Πώς η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην αντιγήρανση & την καλή υγεία

Πώς η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην αντιγήρανση & την καλή υγεία

H βιταμίνη Κ συμβάλλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ οι γνώσεις μας για τις ευεργετικές ιδιότητές της –όπως στον τομέα της αντιγήρανσης– διαρκώς εμπλουτίζονται.

Οι βιταμίνες είναι μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από το σώμα για την εκτέλεση μιας σειράς φυσιολογικών λειτουργιών. Ωστόσο, αν και πρόκειται για οργανικές ουσίες, δεν παράγονται από τον οργανισμό μας: Η πρόσληψή τους εξαρτάται από τη διατροφή μας.

final_vitaK_1

Photo credit: juan mendez from Pexels

Οι βιταμίνες δεν αποδίδουν θερμίδες αλλά είναι σημαντικές για την καλή υγεία του οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «7 βιταμίνες για καλό ύπνο».

Μία από τις λιγότερο προβεβλημένες, είναι η βιταμίνη Κ, οι ευεργετικές ιδιότητες της οποίας για τον ανθρώπινο οργανισμό διαρκώς εμπλουτίζονται. Τί είναι λοιπόν η βιταμίνη Κ και γιατί μας κάνει καλό;

Γνωρίστε τη βιταμίνη Κ

Σύμφωνα με του ειδικούς, η βιταμίνη Κ συμβάλλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, μερικές από τις οποίες ακόμη ανακαλύπτονται! Ειδικότερα, πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν ότι έχει αντιασβεστοποιητική και αντικαρκινική δράση, παίζει ζωτικό ρόλο στην καλύτερη υγεία του αίματος και των οστών ενώ βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από πρόσφατη μετα – ανάλυση πολλαπλών μελετών, η βιταμίνη Κ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό μικροθρεπτικό συστατικό ενάντια στη γήρανση. Αφενός μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Αφετέρου, αμβλύνει την περιβαλλοντική ζημιά που συμβαίνει στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε, ενώ εμφανίζει αντιγηραντικές ιδιότητες σε κυτταρικό επίπεδο.

Photo credit: JJ Jordan from Pexels

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Κ. Ωστόσο, εκτός από τις βιταμίνες και τα αμινοξέα είναι σημαντικά για τον οργανισμό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αμινοξέα: Τι είναι & γιατί τα χρειαζόμαστε».

Πώς να ενσωματώσετε τη βιταμίνη Κ στη διατροφή σας

Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή: Αυτό σημαίνει ότι κατά την πρόσληψή της, η απορρόφησή της εξαρτάται από τα λιπαρά στοιχεία της διατροφή σας. Στη συνέχεια αποθηκεύεται στο συκώτι για μελλοντική χρήση ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έλλειψη βιταμίνης Κ, εφόσον το καθημερινό διαιτολόγιό του είναι πολύ φτωχό σε λιπαρά, ή εάν υπάρχει κάποια μορφή εντερικής δυσαπορρόφησης, λόγω παθολογικής κατάστασης. Γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης Κ, είναι να καταναλώνετε ολόκληρα τρόφιμα που περιέχουν αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως η λαχανίδα, το μαρούλι, το σέσκουλο και το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης σίδηρο, ο οποίος δρα παράλληλα με τη βιταμίνη Κ, βελτιώνοντας τη μεταβολική και την καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού.

Σταυρανθή λαχανικά: Λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Κ.

Τα ακτινίδια και τα βατόμουρα αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Κ

final_vitaK_3

Ακτινίδιο: Πρόκειται για μία καλή πηγή βιταμίνης Κ, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες έχουν συνεργική δράση με την Κ. Κόψτε το ακτινίδιό σας στη μέση και απολαύστε τη σάρκα του με το κουτάλι για ένα γρήγορο –αλλά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά– σνακ.

Μούρα: Όπως και το ακτινίδιο, τα σκούρα μοβ μούρα, δηλαδή τα βατόμουρα και τα μύρτιλα, αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Κ και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Μικρότερες ποσότητες της βιταμίνης Κ θα βρείτε στο κοτόπουλο και το χοιρινό, στο ρόδι, σε σκληρά τυριά, όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα, και στα αβγά. Ωστόσο, προσοχή: η βιταμίνη Κ λειτουργεί και ως αντιπηκτικό. Γι’ αυτό, εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, συμβουλευθείτε το γιατρό σας για τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη Κ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.