Οστεοπόρωση: 4 καθημερινές συνήθειες για γερά οστά

Οστεοπόρωση: 4 καθημερινές συνήθειες για γερά οστά

Αν και –προς το παρόν– δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φθορά που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου, υιοθετώντας ή περιορίζοντας κάποιες καθημερινές συνήθειες, μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τα οστά μας.

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως, οι ασθένειες που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία έχουν ολοένα και αυξανόμενο αντίκτυπο. Ειδικότερα η οστεοπόρωση, μία χρόνια πάθηση η οποία συντελεί στη σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών, ήδη πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών. Και τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν.

final_osteoporosis1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η καλή υγεία των οστών είναι σημαντική σε κάθε ηλικία και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξή της. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ενδυνάμωση κορμού: Το πώς και το γιατί».

Όπως είναι δεδομένο –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία και τη φθορά που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου και η γήρανση. Μπορούμε, ωστόσο, υιοθετώντας ή εγκαταλείποντας κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας, να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τα οστά μας.

Η «σιωπηλή» νόσος

Με την πάροδο του χρόνου, τα κόκκαλά μας γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά, ενώ καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους, αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, η οστεοπόρωση ονομάζεται και «σιωπηλή» νόσος διότι μπορεί να εξελίσσεται για πολλά χρόνια, χωρίς να γίνεται αντιληπτή, αποδυναμώνοντας τα οστά, ειδικά του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών, σε σημείο ώστε να γίνονται ευπαθή και να σπάνε.

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οστεοπόρωσης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 2019 σημειώθηκαν 99.000 οστεοπορωτικά κατάγματα, δηλαδή κατά μέσο όρο 272 κατάγματα την ημέρα ή 11 κατάγματα την ώρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 20% την επόμενη δεκαετία.

final_osteoporosis2

Photo credit: Free to use from Pexels

Μία νέα ανακάλυψη στο επιστημονικό πεδίο της Μηχανικής των Ιστών δίνει ελπίδες σε ασθενείς τα οστά των οποίων εκφυλίζονται λόγω καρκίνου ή άλλης εκφυλιστικής νόσου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tissue engineering: Τα ηχητικά κύματα στην αναγέννηση των οστών».

Παράλληλα, παρουσιάζουν υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συσχετίζονται με κατάγματα ανήλθε το 2019 σε 130 ανά 100.000 άτομα του γενικού πληθυσμού άνω των 50 ετών. Εάν σας ακούγεται μάλλον χαμηλός, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι ισοδύναμος ή και ξεπερνά την ετήσια θνησιμότητα από παθήσεις όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όπως είναι αντιληπτό, η καλή υγεία των οστών είναι σημαντική για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Και παρόλο που οι βάσεις για ισχυρά και υγιή οστά μπαίνουν στην παιδική και την εφηβική ηλικία, ακόμα και ως ενήλικας μπορείτε να λάβετε μέτρα για την προστασία της υγείας των οστών σας.

#1 Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε ασβέστιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα, πρώιμη απώλεια οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε ασβέστιο, ένα γιαούρτι κι έναν χυμό πορτοκάλι, ή δημητριακά ολικής αλέσεως με ένα φλιτζάνι γάλα.

#2 Χαρείτε τον ήλιο

Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στον κόσμο και ο ήλιος αποτελεί «απαραίτητο συστατικό» για τη δημιουργία της βιταμίνης D. Η επάρκεια της εν λόγω βιταμίνης επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο που χρειάζεται μέσω της διατροφής – και όχι από τα αποθέματα που βρίσκονται στα οστά μας. Στο πλαίσιο αυτό, η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» αποτελεί κλειδί για την καλή υγεία των οστών.

Η έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των χεριών για 10 -15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών σας σε βιταμίνη D. Εάν πάλι οι συνθήκες δεν την ευνοούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, μανιτάρια και αυγά ή κάποιο συμπλήρωμα.

final_osteoporosis3

#3 Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η καθημερινή, σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καλή υγεία των οστών σας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ειδικότερα οι ασκήσεις με βάρη, η γιόγκα και το πιλάτες ή το τρέξιμο, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Εντούτοις, κάθε μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί, όπως ο χορός ή το περπάτημα, ακόμα και το ανέβασμα σκαλοπατιών, θα σας βοηθήσει να χτίσετε γερά οστά και να επιβραδύνετε την οστική απώλεια.

#4 Αποφύγετε τις καταχρήσεις

Πληθώρα ερευνών καταδεικνύει ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των οστών. Βγάλτε από την καθημερινότητά σας το κάπνισμα και αποφύγετε να πίνετε περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό κάθε μέρα αν είστε γυναίκα και περισσότερα από δύο εάν είστε άνδρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.