Power Training: Μυϊκή ενδυνάμωση και για ηλικιωμένους

Power Training: Μυϊκή ενδυνάμωση και για ηλικιωμένους

Γιατί η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητη για όλους, αλλά ειδικά για τους άνω των 65;

Με την πάροδο του χρόνου άνδρες και γυναίκες χάνουν σταδιακά μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση η μυϊκή δύναμή τους μειώνεται. Η απώλεια αυτή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ενεργητικότητά σας και στην ικανότητά σας να φέρνετε εις πέρας τις καθημερινές εργασίες σας που απαιτούν μυϊκή ισχύ.

Η ικανότητα παραγωγής μυϊκής δύναμης και ισχύος είναι καθοριστική για την εκτέλεση κάθε είδους δραστηριοτήτων, από το να αθληθείτε μέχρι το να ανεβείτε τις σκάλες, να μετακινήσετε απλώς τα έπιπλα ή να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας. Ωστόσο, η απώλεια μυϊκής δύναμης και ισχύος, είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και γι’ αυτό θεωρείται αναπόφευκτη αλλά όχι και μη αναστρέψιμη.

Gym0

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Μυϊκή ενδυνάμωση για αποδοτικότερη σωματική λειτουργία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gerontology, Biological Sciences and Medical Sciences, εξέτασε τον αντίκτυπο ενός προγράμματος άσκησης 16 εβδομάδων στη σωματική λειτουργία ενηλίκων μεταξύ 65 και 90 ετών. Τριάντα εννέα άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα, την ομάδα ελέγχου, έλαβαν οδηγίες να συνεχίσουν τη συνήθη δραστηριότητά τους χωρίς καμία αλλαγή.

Στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε ένα πρόγραμμα προπόνησης αντοχής 16 εβδομάδων με παραδοσιακές ασκήσεις αντίστασης που εκτελούνταν τρεις φορές την εβδομάδα. Η τρίτη ομάδα πραγματοποίησε οκτώ εβδομάδες παραδοσιακής προπόνησης αντοχής και στη συνέχεια οκτώ εβδομάδες προπόνησης δύναμης – Power Training. Στο τέλος των 16 εβδομάδων, η τρίτη ομάδα παρουσίασε την εντυπωσιακότερη βελτίωση στη σωματική κατάσταση όλων σχεδόν των μελών της.

Τι είναι το Power Training

Το Power training (η προπόνηση δύναμης) συνήθως περιλαμβάνει ασκήσεις που εφαρμόζουν τη μέγιστη δυνατή δύναμη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με πλέον χαρακτηριστικές ασκήσεις τα άλματα με βάρη και τη ρίψη βαρών, αλλά και μια σειρά ασκήσεων υψηλής αντοχής ή/και υψηλής ταχύτητας.

CC0 licence via rawpixel.com

Είναι το Power Training κατάλληλο για όλους;

Δεν είναι βέβαια μόνο μια επιστημονική μελέτη που καταλήγει σε αντίστοιχα συμπεράσματα. Η πλειονότητα των ειδικών συγκλίνει στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Power Training. Επισημαίνεται πάντως ότι μια ατομική αξιολόγηση οφέλους-κινδύνου από ειδικό (ιδανικά από τον γιατρό σας) είναι απαραίτητη πριν από την εισαγωγή αυτού του τύπου άσκησης στη ρουτίνα σας.

Ο λόγος είναι ότι το Power Training και ειδικά οι πιο «προχωρημένες» ασκήσεις ενδείκνυται για όσους ήδη ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα εκγύμνασης, ενώ δεν συνιστάται για άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο ή φλεγμονές στις αρθρώσεις, αστάθεια κ.ά.

Το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να βεβαιώσει ότι είστε αρκετά υγιείς ώστε να ασχοληθείτε με το Power Training. Είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας να ακολουθήσετε ένα ορθό τεχνικά πρόγραμμα, ανάλογα με τις δυνατότητές σας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εάν αποφασίσετε να καταπιαστείτε με το Power Training.

Τα αποτελέσματα πάντως, σίγουρα θα σας ανταμείψουν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.