Ωμοφαγία: Τι είναι & πώς να την ακολουθήσετε

Ωμοφαγία: Τι είναι & πώς να την ακολουθήσετε

Ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν περιλαμβάνει καθόλου μαγείρεμα μπορεί να φαντάζει ιδανικό για όσους δυσκολεύονται στην κουζίνα, εντούτοις, η υιοθέτηση της ωμοφαγίας είναι μία διαρκής πρόκληση για όσους το αποφασίσουν.

Οι περισσότερες δίαιτες και διατροφικές προσεγγίσεις καθορίζουν τα είδη των γευμάτων και τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Ωστόσο, μία διατροφική τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από τη μέθοδο προετοιμασίας τους.

final_rawdiet1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η ωμοφαγία εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως εν μέρει και η μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη επιλογή διατροφής στον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».

Ο λόγος για την ωμοφαγία, η οποία εστιάζει στον τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων –ή την παράλειψη μαγειρέματός τους: Αποτελείται κυρίως ή αποκλειστικά από ωμές και μη επεξεργασμένες τροφές.

Τι είναι η ωμοφαγία;

Μία ωμοφαγική διατροφή αποτελείται κατά κύριο λόγο από φυτικά, κάποιες φορές και ζωικά, ωμά προϊόντα, που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, πλέον των 40-48°C. Στην αυστηρότερη μορφή της, η δίαιτα αποτελείται εξ ολοκλήρου από ωμές, μη επεξεργασμένες τροφές.

Στόχος όσων την εξασκούν είναι καταναλώνουν τα τρόφιμα στη φυσική τους κατάσταση, διότι θεωρούν ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη και δημιουργεί τοξίνες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή.

Η αυστηρή χορτοφαγία ή βιγκανισμός είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της ωμοφαγικής διατροφής.

final_rawdiet2

Η ωμοφαγική διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, φασόλια και δημητριακά με φύτρες, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε στο μίξερ, να τα στύψετε με αποχυμωτή, να τα αποξηράνετε, να τα αφήσετε να υποστούν φυσική ζύμωση ή να τα μουλιάσετε σε νερό. Στο πλαίσιο αυτό, τα έλαια, τα βούτυρα, τα γάλατα και τα κρύα ροφήματα ξηρών καρπών καθώς και τα αποξηραμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας.

Η αυστηρή χορτοφαγία ή βιγκανισμός είναι η πιο συνηθισμένη διάσταση της ωμοφαγικής διατροφής, ωστόσο, κάποιοι ωμοφάγοι καταναλώνουν επίσης ωμά, μη επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα, όπως ψάρια, αυγά και γάλα.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι αμιγώς χορτοφαγικές δίαιτες, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ όσων επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους. Ως προς αυτό συνηγορεί ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι φυτικές δίαιτες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα, πληθώρα ερευνών συνδέουν τη φυτική διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειωμένο σωματικό βάρος και επίπεδα χοληστερόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν ακολουθήσετε μία ωμοφαγική διατροφή είναι πιθανό ότι θα χάσετε βάρος, καθώς τα τρόφιμα που περιλαμβάνει είναι χαμηλά σε θερμίδες, λίπος και νάτριο, αλλά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Στα υπέρ και το γεγονός ότι οι διατροφικές επιλογές της ωμοφαγίας είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Photo credit: Free to use from Pexels

Σύμφωνα με έρευνες οι δίαιτες που επικεντρώνονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φασόλια, βοηθούν στην προστασία του πλανήτη. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ναι στη φυτική διατροφή για την υγεία & το περιβάλλον».

Από την άλλη, η ωμοφαγία είναι μία διατροφική προσέγγιση ανεπαρκής σε πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς και σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς πολλών οπαδών της ωμοφαγίας, το μαγείρεμα δεν κάνει τα τρόφιμα τοξικά. Αντιθέτως, μέσω του μαγειρέματος κάποιες τροφές γίνονται πιο εύπεπτες, ενισχύονται θρεπτικά συστατικά όπως το β-καροτένιο και το λυκοπένιο, ενώ σκοτώνονται τα βακτήρια και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.

Είναι ενδεικτικό ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέταξε την ωμοφαγική δίαιτα ως τη χειρότερη για το 2023, κρίνοντας ότι είναι εξαιρετικά περιοριστική, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη της μη κατανάλωσης μαγειρεμένων τροφών.

Ωμοφαγία με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Αν και θα σας απαλλάξει από το μαγείρεμα, η υιοθέτηση μίας ωμοφαγικής διατροφής είναι μία διαρκής πρόκληση για όσους και όσες το αποφασίσουν. Και παρόλο που η φυτική διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η ωμοφαγία ενέχει κινδύνους αν δεν ακολουθηθεί προσεκτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν σκοπεύετε να γίνετε ωμοφάγοι, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε προσεκτικά τη διατροφή σας προκειμένου να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις απαιτούμενες ποσότητες. Ως προς αυτό, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχό σας.

Παραδείγματος χάρη, η πλατφόρμα therawtarian.com θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα ωμοφαγικό μενού βάσει των εξειδικευμένων αναγκών και γεύσεων σας. Είτε θέλετε να δοκιμάσετε τα όρια σας στην ωμοφαγία για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είτε φιλοδοξείτε να μετατραπείτε σε ωμοφάγο, η πλατφόρμα θα σας παρέχει όχι μόνο πληθώρα συνταγών αλλά θα σας καθοδηγήσει και ως προς τη σωστή και ασφαλή προετοιμασία τους.

Από την άλλη, εφαρμογές όπως η FullyRaw by Kristina και Raw Food Diet Guide, περιλαμβάνουν συνταγές, tutorials και ενημερωτικό περιεχόμενο για εν δυνάμει ωμοφάγους. Ότι και να αποφασίσετε, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ενώ στους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis καθώς και στην ιστοσελίδα του  Υπουργείου Υγείας θα βρείτε ενημερωτικό υλικό για μία ισορροπημένη διατροφή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.