Καταπολέμηση αλλεργιών με οδοντόκρεμα «με γεύση φιστικιού»

Καταπολέμηση αλλεργιών με οδοντόκρεμα «με γεύση φιστικιού»

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία ειδικά σχεδιασμένη οδοντόκρεμα –προϊόν βιοτεχνολογίας– που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων για ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια.

Μια νέα οδοντόκρεμα, προϊόν βιοτεχνολογίας, θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

final_toothpaste1

Photo credit: Free to use from Pexels

Ένα μέλλον χωρίς πολλές «επίπονες» επισκέψεις στο οδοντιατρείο ίσως είναι σύντομα εφικτό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αντίο σφράγισμα: Στο προσεχές μέλλον τα δόντια θα αναγεννιούνται».

Η υπό ανάπτυξη οδοντόκρεμα περιέχει ίχνη από φιστίκια, προκειμένου να αυξήσει σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου την ανοσία όσων είναι αλλεργικοί στον εν λόγω καρπό.

Μία από τις πλέον κοινές διατροφικές αλλεργίες

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές αλλεργίες. Στις δυτικές χώρες, η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται μεταξύ 1,5% και 3%, ενώ εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη επηρεάζει πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την άλλη, για την ιατρική κοινότητα, αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών αλλεργικών κρίσεων. Είναι ενδεικτικό ότι για ορισμένους πάσχοντες, ακόμη και η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας φιστικιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη και απειλητική για τη ζωή τους.

Η ανοσοθεραπεία του στοματικού βλεννογόνου (Oral Mucosal Immunotherapy - OMIT) είναι μία από τις προσεγγίσεις αντιμετώπισης διαφόρων αλλεργιών από τους ειδικούς. Η συγκεκριμένη θεραπευτική οδός περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση των ατόμων στις ουσίες που τους προκαλούν αλλεργίες, προκειμένου να μειωθεί η ευαισθησία τους και κατά συνέπεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος των αντιδράσεών τους σε αυτές.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις πλέον κοινές διατροφικές αλλεργίες. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη, επηρεάζει πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους.

final_toothpaste2

Στο πλαίσιο αυτό, η στοματική ανοσοθεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια, περιλαμβάνει την εισαγωγή μικροσκοπικών ποσοτήτων φιστικιού στη διατροφή του ασθενούς για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να βοηθήσει σταδιακά στην απευαισθητοποίησή του.

Όπως προέκυψε από έρευνα που παρουσιάστηκε στη φετινή ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), μια ειδική οδοντόκρεμα με ίχνη φιστικιού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως στοματική ανοσοθεραπεία για την αλλεργία στον εν λόγω καρπό.

Οδοντόκρεμα «με γεύση φιστικιού»

Η οδοντόκρεμα είναι προϊόν βιοτεχνολογίας και λειτουργεί ως εξής: Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, η πρωτεΐνη των φιστικιών απορροφάται από το στόμα του ατόμου. Με την πάροδο του χρόνου, τα ανοσοποιητικά κύτταρα της στοματικής κοιλότητας απευαισθητοποιούνται στο αλλεργιογόνο, οδηγώντας σταδιακά σε λιγότερο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις του ατόμου στα φιστίκια.

Σύμφωνα με το ACAAI, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως έμετο, κράμπες στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο βήχα, ζάλη κ.α. Ωστόσο, όπως προέκυψε κατά την έρευνα, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να ανεχθούν την υψηλότερη δόση οδοντόκρεμας «με γεύση φιστικιού» χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Photo credit: Free to use from Pexels

Προς το παρόν, η οδοντόκρεμα δεν είναι εγκεκριμένη για μαζική παραγωγή. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες τόσο για την αποδοτικότητα, όσο και για την ασφαλή λήψη της από ενήλικες αλλά και παιδιά. Εντούτοις, ο επικεφαλής της μελέτης είναι αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα είναι σε θέση να υποβάλει την οδοντόκρεμα προς έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων, παρέχοντας μία προσιτή θεραπευτική διέξοδο σε εκατομμύρια ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.