Προπόνηση με kettlebell: Γιατί να γυμναστείτε με αυτό

Προπόνηση με kettlebell: Γιατί να γυμναστείτε με αυτό

Εάν έχετε βαρεθεί την αερόβια άσκηση και τα βάρη δεν είναι το φόρτε σας, το δράμι ή kettlebell είναι μία ενδιάμεση εναλλακτική που μπορεί να αποτελέσει την ιδανική προπόνηση για εσάς.

Το δράμι ή kettlebell είναι ένα είδος αλτήρα. Αποτελείται από μία σφαίρα φτιαγμένη από μαντέμι (χυτοσίδηρο) ή ατσάλι, και μια λαβή: Μοιάζει με μικρό, αλλά συμπαγές τσαντάκι ή τσαγιέρα.

final_kettlebel_1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η προπόνηση με δράμι βοηθάει στην ενδυνάμωση του πυρήνα του σώματος, η οποία είναι σημαντική για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ενδυνάμωση κορμού: Το πώς και το γιατί».

Αρχικά τα δράμια χρησιμοποιήθηκαν ως αντίβαρα για το ζύγισμα, ωστόσο, αργότερα οι άνθρωποι άρχισαν να τα πετούν για διασκέδαση, και στη συνέχεια τα επιστράτευσαν στην άρση βαρών. Σήμερα, τα δράμια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γυμναστήριο και κατάστημα με είδη άσκησης, και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό.

Δράμια ή βάρη;

Διεθνείς έρευνες έχουν κατά καιρούς αναδείξει το συνδυασμό αερόβιας άσκησης και άρσης βαρών, ως μία ιδιαίτερα αποτελεσματική προπόνηση: Όχι μόνο επιταχύνει την καύση λίπους αλλά προσθέτει στο σώμα υγιή μυϊκή μάζα. Ωστόσο, γιατί να επιλέξετε το δράμι σε σχέση με τα βάρη; Αφενός, για να ανανεώσετε την προπόνησή σας!

Αφετέρου, το δράμι έχει και άλλα πλεονεκτήματα: Το βάρος του δεν κατανέμεται ομοιόμορφα όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά βάρη ή αλτηράκια που μπορεί να χρησιμοποιείτε ως εργαλεία προπόνησης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη καλής εξισορρόπησης και σταθεροποίησης του σώματος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Έτσι, ενδυναμώνετε τον κορμό σας, επιτυγχάνετε καλύτερη ισορροπία και συντονισμό στην κίνηση.

Έχετε βαρεθεί τα παραδοσιακά είδη άσκησης; Μία νέα τάση στη γυμναστική θα σας βγάλει από τη ρουτίνα και θα σας κάνει να ιδρώσετε διασκεδάζοντας.

final_kettlebel_2

Photo credit: Free to use from Pexels

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Sweatsperiences: Η γυμναστική γίνεται διασκέδαση».

Πρόσθετα οφέλη & τι να προσέξετε

Το δράμι βοηθάει στην ταυτόχρονη άσκηση πολλών μυϊκών ομάδων: Κρατώντας αυξημένο βάρος από μια λαβή, κινητοποιείτε τους μύες των χεριών, των ποδιών, του ώμου, της πλάτης και της κοιλιάς. Οι έλξεις των μυών, βοηθούν στην ενδυνάμωσή τους, ενώ οι έλξεις των οστών, στην τόνωση της ανάπτυξης νέων οστικών κυττάρων.

Επίσης, το βάρος τους μετράει: Χρειάζεστε 2-3 kettlebells διαφορετικού βάρους για να εκπαιδεύσετε ολόκληρο το σώμα σας, ενώ λόγω του σχήματός τους, αποθηκεύονται εύκολα και μεταφέρονται από και προς το γυμναστήριο εάν το επιθυμείτε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους αρχάριους να ξεκινήσουν από τα μαντεμένια (cast iron) που είναι και πιο προσιτά, και εφόσον εξοικειωθούν με αυτό τον τύπο άσκησης να προμηθευτούν ατσαλένια δράμια (γνωστά και ως αγωνιστικά). Τα kettlebell από πλαστικό ή βινίλιο, παρά τη χαμηλή τιμή τους, δεν είναι εξίσου αξιόπιστα.

Video credit: Onnit

Δείτε στο βίντεο έξι βασικές ασκήσεις με δράμι για αρχάριους. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ακόμα πληθώρα σχετικών ασκήσεων, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους, προσφέροντας ποικιλία στην προπόνησή σας.

Μαζί με τα οφέλη, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι: Εκτός από τον προφανή, δηλαδή το να ρίξετε κατά λάθος το δράμι με δύναμη στο πόδι σας, εφόσον το σηκώσετε πολύ απότομα ή με λάθος τρόπο κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Επίσης, εάν πάσχετε από οστεοπόρωση ή την πρόδρομη κατάσταση της οστεοπενίας, η άρση ενός δραμιού μεγάλου βάρους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν καταπιαστείτε με το kettlebell, μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον προπονητή σας για την πλέον κατάλληλη σειρά ασκήσεων για εσάς. Εάν πάλι συντρέχουν ειδικοί λόγοι, μιλήστε με τον γιατρό σας προτού εντάξετε τις ασκήσεις με δράμι στη γυμναστική σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.