Πρόληψη Υγείας: Η σημασία της εν μέσω πανδημίας

Πρόληψη Υγείας: Η σημασία της εν μέσω πανδημίας

Πόσο υγιεινός είναι ο τρόπος ζωής σας; Ακολουθείτε τις συμβουλές των γιατρών για τακτικό προληπτικό έλεγχο της υγείας σας; Μήπως είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι το σώμα τους θα τους «προειδοποιήσει» αν τους συμβαίνει κάτι;

Η καλή υγεία είναι προϋπόθεση για την παραγωγική σας δραστηριότητα και η πρόληψη αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σας. Η πρόληψη ξεκινάει με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει συνήθειες όπως σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Ωστόσο, ο προληπτικός έλεγχος βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων και οδηγεί σε αποτελεσματικότερη θεραπεία, βελτίωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και της ποιότητας ζωής.

Health

CC0 licence via pexels.com

Η COVID-19 έκανε την προληπτική φροντίδα υγείας ακόμη πιο σημαντική

Λόγω της πανδημίας, πολλές ιατρικές επισκέψεις αναβλήθηκαν για αργότερα ή ακυρώθηκαν εντελώς, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, δεδομένου ότι συγκεκριμένες κατηγορίες εξετάσεων, είναι κρίσιμες για την ατομική υγεία.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλές γυναίκες απέφυγαν να πάνε σε γιατρό και να κάνουν μαστογραφία. Η μείωση στο Βερολίνο ήταν περίπου 30%, σύμφωνα με τη Δρ. Vanessa Kääb-Sanyal, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Δρ. Olaf Ortmann ανέφερε ότι στη Γερμανία οι εξετάσεις προελέγχου που δεν ήταν ιατρικά απαραίτητες μειώθηκαν κατακόρυφα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ ήταν παρόμοια. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Health Care Cost Institute σε 18 πολιτείες, η προληπτική φροντίδα μειώθηκε σημαντικά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο: εξετάσεις όπως μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ μειώθηκαν κατά περίπου 80% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2019 ενώ οι κολονοσκοπήσεις κατά περίπου 90%.

CC0 licence via rawpixel.com

3 λόγοι για να δώσετε προτεραιότητα στην προληπτική φροντίδα υγείας

Είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά την τρέχουσα κρίση δημόσιας υγείας, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε και να συνεχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στην προληπτική φροντίδα της ατομικής υγείας σας:

Όσο νωρίτερα ανακαλύψετε αν νοσείτε από κάποια ασθένεια, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε προκειμένου να θεραπευτείτε

Σύμφωνα με την Marsha B. Henderson, διακεκριμένη επαγγελματία πολιτικών υγείας για τις γυναίκες και πρώην στέλεχος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «Η προληπτική φροντίδα είναι ένα δώρο, διότι όταν η ασθένεια ανιχνεύεται νωρίς, ελαχιστοποιούνται τα αρνητικά αποτελέσματα και έχετε στη διάθεσή σας περισσότερες επιλογές θεραπείας». Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί εγκαίρως, η πιθανότητα θανάτου από τη νόσο μειώνεται κατά 25%, ενώ η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να ανεβάσει την 5ετή επιβίωση έως και 100%.

Σας κρατά σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση όχι μόνο της πανδημίας αλλά και κάθε πρόκλησης για την υγεία σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση που προσβληθούν από τη νόσο COVID-19, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε την ακριβή κατάσταση της υγείας σας. Νοσήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, ΧΑΠ, στεφανιαία νόσος, απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.

Health3

CC0 licence via pexels.com

Βοηθάει στην επίτευξη του πολυπόθητου «νους υγιούς σε σώμα υγιές»

Με την κοινωνική απομόνωση, το άγχος για την οικονομία και την αύξηση της ανεργίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (COH-FIT) στον ελληνικό πληθυσμό καταγράφεται υψηλή επίπτωση της πανδημίας στο στρες, τη μοναξιά και το θυμό. Γι’ αυτό και ο έλεγχος της ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντικός. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από τις δραστηριότητες που διατηρούν το σώμα μας υγιές βοηθούν επίσης στην «πνευματική» ανακούφιση.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν ανεπιφύλακτα: Ασκηθείτε για να «χαλαρώσετε» ή ακόμη και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Τηρώντας βεβαίως τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής ανάλογα με το είδος άθλησης που θα επιλέξετε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.