Κρύωμα σκύλου & γάτας: Πως να παραμείνουν υγιή

Κρύωμα σκύλου & γάτας: Πως να παραμείνουν υγιή

Μην εκπλήσσεστε: Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες ενδέχεται να κρυολογήσουν, εμφανίζοντας παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους, όπως φτάρνισμα, βήχα και καταρροή.

Μαζί με τον χειμώνα –και την παραμονή μας σε κλειστούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα– έρχονται και οι ιώσεις. Διάφοροι ιοί –από το απλό κρυολόγημα μέχρι τη γρίπη– πολιορκούν κάθε σχολείο, χώρο εργασίας και σπίτι, καθιστώντας τα χαρτομάντηλα, τις παστίλιες για το λαιμό και τα αποσυμφορητικά στα απαραίτητα αξεσουάρ του χειμώνα.

final_sick_pet

Photo credit: Free to use from Pexels

Πολλά έχουν ειπωθεί για την «ανθρώπινη» ηλικία των σκύλων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πως η ηλικία σκύλου υπολογίζεται σε ανθρώπινα χρόνια».

Ωστόσο, δεν ταλαιπωρούνται μόνο οι άνθρωποι από αυτές τις εποχικές λοιμώξεις. Καθώς φαίνεται, τα αγαπημένα σας κατοικίδια μπορούν επίσης να κρυολογήσουν, εμφανίζοντας συμπτώματα παρόμοια με εσάς.

«Τετράποδο» κρύωμα και συμπτώματα

Με τον γενικό όρο κρύωμα περιγράφουμε μία κατάσταση με συμπτώματα όπως καταρροή, υγρά μάτια, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βήχα ή ερεθισμένο λαιμό. Για τους ανθρώπους, ο πιο «συνήθης ύποπτος» είναι κάποιος ρινοϊός. Οι εν λόγω ιοί προσβάλλουν μόνο τον άνθρωπο και δεν μπορούν να μεταδοθούν σε σκύλους ή γάτες.

Έτσι, εάν έχετε βουλωμένη μύτη, βαρύ κεφάλι και δεν μπορείτε να καταπιείτε, μην ανησυχείτε: Δεν θα το μεταδώσετε στον τετράποδο φίλο σας. Στο πλαίσιο αυτό, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο κρυολόγημα για τα κατοικίδιά μας, περιγράφουμε μια ασθένεια, η οποία έχει μεν παρόμοια συμπτώματα με του ανθρώπου αλλά δεν οφείλεται στους ίδιους ιούς.

Εάν ταλαιπωρήστε από ένα κρύωμα μην ανησυχείτε: Δεν μπορείτε να το μεταδώσετε στη γάτα σας. Το ίδιο ισχύει και για εκείνη: Το κρυολόγημα της δεν είναι μεταδοτικό στον άνθρωπο.

final_sick_pet2

Από την άλλη, εάν ο σκύλος ή η γάτα σας κρυολογήσει, τα συμπτώματά τους θα είναι πολύ παρόμοια με τα δικά σας: φτάρνισμα, καταρροή, βήχας, ενδεχόμενος πυρετός, κούραση και συχνά μειωμένη όρεξη. Ωστόσο, οι ιοί στους οποίους οφείλεται, δεν μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Οπότε, μη φοβηθείτε να προσεγγίσετε και να φροντίσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Όσον αφορά τη γρίπη, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανη (αλλά όχι αδύνατη) η μετάδοση από άνθρωπο προς ζώο. O κορονοϊός, όμως, που προκαλεί την COVID-19 είναι πιθανό να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια στενής επαφής ενός ανθρώπου που νοσεί με ζώο. Στη συντριπτική πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων, τα κατοικίδια δεν νοσούν βαριά ή είναι εντελώς ασυμπτωματικά. Από την άλλη, ο κίνδυνος αντίστροφης μετάδοσης (από κατοικίδιο προς άνθρωπο) είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Photo credit: Free to use from Pexels

Πώς να φροντίσετε τα κατοικίδιά σας εάν αρρωστήσουν

Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας είναι άρρωστο, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε για τη σωστή διάγνωση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και ειδική θεραπεία. Μην αποπειραθείτε να του χορηγήσετε ανθρώπινα φάρμακα. Οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες που είναι ασφαλείς για εσάς, μπορεί να αποβούν τοξικές για τα κατοικίδια σας.

Υπάρχουν μερικά απλά tips για να φροντίσετε το ζωάκι σας στο σπίτι: Για αρχή, βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται ζεστασιά και άνεση, καθώς η ξεκούραση είναι απαραίτητη για να το βοηθήσετε να αναρρώσει. Επίσης, κρατήστε το μπολ με το νερό του γεμάτο ώστε να ενυδατώνεται συχνά, ενώ μην αμελείτε να το καθαρίζετε μετά από κάθε κένωση. Εάν έχετε και άλλα κατοικίδια, απομονώστε τα ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση.

Τα συμπτώματα του κρυώματος θα διαρκέσουν πιθανότατα για 5-10 ημέρες. Ωστόσο, εάν επιμένουν και η γάτα ή ο σκύλος σας παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή, σταματήσει να τρώει ή να πίνει νερό, παραμένει συνεχώς κλινήρης ή φαίνεται να πονάει, απευθυνθείτε ξανά στον κτηνίατρό σας.

Διατηρήστε την καλή υγεία των κατοικίδιών σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα κρυολογήματα των κατοικίδιών σας: Κρατήστε τα μακριά από άλλα άρρωστα ζωάκια. Παράλληλα, τηρήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Παρόλο που οι εμβολιασμοί δεν αποτρέπουν όλες τις ασθένειες –όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ανθρώπους– θα βοηθήσουν στην υποστήριξη της καλής υγείας τους και θα μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

final_sick_pet4

Photo credit: Free to use from Pexels

Η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός μέσου βάρους, είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες για την καλή υγεία των κατοικίδιών σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Κατοικίδια ζώα: 3 τρόποι να τα κρατήσετε υγιή». Κρατώντας τον χώρο ύπνου τους, καθώς και τα δοχεία του φαγητού και του νερού τους καθαρά, μειώνετε επίσης περαιτέρω τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης ή ασθένειας.

Όπως και να ’χει, εάν μία από τις ασθένειες του χειμώνα, προσβάλει εσάς ή το αγαπημένο σας τετράποδο, μη διστάσετε να το φροντίσετε ή να αναζητήσετε σε αυτό λίγη στοργή. Το κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που δεν κινδυνεύετε να μοιραστείτε μαζί του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.