Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα

Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα

Μία τεχνική ανάκλησης δεδομένων που εφευρέθηκε σε μια εποχή που η μνήμη αποτελούσε το βασικό μέσο διατήρησης των πληροφοριών. H μέθοδος λειτουργεί ακόμη και σήμερα και σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να βελτιώσει την μνήμη οποιουδήποτε την εξασκήσει.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη μνήμη σε σχέση με άλλους και θεωρείται εξίσου δεδομένο με το γεγονός ότι άλλοι είναι αριστερόχειρες και άλλοι δεξιόχειρες. Ακόμη όμως κι αν ανήκετε σε εκείνους που δεν μπορούν να ψωνίσουν ούτε δύο – τρία πράγματα από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς χωρίς λίστα, υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σας.

Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία, κατέδειξε γιατί και πώς μπορεί να γίνει αυτό δυνατό.

final_loci_1

Photo credit: ThisIsEngineering from Pexels

Και η μνήμη θέλει την προπόνησή της

Οι ερευνητές μέσω της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) εξέτασαν τους εγκεφάλους 23 κορυφαίων αθλητών μνήμης στον κόσμο και 23 ατόμων παρόμοιας ηλικίας, υγείας και νοημοσύνης, οι οποίοι όμως διαθέτουν τυπικές δεξιότητες μνήμης. Δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στην ανατομία του εγκεφάλου μεταξύ των δύο ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνα, ωστόσο καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις ως προς τα πρότυπα συνδεσιμότητας των εγκεφάλων τους. Ειδικότερα, ένα υποσύνολο 25 συνδέσεων διαφοροποιούσε τους αθλητές μνήμης από τους συμμετέχοντες –με τυπικές δεξιότητες μνήμης– της άλλης ομάδας.

Όταν ρωτήθηκαν, κάθε ένας από τους αθλητές μνήμης απέδωσε τις αυξημένες δεξιότητές του στις στρατηγικές προπόνησης που χρησιμοποιεί και ειδικότερα στην Μέθοδο Loci, την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ρήτορες προκειμένου να απομνημονεύουν τους λόγους τους. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να σκεφτούν: Μήπως θα μπορούσε κάθε νους να εκπαιδευτεί προκειμένου να αποκτήσει επιπρόσθετες δεξιότητες μνήμης;

Η τεχνική που αποδίδεται στον Σιμωνίδη τον Κείο, χρησιμοποιεί τοποθεσίες για να οργανώσει και να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες στη μνήμη. Οι τόποι αποτελούν οικήματα που κάποιος έχει επισκεφθεί ή δημιουργήσει. Αφού αποτυπώσει την αρχιτεκτονική δομή τους, τοποθετεί εντός τους εικόνες, οι οποίες συμπυκνώνουν την πληροφορία που θέλει να απομνημονεύσει.

final_loci_2

Τι έδειξε το πείραμα με τη μέθοδο Loci

Προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω το συλλογισμό τους, οι επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα 51 ατόμων με τυπικές δεξιότητες μνήμης. Όσοι εκπαιδεύτηκαν με την μέθοδο Loci, μετά από 40 ημέρες καθημερινής προπόνησης 30 λεπτών, είδαν τη χωρητικότητα της μνήμης τους να υπερδιπλασιάζεται.

Ειδικότερα, ενώ αρχικά μπορούσαν να ανακαλέσουν περίπου 26 λέξεις από μια λίστα 72 λέξεων, στο τέλος της εκπαίδευσης έφτασαν να θυμούνται 62. Επιπρόσθετα, τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του πειράματος και χωρίς συνεχή προπόνηση, η απόδοση ανάκλησης παρέμεινε υψηλή. Μία νέα σειρά μαγνητικών τομογραφιών ήρθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, αφού κατέδειξε την αυξημένη συνδεσιμότητα που είχε παρατηρηθεί στους εγκεφάλους των αθλητών μνήμης κατά την πρώτη φάση της έρευνας.

Video credit: Practical Psychology

Αν τα αποτελέσματα της έρευνας σας ακούγονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μη διστάσετε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο Loci. Πρόκειται άλλωστε για μία μέθοδο αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών, η οποία μεταδόθηκε από τη μια γενιά στην επόμενη και παραμένει ακόμη και σήμερα μια αδιαμφισβήτητη εξάσκηση του νου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.