα μάθεις να διαλέγεις τα καλύτερα φρούτα

Οι πέντε αισθήσεις και η εμπειρία επιστρατεύονται για την επιλογή των καλύτερων φρούτων και λαχανικών

Αν αμφιταλαντεύεστε κάθε φορά που στέκεστε μπροστά σε μια πυραμίδα από καρπούζια και απλώς διαλέγετε το πρώτο που μπορείτε να πιάσετε, συνεχίστε να διαβάζετε. Η σωστή επιλογή φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα μαθήματα ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την τύχη να πάρουν. Ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν καν τι χάνουν. Αν δεν μεγαλώσατε τρώγοντας ζουμερές ντομάτες το καλοκαίρι και τραγανά μήλα το χειμώνα, λίγη τεχνογνωσία μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε τα καλύτερα.

Καρπούζι και πεπόνι: όσο βαρύτερο τόσο το καλύτερο

Διαλέξτε αυτό που αισθάνεστε βαρύτερο από ό, τι φαίνεται, διότι όσο πυκνότερο είναι –είτε καρπούζι είτε πεπόνι– τότε θα είναι και πιο γλυκό. Ένα άλλο τρικ για να επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι, είναι να το χτυπήσετε: αν ο ήχος είναι «κούφιος» θα έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό οπότε θα είναι ώριμο. Τα καρπούζια που ωριμάζουν στο μποστάνι έχουν συνήθως ένα μεγάλο κίτρινο «σημάδι» στο σημείο όπου εφάπτονται με το χώμα. Να θυμάστε επίσης ότι τα ώριμα καρπούζια έχουν πάντα κίτρινα ή πορτοκαλί σημάδια, και ποτέ λευκά.

Όσον αφορά το πεπόνι, αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξετε είναι το άρωμά του. Πάρτε το στα χέρια σας και μυρίστε το. Αν παρατηρήσετε ότι αναδύει έντονα αυτή τη γλυκιά χαρακτηριστική μυρωδιά του, τότε είναι σίγουρα ώριμο. Και στα πεπόνια το σημάδι «επαφής» με το έδαφος δείχνει πόσο ώριμο είναι: όσο πιο πράσινο τόσο πιο ανέτοιμο για κατανάλωση, όσο πιο ανοιχτόχρωμο τόσο πιο ώριμο.

Melons

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Ροδάκινα και νεκταρίνια: το άρωμα μετράει

Το κλειδί για να διαλέξετε τα σωστά, είναι η μυρωδιά. Ειδικά για τα ροδάκινα που αποπνέουν το χαρακτηριστικό άρωμά τους που είναι πιο έντονο αν δεν έχουν μπει σε ψυγείο. Επίσης είναι προτιμότερο να αποφύγετε τους καρπούς που έχουν έντονες κηλίδες. Σημαντικό χαρακτηριστικό για την επιλογή ροδάκινων είναι και η αίσθηση στο χέρι: Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρά, ούτε πολύ μαλακά (να υποχωρεί δηλαδή η σάρκα τους με το πρώτο άγγιγμα).

Αχλάδια: το τρικ με το κοτσάνι

Όταν διαλέγετε αχλάδια, θα πρέπει να προσέχετε τη φλούδα: να έχει το σωστό χρώμα (ανάλογα με την ποικιλία) και καθόλου μαύρες κηλίδες. Τα αχλάδια μαζεύονται και πωλούνται άγουρα, οπότε για να βεβαιωθείτε πως έχουν ωριμάσει αρκετά, μπορείτε να κάνετε το εξής: πιέστε το κοτσάνι στο σημείο ακριβώς που ενώνεται με το φρούτο. Εφόσον υποχωρεί έστω και λίγο, το αχλάδι είναι αρκετά ώριμο. Αν δεν υποχωρεί, αφήστε το αχλάδι λίγες ακόμη μέρες σε σκιερό σημείο προκειμένου να ωριμάσει.

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή: το βάρος μετράει

Για τα εσπεριδοειδή, ισχύει επίσης ο κανόνας του να το νιώθετε στο χέρι βαρύτερο από ό,τι φαίνεται. Αν το φρούτο είναι αρκετά πιο ελαφρύ απ’ αυτό που περιμένατε, συνεπάγεται είτε ότι ο καρπός συλλέχθηκε πριν ωριμάσει, είτε ότι έχει ξεμείνει για πολύ καιρό και πλέον έχει αφυδατωθεί. Να έχετε επίσης το νου σας για σκούρα (καφέ ή μαύρα) σημάδια που υποδεικνύουν ότι πιθανότατα τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ είναι πολυκαιρισμένα.

Ντομάτες: η μυρωδιά αποκαλύπτει την αλήθεια

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το έντονο κόκκινο χρώμα της ντομάτας δεν αποτελεί ένδειξη ωριμότητας. Θα μπορούσατε να εκθέσετε μια πράσινη ντομάτα σε αιθυλένιο και να τη μεταμορφώσετε σε ζουμερή κόκκινη. Η μυρωδιά της όμως δεν μπορεί να «προσομοιωθεί» στο εργαστήριο. Οπότε όταν αγοράζετε ντομάτες, μυρίστε την άκρη του μίσχου. Εάν η μυρωδιά δεν παραπέμπει σε ντομάτα, σημαίνει ότι ακόμη δεν είναι ώριμη.

Video credit: 7activestudio

Ο ρόλος του αιθυλένιου στην ωρίμανση της ντομάτας (και όχι μόνο) επεξηγείται σε αυτό το βίντεο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.