Καλοκαιρινή αυπνία: Πού οφείλεται & πώς να την αντιμετωπίσετε

Καλοκαιρινή αυπνία: Πού οφείλεται & πώς να την αντιμετωπίσετε

Εάν το καλοκαίρι επηρεάζεται ο ύπνος σας από τις αλλαγές στο περιβάλλον –μεγαλύτερες ημέρες και αυξημένη θερμοκρασία– αλλά και στον τρόπο ζωής σας λόγω διακοπών, υπάρχουν λύσεις!

Παρόλο που όλοι μας περιμένουμε το καλοκαίρι με ανυπομονησία –για τους περισσότερους, άλλωστε, συνδέεται με την περίοδο των διακοπών– για κάποιους συνεπάγεται διαταραχές και δυσκολία στον ύπνο.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο: Σύμφωνα με έρευνα, το καλοκαίρι το «βιολογικό ρολόι» του σώματός μας –γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός– μπορεί να αποσυντονιστεί καθώς οι συνήθειες μας μεταβάλλονται.

final_summersleep1

Photo credit: cottonbro from Pexels

Εάν η ώρα περνάει και αντί να ξεκουράζεστε, «μετράτε προβατάκια» ή ψάχνετε λύσεις στο διαδίκτυο για το πώς να κοιμηθείτε, διαβάστε το άρθρο «7 βιταμίνες για καλό ύπνο» και αλλάξτε τη διατροφή σας για καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο.

Γιατί αναστατώνεται ο ύπνος μας το καλοκαίρι;

Πρώτη και βασικότερη αιτία –σύμφωνα με τους ειδικούς– είναι η παρατεταμένη διάρκεια της ημέρας και οι επιπτώσεις της στη φυσική παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα μας την κατάλληλη στιγμή για να υποστηρίξει τον ύπνο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα στέλνοντας μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε, ενώ δύει επίσης αργότερα καθυστερώντας την απελευθέρωση μελατονίνης. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο μικρότερη διάρκεια αλλά και δυσκολίες στον ύπνο για κάποιους ανθρώπους.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ύπνου το καλοκαίρι. Σε κανονικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται πριν τον ύπνο, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλο ότι έφτασε η ώρα ξεκούρασης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη φυσική θερμορύθμιση του σώματός μας, διατηρώντας τη θερμοκρασία υψηλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δυσκολεύοντας τον ύπνο.

Photo credit: ArtHouse Studio from Pexels

Γνωρίζατε ότι οι Έλληνες και οι άλλοι Μεσόγειοι που επιλέγουν τη σιέστα, βλέπουν την αρτηριακή πίεσή τους να πέφτει; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ο μεσημεριανός ύπνος και τα οφέλη του στην υγεία».

Τέλος, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνεπάγεται το καλοκαίρι, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Δεδομένου ότι κατά τους θερινούς μήνες τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να συμμετέχουμε σε περισσότερες δραστηριότητες, να τρώμε πιο αργά από το συνηθισμένο, αλλαγές όπως αυτές στην καθιερωμένη ρουτίνα σας μπορεί να «μπερδέψουν» το βιολογικό ρολόι σας επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για καλό ύπνο και το καλοκαίρι;

Ο καλός ύπνος αποτελεί θεμέλιο υγείας και ευεξίας, σας γεμίζει με ενέργεια και σας βοηθάει να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, πώς τα «βάζει» κανείς με τις μεγάλες ημέρες, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις αυξημένες κοινωνικές συναναστροφές που ενδέχεται να σας κρατούν περισσότερες ώρες ξύπνιους το καλοκαίρι;

final_summersleep3

Photo credit: Rachel Claire from Pexels

  • Χαμηλώστε το φωτισμό στο υπνοδωμάτιο.
  • Απομακρύνετε τις οθόνες από το κρεβάτι σας.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
  • Υιοθετήστε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου.

Διαβάστε το άρθρο μας «Tips & συμβουλές για καλό ύπνο» και ανακαλύψτε πώς με μερικές απλές τροποποιήσεις στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να βοηθηθείτε ώστε να απολαύσετε έναν ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο με όνειρα γλυκά!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.