Κολύμπι: Οφέλη και λόγοι για να ξεκινήσετε από σήμερα

Κολύμπι: Οφέλη και λόγοι για να ξεκινήσετε από σήμερα

Εάν επιθυμείτε να δώσετε μία καλοκαιρινή «νότα» στην προπόνησή σας, δοκιμάστε την κολύμβηση. Όχι μόνο θα ανανεώσει την αθλητική ρουτίνα σας, αλλά συνοδεύεται και από τέσσερα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

Καθώς το καλοκαίρι κάνει την εμφάνισή του, η άσκηση σε κλειστούς χώρους δεν φαντάζει ιδιαίτερα θελκτική για πολλούς από εμάς. Από την άλλη, η αύξηση της θερμοκρασίας συχνά δεν ευνοεί τις κοπιώδεις δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο.

final_swim1

Photo credit: Free to use from Pexels

Εκτός από το κολύμπι, υπάρχουν και άλλα είδη άσκησης που μπορείτε να συνδυάσετε με μια επίσκεψη στην παραλία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γυμναστική στη Θάλασσα: 10 είδη ασκήσεων για την παραλία».

Στο πλαίσιο αυτό, εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε τη φόρμα σας, δοκιμάζοντας παράλληλα κάτι πιο «καλοκαιρινό», ίσως ήρθε η ώρα να δώσετε μία ευκαιρία στην κολύμβηση. Είτε στη θάλασσα, είτε σε πισίνα, το εν λόγω είδος άσκησης όχι μόνο θα ανανεώσει την αθλητική ρουτίνα σας, αλλά συνοδεύεται από τέσσερα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

#1 Τονώνει την υγεία και την αντοχή της καρδιάς

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η αεροβική άσκηση όπως το κολύμπι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Έτσι, συμβάλλετε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κατάστασή της καρδιάς σας.

Είναι ενδεικτικό ότι η κολύμβηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία ακόμη και όσων πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο (Swimming and the heart - Jason M Lazar, Neel Khanna, Roseann Chesler, Louis Salciccioli) ή δύσκαμπτες αρτηρίες (Effects of 8-week swimming training on carotid arterial stiffness and hemodynamics in young overweight adults- Wen-Xue Yuan, Hai-Bin Liu, Feng-Shan Gao, Yan-Xia Wang & Kai-Rong Qin).

Photo credit: Free to use from Pexels

#2 Δυναμώνει τον οργανισμό και το σώμα

Λόγω της πυκνότητάς του, το νερό προσθέτει αντίσταση στις κινήσεις μας, γι’ αυτό και η κολύμβηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση διαφορετικών πτυχών δύναμης.

Σύμφωνα με έρευνες, το κολύμπι αυξάνει περισσότερο τη δύναμη των αναπνευστικών μυών των τακτικών κολυμβητών, σε σύγκριση με όσους ακολουθούν προγράμματα ποδηλασίας ή τρεξίματος. Παράλληλα, η άσκηση στο νερό είναι ιδανική για την αποκατάσταση, καθώς και τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης των ισχίων για ηλικιωμένους.

Επιπρόσθετα, το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη της λαβής για ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα (Improved Function and Reduced Pain after Swimming and Cycling Training in Patients with Osteoarthritis - Mohammed Alkatan, Jeffrey R. Baker, Daniel R. Machin, Wonil Park, Amanda S. Akkari, Evan P. Pasha and Hirofumi Tanaka). Πρόκειται για την πίεση που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος με τη λαβή του χεριού του. Όταν είναι χαμηλή, αποτελεί προγνωστικό δείκτη αυξημένου κινδύνου λειτουργικών περιορισμών και μειωμένης ποιότητας ζωής καθώς μεγαλώνουμε.

#3 Είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις

Σε σύγκριση με την άσκηση στην ξηρά, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία, η κολύμβηση μειώνει σημαντικά την καταπόνηση από το βάρος του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί χαμηλότερη συμπίεση στις αρθρώσεις, καθιστώντας το κολύμπι έναν εξαιρετικό τρόπο άσκησης για όλους, αλλά ειδικότερα για όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς.

Η κολύμβηση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας, καθώς και για τις γυναίκες που εγκυμονούν, ειδικά εκείνες που υποφέρουν από πόνο στη ζώνη της λεκάνης.

final_swim3

Photo credit: Free to use from Pexels

Εάν εκτός από τη θάλασσα σας αρέσει και το τρέξιμο, τότε δοκιμάστε το στην άμμο, προκειμένου να γυμναστείτε τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τρέξιμο στην άμμο: Το πώς & το γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς».

#4 Βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Πληθώρα ερευνών έχει κατά καιρούς συνδέσει τη σωματική δραστηριότητα με τον περιορισμό του άγχους και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων υποτονικής διάθεσης και κατάθλιψης.

Η ίδια η κολύμβηση έχει συνδεθεί μέσα από έρευνες με αίσθημα βελτιωμένης υγείας και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μειωμένα επίπεδα άγχους.

Πισίνα ή παραλία; Εάν και τους χειμερινούς μήνες κολυμπάτε τακτικά στο κολυμβητήριο, αλλάζοντας περιβάλλον θα ανανεώσετε τη ρουτίνα σας. Ωστόσο, εάν μόλις αποφασίσατε να ξεκινήσετε το κολύμπι, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού κάνετε την πρώτη βουτιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.