Κατοικίδια ζώα: 3 τρόποι να τα κρατήσετε υγιή

Κατοικίδια ζώα: 3 τρόποι να τα κρατήσετε υγιή

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας ως συνέπεια της αύξησης του βάρους τους.

Μήπως συνηθίζετε να «κακομαθαίνετε» με λιχουδιές το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Να απολαμβάνετε τη στρουμπουλή αγκαλιά του ή να χαϊδεύετε τη φουσκωτή κοιλίτσα του; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και λίγο επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο σκυλάκι ή το γατάκι σας.

final_petsdiet1

Photo credit: Katya Wolf from Pexels

Πόσο έξυπνα είναι τα σκυλιά; Διαβάστε το άρθρο «Νοημοσύνη σκύλου: Tips για να την ανακαλύψετε».

Ειδικότερα, η παχυσαρκία –η οποία διαγιγνώσκεται όταν ένα κατοικίδιο ξεπερνάει κατά 15%-20% το ιδανικό του βάρος– έχει συσχετιστεί με διαβήτη, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, οστεοαρθρίτιδα ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Εάν λοιπόν το βάρος του πιο πιστού σας ακόλουθου έχει πάρει την ανιούσα μην αμελήσετε να το αντιμετωπίσετε. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και των δυο σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να επανέλθει στα κιλά του και να παραμείνει ένα υγιές μέλος της οικογένειάς σας.

Προσαρμόστε τη διατροφή τους

Όπως και οι άνθρωποι, μερικά κατοικίδια απλώς απολαμβάνουν το φαγητό τους λίγο περισσότερο, ή καθώς μεγαλώνουν και οι δραστηριότητές τους επιβραδύνονται, το βάρος τους τείνει να αυξάνεται. Ό,τι και να συμβαίνει, θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή τους ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ακολουθείστε τις συνιστώμενες οδηγίες διατροφής στις συσκευασίες τροφίμων, ως σημείο εκκίνησης για τις ποσότητες που είναι αναγκαίες ανάλογα με το κατοικίδιό σας. Ωστόσο, εάν το βάρος τους ξεπερνάει το ιδανικό, συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Κάντε μία επίσκεψη στον ή στην κτηνίατρο για έναν πλήρη έλεγχο υγείας και ζητήστε τη συμβουλή τους για το πόσο θα έπρεπε να ζυγίζει το κατοικίδιό σας.

Photo credit: Ron Lach from Pexels

Αντικαταστήστε τις λιχουδιές πολλών θερμίδων με πιο υγιεινές

Οι λιχουδιές συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες και ακόμα και με μικρές ποσότητες, είναι εύκολο να ξεφύγετε στο τάισμα χωρίς να το καταλάβετε. Παράλληλα, τα υπολείμματα ανθρώπινων τροφών μπορεί να είναι ιδιαίτερα παχυντικά για τα κατοικίδια σας, καθώς και επιβλαβή για την υγεία τους.

Εντούτοις, δεν χρειάζεται να παραλείψετε εντελώς τις λιχουδιές από το διαιτολόγιό τους. Μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές που θα βρείτε στα σχετικά καταστήματα. Ή ρίξτε μια ματιά στο ψυγείο σας. Δοκιμάστε ψιλοκομμένο καρότο ή αγγούρι για το σκύλο σας, και λίγο τόνο ή κοτόπουλο για τη γάτα σας.

Video credit: Kittisaurus

Μια γάτα που γυμνάζεται κάνει καλό στον εαυτό της και σε όποιον την παρακολουθεί σε βίντεο! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Επιστημονική απόδειξη: Τα βίντεο με γάτες είναι αγχολυτικά».

Φροντίστε για την άσκησή τους

Πολλά σκυλιά δεν ασκούνται τακτικά, είτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών είτε εξαιτίας του «χαρακτήρα» τους. Και ενώ οι γάτες εξωτερικού χώρου διατηρούνται συνήθως σε φόρμα, οι γάτες σπιτιού είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Η άσκηση, είναι το κλειδί όχι μόνο για την απώλεια αλλά και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Προσπαθήστε να βγάζετε βόλτα το σκυλάκι σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ ακόμη και οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να κυκλοφορούν φορώντας ειδικό λουράκι. Ωστόσο, εάν τα κατοικίδιά σας δεν συνεργάζονται ή αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, μπορείτε να δοκιμάσετε παιχνίδια μέσα στο σπίτι ή στον κήπο –αν διαθέτετε– προκειμένου να διατηρήσετε την άσκησή τους σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.