Καφές και πίεση: μήπως ο καφές λέει τελικά το μέλλον;

Καφές και πίεση: μήπως ο καφές λέει τελικά το μέλλον;

Νέα ακαδημαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καφές που καταναλώνετε σχετίζεται γενετικά με την υγεία της καρδιάς σας.

Ζεστός ή κρύος, ελαφρύς ή βαρύς, ακατέργαστος ή στιγμιαίος, ο καφές που επιλέγετε να καταναλώσετε θα μπορούσε να αποκαλύψει το μέλλον της καρδιακής υγείας σας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

final_photo1

Photo credit: Elle Hughes from Pexels

Η έρευνα εστίασε στις συνήθειες κατανάλωσης καφέ περισσοτέρων από 390.000 ατόμων. Αυτό που εντόπισαν οι ερευνητές είναι η αιτιώδης γενετική συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με την καρδιακή υγεία – όπως τουλάχιστον αντανακλάται στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Αρτηριακή πίεση και καφές

Στην Αυστραλία όπου διεξήχθη η έρευνα, ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια. Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 20%.

Αντλώντας δεδομένα από μία βιολογική τράπεζα που διερευνά τη γενετική προδιάθεση και την περιβαλλοντική έκθεση ως παράγοντες για την ανάπτυξη ασθενειών, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 390.435 ατόμων.

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, στηθάγχη και αρρυθμία έτειναν να πίνουν λιγότερο καφέ, καφέ χωρίς καφεΐνη ή να αποφεύγουν εντελώς τον καφέ σε σύγκριση με άτομα που δεν εμφάνιζαν αντίστοιχα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Elina Hyppönen, η μελέτη καταδεικνύει ότι το γενετικό προφίλ μας ρυθμίζει ενεργά την ποσότητα καφέ που πίνουμε και αυτό αποτελεί ένα θετικό εύρημα διότι μας προστατεύει από την υπερβολική κατανάλωση.

«Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι πίνουν καφέ για κάθε είδους λόγους, είτε για να τονωθούν, είτε διότι έχει καλή γεύση, ή απλά επειδή αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα αυτορυθμίζουν τα ασφαλή επίπεδα καφεΐνης με βάση το πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή τους πίεση και αυτό είναι πιθανώς αποτέλεσμα ενός προστατευτικού γενετικού μηχανισμού» σύμφωνα με την καθηγήτρια Γενετικής Επιδημιολογίας.

final_photo3

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά λίπους. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά καφέ έχουν λιγότερο σωματικό λίπος».

Η κατανάλωση καφέ ως ένδειξη καρδιακής υγείας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κάποιος που πίνει πολύ καφέ αναπτύσσει πιθανώς υψηλότερη ανεκτικότητα στην καφεΐνη, σε σύγκριση με κάποιον που πίνει πολύ λίγο καφέ, ενώ όσοι υποσυνείδητα προτιμούν τον καφέ χωρίς καφεΐνη είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπείς στις ανεπιθύμητες επιπτώσεις της καφεΐνης και να εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου για αρτηριακή υπέρταση.

Όπως υποστηρίζει η κ. Hyppönen «Είτε πίνουμε πολύ καφέ, λίγο ή αποφεύγουμε την καφεΐνη συνολικά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η γενετική καθοδηγεί τις αποφάσεις μας για την προστασία της καρδιακής μας υγείας».

Άρα ο καφές που καταναλώνουμε μπορεί να αποτελεί ένδειξη της καρδιακής μας υγείας; Κατά την κ. Hyppöne «Εάν ο οργανισμός σας, σας καλεί ενδόμυχα να μην πιείτε αυτό το επιπλέον φλιτζάνι καφέ, πιθανότατα υπάρχει λόγος. Ακούστε το σώμα σας, είναι πιο συντονισμένο με την υγεία σας από ό,τι νομίζετε».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.