Νηστεία: 5 επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη για την υγεία

Νηστεία: 5 επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη για την υγεία

Η νηστεία είναι μια πρακτική που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με σημαντική παρουσία σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες – από τους αρχαίους Αιγύπτιους μέχρι τους σύγχρονους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Πρόκειται για την εκούσια αποχή από όλα ή μερικά τρόφιμα ή ποτά για μια καθορισμένη χρονική περίοδο και γίνεται κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν τα πιθανά οφέλη της νηστείας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Από τότε, πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει συσχετίσει τη νηστεία με ένα ευρύ φάσμα θετικών επιπτώσεων για την υγεία.

final_fasting1

Photo credit: Ella Olsson from Pexels

Απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη νηστεία ψάχνοντας για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο προκειμένου να χάσουν λίγα κιλά. Θεωρητικά άλλωστε, η αποχή από όλα ή ορισμένα τρόφιμα και ποτά, οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και άρα σε απώλεια βάρους. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι πιο αποτελεσματική από τον περιορισμό των θερμίδων για την αύξηση της απώλειας λίπους, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον μυϊκό ιστό. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

Καλύτερη καρδιακή υγεία

Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (31,5%), η αλλαγή διατροφής και τρόπου ζωής, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ελαχιστοποίησης του σχετικού κινδύνου. Μία περιορισμένης έκτασης μελέτη αποκάλυψε ότι οκτώ εβδομάδες νηστείας –μέρα παρά μέρα–, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 25% της «κακής» LDL χοληστερόλης και κατά 32% των τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον, μία μελέτη σε 4.629 άτομα, συσχετίζει τη νηστεία με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, καθώς και με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη, έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Photo credit: Ella Olsson from Pexels wide

Ενίσχυση του εγκεφάλου

Αν και η έρευνα περιορίζεται ως επί το πλείστον σε πειραματόζωα, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία επιδρά θετικά στην υγεία του εγκεφάλου. Μία μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η νηστεία βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και τη δομή του εγκεφάλου, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να προστατεύσει ή και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για ασθένειες όπως Alzheimer και Parkinson.

Αντιγήρανση και μακροζωία

Αρκετές μελέτες σε ζώα κατέληξαν σε υποσχόμενα αποτελέσματα αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της νηστείας στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι που νήστεψαν –μέρα παρά μέρα– παρουσίασαν βραδύτερους ρυθμούς γήρανσης, ενώ και άλλες μελέτες σε ζώα είχαν παρόμοια ευρήματα, καταδεικνύοντας ότι η νηστεία αυξάνει τα επίπεδα μακροζωίας και επιβίωσης.

final_fasting2

Photo credit: Mikhail Nilov from Pexels

Καταπολέμηση των φλεγμονών

Αν και οι φλεγμονές αποτελούν φυσιολογική ανοσολογική διαδικασία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, μία χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής και στην προώθηση της καλύτερης υγείας.

Ειδικότερα, μία μελέτη σε υγιείς ενήλικες έδειξε ότι ένας μήνας διαλειμματικής νηστείας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, ενώ μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η νηστεία ήταν ευεργετική για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η οποία σχετίζεται με μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση.

Παρά τα πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη νηστεία, πρόκειται για μία εναλλακτική διατροφική πρακτική που ίσως να μην είναι κατάλληλη για όλους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν μπείτε σε διαδικασία νηστείας, ειδικά εάν πάσχετε από οποιεσδήποτε υποκείμενες καταστάσεις υγείας ή σκοπεύετε να νηστεύσετε για περισσότερο από 24 ώρες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.