ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η βέλτιστη διατροφή για μακροζωία;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η υγιεινή διατροφή μπορεί να παρατείνει κατά 6-7 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για ενήλικες μέσης ηλικίας και κατά περίπου 10 χρόνια για νεαρούς ενήλικες.

Εάν τρέφεστε υγιεινά, ασκήστε τακτικά, αποφεύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και βεβαίως δεν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, βρίσκεστε ήδη σε καλό δρόμο για την επίτευξη μακροζωίας. Άλλωστε, ποιος δεν θέλει να ζήσει περισσότερο;

Photo credit: Maarten van den Heuvel from Pexels

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη διατροφική επιλογή στον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».

Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της διάρκειας ζωής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να προσθέσει σχεδόν μια δεκαετία στη ζωή σας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν απλώς ότι η σωστή διατροφή θα σας κάνει πιο υγιείς, αλλά και ότι μπορούν κυριολεκτικά να υπολογίσουν πόσα χρόνια θα προσθέσετε στη ζωή σας με τη βελτιστοποίηση της διατροφής σας.

Η βέλτιστη διατροφή για τη μακροζωία

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και εξέτασαν συγκριτικά δεδομένα από μία πληθώρα προηγούμενων μελετών σχετικά με τη διατροφή και τη μακροζωία. Αναλύοντας και συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να υπολογίσουν πόσο ποικίλλει το προσδόκιμο ζωής με συνεχείς εναλλαγές στην πρόσληψη τροφών όπως φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως αλλά και επεξεργασμένων, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος κ.ά.

Photo credit: Les Bourgeonniers from Pexels

Ποιος «βαριέται» τα κολοκυθάκια και κάθε είδους «υγιεινή» διατροφή; Οι ερευνητές του Στάνφορντ αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να είναι γευστικά και ελκυστικά, αρκεί η σωστή ονομασία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Υγιεινές Τροφές: Πως θα τις κάνουμε πιο ελκυστικές».

Οι συγγραφείς μπόρεσαν στη συνέχεια να καταλήξουν σε μια βέλτιστη διατροφή για μακροζωία, την οποία συνέκριναν με τις τυπικές διατροφικές επιλογές του δυτικού κόσμου. Η βέλτιστη διατροφή των ερευνητών περιλάμβανε περισσότερα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια και φακές), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρόμη, κριθάρι και καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Από την άλλη, η μέση «δυτικού» τύπου διατροφή όπως γνωρίζουμε, περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές, μελετώντας τις συνήθειες συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της βέλτιστης διατροφής από την ηλικία των 20 ετών, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά μια δεκαετία τόσο για γυναίκες όσο και για και άνδρες. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή από μια δυτικού τύπου διατροφή στη βέλτιστη στην ηλικία των 60 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ χρόνια, ενώ για τους 80χρονους, το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βέλτιστης διατροφής για τη μακροζωία. Ωστόσο ξέρετε πώς να τα διαλέγετε; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς θα μάθεις να διαλέγεις τα καλύτερα φρούτα».

Μια εφαρμογή θα σας πείσει

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι μελετητές δημιούργησαν μία εφαρμογή για τον υπολογισμό της βέλτιστης δίαιτας. Πρόκειται για τον ιστότοπο Food4healthylife.org, ο οποίος –αν και αρκετά πρωτόλειος–θα σας δείξει πώς μια ποικιλία αλλαγών στη διατροφή σας θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής σας, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Από την άλλη, λάβετε υπόψη ότι αυτό που μπορεί να σας παρέχει η εφαρμογή είναι μία ενδεικτική εικόνα. Διότι οι εκτιμήσεις της μελέτης για το προσδόκιμο ζωής, εστιάζουν στο συσχετισμό διατροφής και διάρκειας ζωής, αφήνοντας εκτός άλλους σημαντικούς παράγοντες μακροζωίας όπως τη συνολική κατάσταση υγείας του ατόμου, το γενετικό προφίλ του ή τον ευρύτερο τρόπο ζωής του.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης είναι αδιαμφισβήτητα: Οι αλλαγές διατροφής –σε οποιαδήποτε ηλικία– μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στο προσδόκιμο ζωής. Και τα οφέλη είναι μεγαλύτερα εάν αυτές οι αλλαγές ξεκινήσουν νωρίς.

Μια εφαρμογή –της βέλτιστης διατροφής για τη μακροζωία– θα σας πείσει.

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

4 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

1 εβδομάδα ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

2 εβδομάδες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

3 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

4 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago