Πιλάτες: Τι είναι και πώς ωφελεί την υγεία

Πιλάτες: Τι είναι και πώς ωφελεί την υγεία

Εάν υποφέρετε από κάποιου είδους πάθηση που σχετίζεται με τη μέση, τον αυχένα και γενικότερα τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις, τότε το πιλάτες ίσως είναι η καταλληλότερη προπόνηση για εσάς.

Το πιλάτες αποτελεί ένα σύστημα ασκήσεων το οποίο εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως πρόγραμμα αποθεραπείας και εξελίχθηκε σε μια μέθοδο ευεργετικής προπόνησης για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

final_pilates1

Photo credit: Merrithew

Το κρεβάτι Reformer είναι βασικό όργανο πιλάτες που βοηθάει στην ενδυνάμωση του κορμού. Ωστόσο, γιατί είναι σημαντική; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ενδυνάμωση κορμού: Το πώς και το γιατί».

Επινοήθηκε από τον Joseph Pilates, έναν δεινό μποξέρ, σκιέρ, δύτη και περιστασιακό ακροβάτη σε τσίρκο. Εντούτοις, ως παιδί ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος: Έπασχε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό. Έτσι, προκειμένου να υπερνικήσει τη φυσική αδυναμία του, ο Joseph Pilates ανέπτυξε μία μέθοδο άσκησης η οποία θα του επέτρεπε «να κατακτήσει τον έλεγχο του σώματός του».

Είμαστε τόσο νέοι, όσο μας υποδεικνύει η σπονδυλική μας στήλη

Βασιζόμενος στην παραδοχή ότι μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για καλή φυσική κατάσταση σε βάθος χρόνου, ο Pilates επικέντρωσε την προπόνησή του σε μία σειρά βασικών ασκήσεων που βοηθούν στην ευθυγράμμιση και την ενδυνάμωσή της.

Υποσχόμενο δύναμη, σταθεροποίηση, ελαστικότητα και αντοχή, σήμερα, το πιλάτες έχει εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα δημοφιλή προπόνηση χαμηλής έντασης για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι ασκήσεις εδάφους αποτελούν μέρος της προπόνησης πιλάτες για μυϊκή ενδυνάμωση. Διαβάστε γιατί η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητη για όλους, αλλά ειδικά για τους άνω των 65, στο άρθρο «Power Training: Μυϊκή ενδυνάμωση και για ηλικιωμένους».

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πιλάτες: Οι ασκήσεις εδάφους και τα όργανα. Για τις ασκήσεις εδάφους το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα στρωματάκι γιόγκα. Από την άλλη, τα όργανα περιλαμβάνουν ειδικό εξοπλισμό με αντιστάσεις και ελατήρια όπως το κρεβάτι Reformer, η καρέκλα Wunda, το Ladder Barrel κ.ά. Ο εξοπλισμός αυτός θα σας κατευθύνει προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα την εκτέλεση των ασκήσεων και να αποκτήσετε τον μυϊκό έλεγχο του σώματός σας καθώς προπονείστε, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο τραυματισμών.

Τα οφέλη για την υγεία σας

Ως προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, το πιλάτες βοηθάει στην απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης και υγείας. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της μυϊκής φθοράς που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε. Βοηθούν επίσης στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό – μία βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ένα από τα βασικά όργανα που επινόησε ο Joseph Pilates είναι το Ladder Barrel το οποίο προσφέρεται για πλήθος ασκήσεων ενδυνάμωσης και ευλυγισίας.

final_pilates3

Photo credit: Merrithew

Παράλληλα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ακόμα και μία ώρα πιλάτες την εβδομάδα, για τουλάχιστον δέκα εβδομάδες, εκτός από βελτιωμένη μυϊκή μάζα, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ευλυγισία και ισορροπία καθώς και έναν πιο δυνατό κορμό. Άλλες έρευνες έδειξαν επίσης ότι η εξάσκηση μέσω πιλάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον πόνο στη μέση και τη βελτίωση της ισορροπίας σε ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσο του Πάρκινσον.

Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ως προς το γεγονός ότι το πιλάτες είναι ένα είδος άσκησης με πολλά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, αποτελεί μία προπόνηση χαμηλής έντασης, η οποία είναι εφικτή για άτομα όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων.

Το αν θα επιλέξετε ασκήσεις εδάφους, όργανα ή συνδυασμό και των δύο, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Εντούτοις, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα υγείας ή είστε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν στρώσετε το χαλάκι σας ή πάρετε θέση στο Reformer.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.