Πώς συνδέεται η σκόνη στο σπίτι με την παχυσαρκία;

Πώς συνδέεται η σκόνη στο σπίτι με την παχυσαρκία;

Επιστημονική ομάδα με Έλληνα επικεφαλής αποκαλύπτει τη σύνδεση της οικιακής σκόνης με την παιδική παχυσαρκία.

Αν κάνετε κι εσείς δίαιτα, ασκείστε συστηματικά, αλλά τα παραπανίσια κιλά δεν λένε να εξαφανιστούν, μάλλον ανακαλύψαμε την αιτία.  Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας επιστημονικής έρευνας της σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Duke, η παχυσαρκία συσχετίζεται και με την οικιακή σκόνη.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες που συνήθως «κρύβονται» στην οικιακή σκόνη συνδέονται με ενδοκρινικές διαταραχές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία και την αύξηση βάρους. Προγενέστερες μελέτες στοιχειοθετούν τη σύνδεση συγκεκριμένων ουσιών με τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων.

Η συγκεκριμένη μελέτη όμως προεκτείνει τον επιστημονικό προβληματισμό, εστιάζοντας στα παιδιά: «Πρόκειται για μία από τις πρώτες έρευνες που διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό περιβάλλον και της μεταβολικής υγείας των παιδιών που ζουν σε αυτά τα σπίτια», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής ερευνητής Christopher Kassotis.

Cleaning
Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Παχύσαρκα παιδιά στα σκονισμένα σπίτια

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας και οι συνεργάτες του, διερεύνησαν την επίδραση των ουσιών από δείγματα που συνέλεξαν από 194 νοικοκυριά. Στη συνέχεια, απομόνωσαν τις χημικές ουσίες από την οικιακή σκόνη, και έλεγξαν την «ικανότητά τους» να προάγουν την ανάπτυξη λιποκυττάρων σε ένα κυτταρικό μοντέλο.

Αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι ακόμη και πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να προάγουν τον πολλαπλασιασμό των πρόδρομων λιποκυττάρων σε παιδιά. Κατά κανόνα αυτά συνδέονται με τη αύξηση των λιπιδίων στους ενήλικους. Συνολικά, 70 από τις χημικές ουσίες που απομονώθηκαν σχετίζονταν ευθέως με την ανάπτυξη λιπωδών κυττάρων, και περίπου 40 συνδέθηκαν με ανάπτυξη πρόδρομων λιποκυττάρων.

Τα θεωρητικά ευρήματα επιβεβαιώθηκαν μέσω της επιτόπιας παρατήρησης, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο 80% των νοικοκυριών στα οποία διαμένουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, η συγκέντρωση χημικών ουσιών στη σκόνη ήταν αισθητά αυξημένη.

Dyson1
Photo credit: Dyson

Και τώρα τι κάνουμε;

Η προφανής λύση στο πρόβλημα θα ήταν να ξεσκονίζουμε συχνότερα και πιο επιμελώς. Οι ειδικοί πάντως δεν θεωρούν ότι αυτό θα είναι αρκετό. Ο λόγος είναι ότι οι «ύποπτες» χημικές ουσίες δεν συναντώνται μόνο στη σκόνη, αλλά σε πολλά καθημερινά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και πιάτων, τα καθαριστικά, τα χρώματα, ακόμη και τα καλλυντικά.

Τονίζουν πάντως ότι χρειάζονται πιο εκτεταμένες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια και ο βαθμός της συσχέτισης, αλλά κυρίως να προσδιοριστούν οι ουσίες που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού ή ορμονικού συστήματος και κατ’ επέκταση συνδέονται με την αύξηση του βάρους.

Έως τότε, μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε, και βέβαια να τηρείτε τους βασικούς κανόνες σωστής διατροφής. Ακόμη κι αν δεν είναι αυστηρά «σπαρτιάτικοι».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.